Share
Handelspand huren

Later lezen?

Wat is de beste locatie om jouw eigen zaak te starten?

Of je nu start als zelfstandige of al actief bent, de keuze van een goede locatie voor jouw bedrijf is uiterst belangrijk. Er zijn heel wat factoren die bepalen welk soort pand je nodig hebt en vooral waar je dit best zoekt. In wat volgt, een aantal factoren op een rij.

Beste locatie eigen zaak

Wees niet te impulsief

Het belang van de juiste locatie voor het succes van jouw eigen zaak, is niet te onderschatten.  Verhuizen is immers niet zo simpel, dus jouw keuze moet doordacht en weloverwogen zijn. Ook al ben je niet de enige die geïnteresseerd is in een pand, dan nog is het belangrijk om als zelfstandig ondernemer de oefening voor jezelf te maken. Beperk je daarbij niet tot één regio, één makelaar of één adviseur.

Bereikbaarheid

Het uitgangspunt van jouw locatiekeuze moet zijn om daar te gaan waar jouw klanten zijn. Zorg dat jouw doelgroep je weet te bereiken. Naast jouw klanten moeten ook jouw leveranciers je makkelijk weten te vinden voor onder andere leveringen. Een vlotte bereikbaarheid betekent niet alleen de nabijheid van openbaar vervoer, maar ook zo weinig mogelijk fileleed en bij voorkeur voldoende parkeergelegenheid.

Vergunningen en bestemming

Heb je een locatie op het oog, stel jezelf dan de vraag wat je er allemaal mag doen. Zeker voor activiteiten met een milieuvergunning is dit een heel belangrijk punt. Daarnaast is het ook niet slecht om eens langs te gaan bij de gemeente of bij de provincie om te kijken of er toekomstige plannen op til staan voor je jouw eigen bedrijf opstart: grote infrastructuurwerken, een nieuwe weg, een groot winkelcentrum… Dergelijke aanpassingen kunnen zeker een opportuniteit zijn, maar houden eventueel ook een zekere bedreiging in.

Uitstraling

Ook de juiste uitstraling is belangrijk. Je wil tenslotte een gebouw dat bij jouw bedrijf en jouw activiteit past. Chic of sober, hip of eerder professioneel, in het stadscentrum of net aan de rand van een stad…  Er zijn heel wat mogelijkheden die mee de uitstraling van jouw bedrijf bepalen en de juiste locatie kan daarin ondersteunend werken. Ook mede-huurders bepalen mee het imago van jouw bedrijf.

Budget

De goedkoopste oplossing is om gewoon van thuis uit te werken, alleen is dit veelal niet de meest professionele (en handige) oplossing wanneer je klanten moet ontvangen. Daarom opteren veel starters voor een co-working-formule of een business center:

  • Dankzij co-working kan je met een beperkt budget toch beschikken over het comfort van een bedrijfspand: je hebt er alles wat je nodig hebt om jouw nieuwe zaak uit te bouwen, je kan er klanten of leveranciers op een professionele manier te ontvangen, er is de mogelijkheid om samen te werken met jouw nieuwe partners… Bij co-working huur je voor een beperkte periode per maand (x aantal uren) en is dus (meestal) een manier van flexibel huren.

  • Een business center is dan een oplossing waarbij je veelal voltijds een werkplek of bureau in een pand huurt. Op de meeste locaties kan je ook een beroep doen op bijkomende diensten zoals administratie, telefoonpermanentie of postverwerking. Dat kan ideaal zijn voor consultants, freelancers of mensen die volledig via internet werken. 

Afhankelijk van de activiteit, kan je het huren of zelfs het kopen van een pand in overweging nemen. Neem er ook ons artikel even bij over hoe de perfecte kantoor- of praktijkruimte kan vinden!

Download de startersgids!

Nicolas Maes
Door Nicolas Maes
30 november 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.