Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Starten als freelancer: hoe doe ik dat?

Starten als freelancer doe je niet zomaar. Daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereidt en je informeert bij de juiste instanties. Hier zijn een paar belangrijke stappen die je moet volgen om als freelancer te starten.

 

Inschrijven VDAB

Vergeet niet om je vooraf in te schrijven bij de VDAB. Zo ben je er zeker van dat je al begint met het opbouwen van je rechten. 

 

Verplichte administratieve formaliteiten

Wil je freelancer worden, dan moet je In de eerste plaats weten of je  als zelfstandige wil starten in een eenmanszaak of als vennoot in een vennootschap. Het onderscheid tussen beide vormen en hun voor- en nadelen kan je hier terugvinden. Welke keuze je ook maakt, je moet sowieso de volgende administratieve verplichtingen afhandelen voor je kan werken als freelancer.

1. Registreren in de kruispuntbank van ondernemingen (KBO)

Je bent verplicht om je opstart te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor moet je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket. Via Liantis kan de procedure ook volledig online gebeuren. Het is snel, eenvoudig en je vermijdt wachtrijen!

2. Vestigingsplaats

Elke onderneming heeft minstens één vestigingseenheid. De vestigingseenheid is een plaats met een geografisch adres (en dus geen postbusadres) waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit minstens één activiteit wordt uitgeoefend. Voor de vestigingseenheden kunnen de huurwetgeving en de milieuwetgeving van toepassing zijn.

3. Btw-hoedanigheid

Ben je btw-plichtig, dan moet je:

  • je voor btw-doeleinden registreren
  • btw aanrekenen
  • en periodieke btw-formaliteiten verrichten

4. Aansluiten als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds

Een freelancer moet zich vóór de aanvang van de zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Ook hiervoor kan je terecht bij Liantis.

5. Aansluiten bij een ziekenfonds

Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Ben je er nog niet uit bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in Vlaanderen. 

6. een Professionele rekening openen

Als freelancer moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. Zo kan je voorkomen dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening.

7. Een boekhouding voeren en fiscale aangifte

Als zelfstandige moet je een correcte boekhouding voeren. Afhankelijk van je situatie is dit een enkelvoudige of een dubbele boekhouding. Een goede boekhouder is cruciaal: hij adviseert je financieel en fiscaal en geeft je de nodige gemoedsrust voor een succesvolle uitvoering  van je beroep. Voor een lijst van  boekhouders in jouw regio kan je terecht bij de betrokken federatie: BIBF en IAB.

 

Voor je de stap zet, kan het nooit kwaad om nog even de voordelen en valkuilen van een freelancer bestaan te lezen. De tips in het artikel over hoe je een vliegende start kan maken of hoe je je voorbereidingen kan vergemakkelijken, zijn ook altijd handig!

 

Vul snel even de gratis Starters GPS in en ontvang een gepersonaliseerde stappenplan voor een correcte opstart:

Vul de starters gps in en start je route

Inge Logghe
Door Inge Logghe
12 december 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.