Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Starten als freelancer: hoe doe ik dat?

Denk je eraan om te starten als freelancer? Fijn! Hier zijn een achttal belangrijke stappen die je moet volgen om als freelancer te starten. Zo start je voorbereid aan je carrière als freelancer.
Werken als freelancer

1. Je ondernemingsvorm kiezen

Wil je freelancer worden, dan moet je weten of je wil starten als een natuurlijke persoon met een eenmanszaak of als vennoot in een vennootschap. Elke ondernemingsvorm heeft zijn voor- en nadelen, met specifieke voorwaarden. De vennootschapsvorm die voor jouw onderneming ideaal is, geldt misschien niet voor een andere freelancer. Welke keuze je ook maakt, je moet sowieso de volgende administratieve verplichtingen afhandelen voor je start als freelancer.

 

2. Registreren in de kruispuntbank van ondernemingen (KBO)

Je bent verplicht om je onderneming te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor kan je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket, zoals Liantis.

Tip! Doorloop de procedure volledig online. Het is snel, eenvoudig en je vermijdt wachtrijen!

 

3. Vestigingsplaats

Elke onderneming heeft minstens één vestigingseenheid. De vestigingseenheid is een plaats met een geografisch adres (en dus geen postbusadres) waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit minstens één activiteit wordt uitgeoefend. Wie een vennootschap opricht heeft ook een zetel, die je ook moet aangeven. 

→ Lees meer over het verschil tussen een zetel en vestigingseenheid.  


4. Btw-hoedanigheid

Elke onderneming heeft een ondernemingsnummer nodig. Ben je btw-plichtig, dan ben je ook verplicht je btw-hoedanigheid aan te vragen en activeren. Eens dat gebeurd is heb je een ‘btw-nummer’. 


Ben ik btw-plichtig?

Als je zaak op regelmatige en zelfstandige basis als economische activiteit goederen levert of diensten verstrekt die in het btw-wetboek worden omschreven, dan ben je btw-plichtig. Kom alles te weten over de btw. 

 

5. Aansluiten als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds

Een freelancer moet zich vóór de aanvang van de zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Het zorgt voor de berekening en de inning van je sociale bijdragen en voor de doorstorting van je bijdragen naar de overheid. Die bijdragen zorgen ervoor dat je sociaal beschermd bent. Zo bouw je pensioenrechten op, heb je recht op terugbetaling van medische kosten, kan je aanspraak maken op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, enzovoort. Ook hiervoor kan je terecht bij Liantis.


6. Aansluiten bij een ziekenfonds

Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Ben je er nog niet uit bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in België. 


7. Een professionele rekening openen

Als freelancer moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. Zo voorkom je dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening.


8. Een boekhouding voeren 

Als zelfstandige moet je een correcte boekhouding voeren. Afhankelijk van je situatie is dit een enkelvoudige of een dubbele boekhouding. Een goede boekhouder is cruciaal: hij adviseert je en geeft je de nodige gemoedsrust voor een succesvolle uitvoering van je beroep. 


Conclusie

Met deze stappen in je achterhoofd ben je zeker van een succesvolle start. Is een uitgebreidere versie van deze stappen, aangevuld met advies over bijvoorbeeld je tarief berekenen, ook iets voor jou? Dan is het e-book voor freelancers jou op het lijf geschreven. Het is trouwens helemaal gratis en zit binnen enkele klikken in je mailbox. 

Nood aan wat begeleiding en coaching voor de opstart van je zaak? Neem deel aan het ‘Start me up’ traject.

Vertel me meer
Inge Logghe
Door Inge Logghe
02 januari 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.