Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Wat is het verschil tussen een ondernemingsnummer en een btw-nummer?

Wie als zelfstandige aan de slag wil, kan niet zonder een ondernemingsnummer. Daarnaast bestaat ook het btw-nummer voor ondernemers. Al eens afgevraagd waarom deze twee nummers bijna identiek zijn, maar toch een verschillend nut hebben? Of hoe je deze nummers aanvraagt?
ondernemingsnummer of btw-nummer

Je ondernemingsnummer

Vroeger werden alle gegevens bijgehouden in het handelsregister en waren ondernemingsnummers en btw-nummers verschillend. Intussen vind je alle gegevens terug in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en zijn alle oude btw- en ondernemingsnummers omgevormd tot dezelfde cijfercombinatie.

Je krijgt een uniek ondernemingsnummer op het moment dat je vestigingseenheid ingeschreven wordt in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Bekijk hier hoeveel het kost om een ondernemingsnummer aan te vragen.

Je vestigingseenheid is het adres waarop er minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit jij je activiteit uitoefent. In principe moeten alle vestigingseenheden van een onderneming opgenomen worden in de KBO.


Waarvoor dient een ondernemingsnummer?

Elke zelfstandige heeft een ondernemingsnummer nodig omdat zowel overheidsinstanties, maar ook leveranciers en klanten jouw onderneming zo kunnen identificeren.
Je vermeldt je ondernemingsnummer steeds op:

  • alle officiële documenten: akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders,…;
  • voertuigen die gebruikt worden voor markthandel, door werkgevers in bouwfirma’s of door schoonmaakbedrijven;
  • de gebouwen en marktkramen die je voor je beroep gebruikt.

Vermeld het ondernemingsnummer ook altijd op je website. Het fungeert als herkenningspunt én boezemt vertrouwen in bij (potentiële) klanten en leveranciers.


Hoe vermeld je jouw ondernemingsnummer?

Voor wie niet btw-plichtig is, volstaat het om enkel zijn of haar ondernemingsnummer te vermelden. Bijvoorbeeld: 0123.456.789

Je bent btw-plichtig wanneer je onderneming (regelmatig) goederen levert of diensten verstrekt die in het btw-wetboek worden omschreven.

Al zijn sommige sectoren vrijgesteld van de btw-plicht. Kijk hier na of je in aanmerking komt voor een vrijstelling.

Je btw-nummer

Je ondernemingsnummer en je btw-nummer zijn haast identiek. Het enige verschil is dat een btw-nummer begint met ‘BE’, bijvoorbeeld: BE 0123.456.789
Als je niet btw-plichtig bent, heb je geen btw-nummer nodig. Ben je dat wel, activeer dan zeker je btw-nummer te laten activeren via je ondernemingsloket.


Waarvoor dient een btw-nummer

Je vermeldt je btw-nummer op alle zaken waarop je jouw ondernemingsnummer dient te zetten (zie hierboven). Als je bijvoorbeeld een factuur opmaakt aan een leverancier, vermeld je ook zijn btw-nummer. Op die manier ben je op het vlak van btw-administratie in orde. Aangezien je ondernemingsnummer hetzelfde is als je btw-nummer, mag je gewoon enkel je btw-nummer vermelden.


Je btw-nummer juist vermelden

Geef je btw-nummer aan als volgt: BTW BE 0123.456.789.
Heb je een vennootschap? Dan vermeld je ook de rechtbank van koophandel en eventueel de afdeling waar je dossier bewaard wordt in het rechtspersonenregister. Voorbeeld: BTW BE 0123.456.789 RPR Antwerpen, afdeling Mechelen.

Kom alles te weten over btw.

Download het e-book over btw
Quentin Hamoir
Door Quentin Hamoir
14 februari 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.