DELEN
Ik wil starten als zelfstandige

Een eigen zaak oprichten, vergunningen aanvragen… hoeveel kost dat?

Heb je de ambitie je eigen baas te worden? Geweldig! Om met een zelfstandige activiteit te starten, ben je verplicht om je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Voor de oprichting van je zaak kan je daarom terecht in het ondernemingsloket. Benieuwd hoeveel zoiets kost? Dat kom je in dit artikel te weten.

 

Wat kan een ondernemingsloket voor jou doen?

Het ondernemingsloket helpt je met de meeste zaken die je beginnende onderneming nodig heeft. Het is dé instantie waar je wijzigingen -bijvoorbeeld een verhuis- doorgeeft of vergunningen aanvraagt.


TIP! Weet je niet goed wat een ondernemingsloket is? Lees dan deze blogpost waarin het verschil tussen een ondernemingsloket en een sociaal verzekeringsfonds duidelijk uitgelegd wordt.


Hoeveel kost de opstart van mijn zaak?

Ondernemingsloketten kiezen de prijzen vaak niet. In de meeste gevallen is er een wettelijk bepaald bedrag dat ze aanrekenen. Op die wettelijk bepaalde bedragen wordt geen btw bijgerekend. Afhankelijk van de dienst zal er wel 21% btw aangerekend worden.

Ontdek alle concrete bedragen!


Hoeveel kost het aanvragen van een vergunning?

Niet elke ondernemer heeft dezelfde vergunningen nodig. Vraag daarom steeds na welke vergunningen je allemaal nodig hebt wanneer je jouw zaak wil oprichten. De totaalsom verschilt bijgevolg ook steeds per zelfstandige, vraag dus de prijs op!


Wat kan je gratis laten wijzigen?

  • De contactgegevens van je onderneming (e-mail, website, telefoon)
  • Het bankrekeningnummer van de onderneming
  • De benaming van een vestigingseenheid
  • Een tijdige hernieuwing van de inschrijving ‘vervangend ondernemer’ via Zenito
  • Een melding van de eerste opdracht als vervangend ondernemer en de daaraan verbonden uitbreiding van de KBO-gegevens
  • De inschrijving van een eerste niet-commerciële onderneming, ongeacht aantal vestigingen


Bovendien kan je al deze zaken bij Zenito Ondernemingsloket volledig online regelen. Zo hoef je geen extra verplaatsing te maken.


Prijzen, euro’s en tarieven… staar je er niet blind op

Je weet intussen dat een deel van de prijzen in elk ondernemingsloket hetzelfde bedragen. De prijzen die wel veranderen en onderhevig zijn aan btw kan je vergelijken, maar weet dat je dit geen ‘winst’ zal opleveren. Ga eerder na hoe goed je verder geholpen wordt en kies op basis daarvan.

Een zaak oprichten kost geld, maar je onderneming draaiende houden ook. En meestal toch een pak meer. Zorg daarom voor een degelijk financieel plan, eventueel met hulp van je boekhouder. Dit is een cruciaal deel van je ondernemingsplan dat banken graag willen inzien vooraleer ze jou een lening toestaan.

Raadpleeg hier de volledige lijst met alle diensten en bijhorende tarieven.

Vul de Starters GPS in en start je route!

 

Stefanie Siekman
Door Stefanie Siekman
27 juni 2018