Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Een eigen zaak oprichten, vergunningen aanvragen… hoeveel kost dat?

Heb je de ambitie om je eigen baas te worden? Geweldig! Je zal je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zodat je sociale rechten opbouwt en verzekerd bent. Voor de oprichting van je zaak ga je langs het ondernemingsloket. Benieuwd hoeveel je opstart kost? Dat kom je in dit artikel te weten.
hoeveel kost dat?

Wat kan een ondernemingsloket voor jou doen?

Het ondernemingsloket helpt je met de meeste zaken die je beginnende onderneming nodig heeft. Denk aan bijvoorbeeld aan je ondernemingsnummer. Maar je kan er ook vergunningen aanvragen en eventuele wijzigingen in je onderneming doorvoeren, zoals een verhuis.

Tip! Weet je niet goed wat een ondernemingsloket is? Lees dan de blogpost waarin het verschil tussen een ondernemingsloket en een sociaal verzekeringsfonds duidelijk uitgelegd wordt.


Hoeveel kost de opstart van mijn zaak?

Ondernemingsloketten kiezen de prijzen vaak niet. In de meeste gevallen is er een wettelijk bepaald bedrag dat ze aanrekenen. Op die wettelijk bepaalde bedragen wordt geen btw bijgerekend. Enkel als je ook nog andere diensten vraagt aan het loket, zoals de activering van je btw-nummer, wordt er voor die dienst wel 21% btw aangerekend.

Ontdek alle concrete bedragen!


Hoeveel kost het aanvragen van een vergunning?

Niet elke zelfstandige heeft dezelfde vergunningen voor zijn onderneming nodig. Vraag daarom steeds na welke vergunningen je allemaal nodig hebt wanneer je jouw zaak wil oprichten. De totaalsom verschilt bijgevolg ook steeds per zelfstandige, vraag dus de prijs op!


Wat kan je gratis laten wijzigen?

  • De contactgegevens van je onderneming (e-mail, website, telefoon)
  • Het bankrekeningnummer van de onderneming
  • De benaming van een vestigingseenheid
  • Een tijdige hernieuwing van de inschrijving ‘vervangend ondernemer’ via Liantis
  • Een melding van de eerste opdracht als vervangend ondernemer en de daaraan verbonden uitbreiding van de KBO-gegevens.


Bovendien kan je al deze zaken bij Liantis volledig online regelen. Zo hoef je geen extra verplaatsing te maken.


Prijzen, euro’s en tarieven … staar je er niet blind op

Je weet intussen dat een deel van de prijzen in elk ondernemingsloket hetzelfde bedragen. De prijzen die wel veranderen en onderhevig zijn aan btw kan je vergelijken, maar weet dat je dit geen ‘winst’ zal opleveren. Ga eerder na hoe goed je verder geholpen wordt en kies op basis daarvan.

Een zaak oprichten kost geld, maar je onderneming draaiende houden ook. En meestal toch een pak meer. Zorg daarom voor een degelijk financieel plan, eventueel met hulp van je boekhouder. Dit is een cruciaal deel van je ondernemingsplan dat banken graag willen inzien vooraleer ze jou een lening toestaan.

Raadpleeg hier de volledige lijst met alle diensten en bijhorende tarieven.

Klaar om je zaak op te richten?

Download de startersgids!
Inge Logghe
Door Inge Logghe
20 november 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.