Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Wat is het verschil tussen een sociaal verzekeringsfonds en een ondernemingsloket?

Wanneer je als starter begint op te zoeken hoe je je eigen zaak kan realiseren, bots je op een aantal woorden die je niets of weinig zeggen. Zo moet je langs een ondernemingsloket om je zaak te lanceren, maar je moet ook aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. Hoe zit dat in elkaar?

ondernemingsloket

Waarvoor ga je langs bij een ondernemingsloket? 

Je gaat als (toekomstig) ondernemer langs bij een ondernemingsloket voor alle formaliteiten die je (nieuwe) zaak aangaan.

Denk daarbij aan het aanvragen van een ondernemingsnummer en een btw-nummer als je btw-plichtig zou zijn. Het loket onderzoekt onder andere of je voldoet aan bepaalde voorwaarden om te starten als zelfstandige

Stel dat je graag een zaak wil opendoen en alcohol wil schenken voor je klanten. In dat geval zal je een vergunning moeten aanvragen. Dat kan bij het ondernemingsloket in jouw buurt of online.

Zelfstandigen die al een aantal jaar bezig zijn, doen ook een beroep op een ondernemingsloket om wijzigingen aan te vragen met betrekking tot hun onderneming. Je kan er als zelfstandig ondernemer dus ook terecht om (bijkomende) vergunningen aan te vragen, een officieel afschrift van de Kruispuntbank van Ondernemingen KBO te verkrijgen, een wijziging aan je sociaal statuut te laten verwerken of je zelfstandige activiteit stop te zetten, …

 

Waarom sluit je je als zelfstandige aan bij een sociaal verzekeringsfonds?

Bij het ondernemingsloket kan je terecht voor je zaak. Bij een sociaal verzekeringsfonds draait het om jou, de ondernemer achter de onderneming.

Anders dan bij werknemers sta je als zelfstandige zelf in voor je sociale zekerheid. Wat betekent dat concreet? Wel, je sluit je aan bij aan sociaal verzekeringsfonds en betaalt vanaf dan per kwartaal sociale bijdragen. Hoeveel sociale bijdrage je zal betalen, hangt af van je aansluiting als zelfstandige in hoofd-of bijberoep en wordt (sinds 2015) steeds berekend op je netto belastbaar inkomen van datzelfde jaar. Meestal betaal je eerst een voorlopige bijdragen, omdat je jaarlijks inkomen nog niet gekend is.

Opgelet! Je bent verplicht om je aan te sluiten vóór je met je zelfstandige activiteit begint zodat je sociale rechten gewaarborgd zijn als je erop een beroep moet doen. Zo worden bijvoorbeeld je ‘doktersbriefjes’ enkel terugbetaald als je correct aangesloten bent bij een sociaal verzekeringsfonds en je sociale bijdragen betaald zijn. Meer nog, je loopt het risico een administratieve boete (tot € 2.000) te krijgen van de overheid omdat je jouw activiteit begonnen bent zonder aansluiting. Vergeet je dus niet aan te sluiten voor je start!

Informeer je goed over het sociaal verzekeringsfonds waarbij je zal aansluiten als zelfstandige. Niemand betaalt graag meer wanneer het goedkoper kan, maar weet dat de service die je in de plaats krijgt ook kan verschillen. Bovendien kan je pas na vier jaar veranderen van fonds, besteed dus voldoende aandacht aan die keuze!

Alles voor de opstart van je eigen zaak

Download de startersgids
Andy Hens
Door Andy Hens
17 juni 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.