Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Werken als freelancer? Houd rekening met deze nadelen

Als freelancer geniet je van een aantal toffe voordelen: je beslist hoe je je tijd invult, kiest je opdrachten zelf, beslist waar je werkt, enzovoort. Elke medaille heeft echter een keerzijde. Welke obstakels mag je op je pad verwachten en vooral: hoe kan je ze omzeilen?

Freelancer nadelen

Een ‘van A tot Z’-takenpakket

In de eerste plaats ben je een kei in jouw vakgebied, maar als ondernemer ben je ook verantwoordelijk voor andere taken. Je boekhouding bijvoorbeeld, al kan je die uitbesteden aan een boekhouder.

Elke ondernemer heeft doorgaans een hoop administratie te verwerken. Daarnaast heb je nog marketingdoelen,klantenbeheer, ... 

Dit zorgt enerzijds voor wat afwisseling, maar anderzijds is dat ‘extra’ werk best vermoeiend. Leg je dus niet uitsluitend toe op (het verbeteren van) je expertise, maar trek ook voldoende tijd uit voor het noodzakelijke (papier)werk. Maak bijvoorbeeld een planning, zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat je wanneer moet doen.

 

Onzekerheid loert om de hoek

Als startende freelancer stromen de opdrachten misschien nog niet zo vlot binnen. Geen werk betekent jammer genoeg geen inkomsten. Daarom stel je best een financieel plan op. Zo denk je als starter op voorhand na hoe je met de kalmere periodes kan omgaan. Ook je marketingplan is een leidraad om nieuwe klanten aan te trekken tussen verschillende opdrachten. Dit geldt ook voor freelancers die pieken en dalen ervaren tijdens bepaalde periodes of seizoenen. 

→ Weet jij al precies wie je potentiële klanten zijn? Kom het te weten via het Business Model Canvas

 

Een eenzaam bestaan

Oké, je zal je niet storen aan die luidruchtige collega of een vervelende baas, maar dit wil ook zeggen dat je geen collega’s hebt om je ideeën bij af te toetsen, raad te vragen of een babbeltje te slaan. Gelukkig kan je als afwisseling eens een dagje op verplaatsing werken in die gezellige koffiebar om de hoek of je kan deelnemen aan netwerkevents en conferenties om andere freelancers (in je sector) te ontmoeten.

→ Graag wat geroezemoes? Vind een fijne coworkingruimte in jouw regio

 

Geen ‘nee’ durven te zeggen

Leren ‘neen’ zeggen, is geen gemakkelijke opgave, zeker niet als een ‘ja’ geld in het laatje brengt. Durf je geen nee zeggen tegen die nieuwe opdracht die binnenkomt, ook al heb je er eigenlijk geen tijd voor? Weet dan dat er altijd iemand wel teleurgesteld zal zijn: je klant omdat je door de tijdsnood niet je beste prestatie oplevert, of je gezin omdat je te veel werkt. Voor je een opdracht aanneemt, toets je dus beter af of dit binnen jouw expertise valt, waarom je dit precies zou doen en wat de gevolgen zijn van jouw ‘ja’. 

Als zelfstandige is het ook niet altijd evident om een gezinsleven met je carrière te combineren. Te veel werk gaat vaak ten koste van je privéleven, ontspanning en slaap, om maar te zwijgen over de stress die daarmee gepaard kan gaan. Voel je de vicieuze cirkel al naderen? Maak daarom duidelijke afspraken om het evenwicht tussen werk en privé te bewaren, en durf af en toe eens ‘nee’ zeggen.

Bereid je voor op je carriere als freelancer

Download het gratis e-book voor freelancers
Door Barbara De Loor
30 augustus 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.