Share
Handelspand huren

Later lezen?

Coworkingruimte, kantoor of atelier nodig? Dit zijn je mogelijkheden

Als zelfstandige in een creatief of denkberoep kan je met je laptop overal aan de slag. Voor sommigen volstaat de eettafel thuis, anderen hebben liever meer volk om zich heen. Er zijn alvast opties genoeg met eigen voor- en nadelen. Kies de ruimte die bij je past en ga op zoek naar een plek bij jou in de buurt.

Een atelier, kantoor of coworkingruimte vinden

Van thuis uit werken

Thuiswerken is voor vele starters en zelfstandigen de ideale uitvalsbasis: je bespaart een hoop kosten (bv. huur en voorzieningen) en je hoeft je niet te verplaatsen. Het nadeel is dat het moeilijker wordt om de lijn tussen je werk- en vrije tijd te trekken. Bovendien komt het minder professioneel over als je klanten bij je thuis ontvangt. Zonde als je hierdoor een opdracht misloopt.


Op locatie werken

Daarom ruilen sommige zelfstandigen het comfort van thuis toch in voor een professionelere plek. Zo verloopt een meeting met klanten vlotter in een ruime vergaderzaal, uitgerust met een scherm om te delen. Denk daarnaast ook aan mobiliteit, voor jezelf en je klanten, en aan de kans om je netwerk te vergroten.

In ieder geval: jouw noden bepalen welke ruimte geschikt is. De aard van je beroep is daarbij eveneens bepalend. Zo kan je als grafisch vormgever niet zonder een stabiel wifinetwerk en degelijk materiaal zoals een printer.


Coworkingruimtes

Deze manier van werken omvat meer dan louter in dezelfde ruimte werken. Het gaat over een openheid onder ondernemers en het delen van ideeën en talent met gelijkgestemden. De feedback van andere (creatieve) ondernemers doet wonderen om de volgende stap in je creatief proces te nemen.

Het is ook meteen een manier om een netwerk op te bouwen en aan de eenzaamheid van thuiswerk te ontsnappen. Bijkomend voordeel: als je regelmatig aan coworking doet, ontvang je sneller en vaker uitnodigingen voor relevante evenementen. Zo leer je voortdurend bij en breid je je sociale en professionele kring uit.

Fan van coworking? Hieronder vind je per gewest een aantal opties om de perfecte ruimte te vinden.


Minder bekend: FabLab of Hackerspace

FabLabs zijn creatieve werkplaatsen waar je instrumenten zoals een 3D-printer, mag gebruiken voor je eigen projecten. Vaak onder de voorwaarde dat je je resultaten, eventueel per foto, deelt. FabLabs zijn meestal verbonden aan onderwijsinstellingen, maar je bent er ook als niet-student welkom. Vind een FabLab in jouw regio.

Een hackerspace is vergelijkbaar met een FabLab, al ligt de nadruk meer op het digitale. Iedereen met een interesse in technologie, wetenschap, computers of elektronische kunst kan in een hackerspace terecht om kennis te delen en eventueel samen te werken. Zoek een hackerspace in jouw buurt.

Wie nood heeft aan een afgesloten ruimte en een gepaste infrastructuur om klanten te ontvangen, is het best af met een eigen kantoor. Bekijk mogelijke klassieke kantoorruimtes.

Tip: Als startende arts heb je eigen specifieke noden. Lees meer over het vinden en huren of kopen van een praktijkruimte.


Coworkingruimtes voor zelfstandigen

Opmerking: dit is een selectie uit het totale aanbod. Ben je zelf tevreden over andere locaties, laat het ons weten!


Aan de slag in Vlaanderen

Antwerpen

Limburg

Oost-Vlaanderen

Vlaams-Brabant

West-Vlaanderen

Tip: Op zoek naar een atelier in Vlaanderen? Vind hier een ruimte om je kunsten op los te laten.


Werkplekken in Brussel

Ruimtes in Wallonië

Ontdek hier een overzicht van de coworkingruimtes in het Waalse Gewest.

Heb je de ideale ruimte gevonden? Zet de volgende stap naar je zaak

Download de startersgids
Inge Logghe
Door Inge Logghe
14 maart 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.