Share
Stress

Later lezen?

Je werk-privébalans bewaren als zelfstandige, hoe doe je dat?

Voel je je continu gestresseerd? Zorgt je zaak ervoor dat je de slaap niet kan vatten? Dan is het evenwicht tussen je werk en vrije tijd zoek. Om dag in dag uit het beste van jezelf te geven, heb je ook ontspanning nodig.

work life balance

 

Besef dat de meeste keuzes die je maakt niet definitief zijn

Daarom heeft het ook geen zin om eeuwig te twijfelen (lees: stressen) over de weg die je uitslaat. Blijkt jouw strategie niet te werken? Pas het dan aan.

Probeer telkens een reële inschatting te maken van hoeveel risico je werkelijk neemt. Houd het ergste scenario in gedachten en probeer je te temperen met oplossingen. Of kies ervoor om een andere weg uit te gaan. In ieder geval, blijven schipperen zorgt voor onrustige nachten. Hak knopen door.

TIP! Bots je steeds op dezelfde problemen en geraak je er niet alleen uit? Overweeg dan een individueel coaching traject. Zo ga je in geen tijd en met verse moed terug de juiste richting uit met je zaak. 

 

Realiseer je dat je werk nooit ‘af’ zal zijn

Ben je zo iemand die telkens lange uren klopt omdat je ‘nog één mail wil versturen’ of ‘nog heel even iets moet nakijken’? Dan weet je ook dat het nooit bij die ene mail blijft en je anderhalf uur later nog steeds aan de slag bent.

Denk na over wat écht dringend is en wat niet. Dat is absoluut geen makkelijke oefening. Klaar voor de uitdaging? Stel een lijst op van alle prioriteiten en werk die de volgende dag af, zonder van je lijst af te wijken. Eens dat gelukt is (proficiat!), stel je een nieuwe lijst op met de eerstvolgende belangrijke zaken.

Op die manier start je de volgende dag met een duidelijk plan. Zo heeft je hoofd wat rust, ook al heb je een heftige dag voor de boeg. Op termijn kan je naar een weekplanning toewerken.

 

Leer weigeren

Dit is voor veel zelfstandigen een erg grote opgave. Als zelfstandige ben je je er natuurlijk van bewust dat je klanten jouw omzet bepalen. De realiteit is dat je maar 2 handen en 24 uur in een dag hebt. Om je klanten te bedienen met de kwaliteit die je voor ogen hebt, zal je af en toe een opdracht moeten weigeren of iemand in dienst nemen.

Andersom zal je een aantal toffe afspraakjes moeten laten links liggen, zodat je genoeg tijd hebt om je werk af te maken. Zorg ervoor dat je iets fijns hebt om naar uit te kijken. Die ene ‘Nee’ voor een brunch laat je toe de volgende keer volmondig ‘Ja!’ te zeggen op een vakantie. Wanneer je dat voor ogen houdt, zal je het niet meer zo erg vinden om wat vaker een voorstel aan je te laten voorbij gaan.


Maak op zondag jouw weekplanning

Slaat op zondagavond de angst je spontaan om het hart wanneer je denkt aan de volgende werkweek? Overloop dan op zondag al even hoe je week er zal uitzien. Begin met de vaste afspraken in blokken in te lassen en zo steeds verder de rest in te passen.

Hoewel het niet ideaal is om tijdens je weekend bezig te zijn met je werk, is dit een uitzondering. Wanneer je al weet hoe je week zal verlopen geniet je des te meer van je zondag. Sunday blues? Geen sprake van!


Wees actief!

De voordelen van sport en fysieke activiteit in het algemeen hoef ik je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Iedereen weet intussen hoe belangrijk het is om te sporten. Toch wordt het vaak als eerste opgeofferd voor een andere afspraak.

Probeer jezelf toch minstens een keer per week fysiek uit te dagen, ook wanneer jouw hoofd er absoluut niet naar staat. De opluchting en trots die je voelt wanneer je toch aan het sporten geweest bent (applaus!), is ook een fijne plus!

 

Geen geboren atleet?

Ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie zorgen ervoor dat je even stilstaat bij jezelf en jouw lichaam. Het hoofddoel? Die stress van de hectische werkweek te laten varen. Je zal merken dat zelfs een half uurtje yoga je helpt om tijdens de rest van de week eens zo productief te zijn.


Plan minstens 1 werkvrije dag in

Vermijd dat je in een hopeloos stramien van enkel werken en slapen belandt door in blokken te plannen. Werktijd is om te werken en niet anders. Daar tegenover staat natuurlijk dat vrije tijd ook echt voor vrienden, familie, sport, feesten en vakantie gereserveerd zijn.

Ik hoor je denken: ‘Wat als er iets erg dringends gebeurt met mijn zaak wanneer ik aan tafel zit bij familie en vrienden?’. Geen ramp, maak terug de afweging: hoe dringend is het werkelijk? Kan je het van op een afstand oplossen? Anders pak je het morgen aan.

Laat in ieder geval je nieuwe gewoontes niet zomaar varen omdat het een keer niet lukt. Dat betekent namelijk niet dat het systeem niet werkt. Het is, zoals met de meeste zaken, door vallen en opstaan dat je leert. 

 

Stop met multitasken

Multitasken is niet iets ‘dat enkel vrouwen kunnen’. Niemand kan twee of meer taken tegelijk uitvoeren met dezelfde precisie en concentratie.

Om te vermijden dat er fouten in jouw werk sluipen doe je best één taak per keer, met volle concentratie. Waarschijnlijk win je op die manier zelfs wat tijd, het verlaagt in ieder geval de stress die je ervaart.

Ook je omgeving zal je dankbaar zijn, want stoppen met multitasken betekent ook dat je geen mails verstuurt aan tafel.

 

Ben je het evenwicht kwijt?

Is je werk-privébalans uit evenwicht? Kijk dan of je meer kan doen in minder tijd door efficiënter te werken en zo je productiviteit te verhogen. Download je gratis toolkit en ga aan de slag!

Als ondernemer slimmer én productiever werken ? Download de gratis toolkit

Ik wil mijn productiviteit verhogen!
Florence Van Coillie
Door Florence Van Coillie
16 december 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.