Share
Boekhouding en btw

Later lezen?

Btw verleggen: wat is het en wanneer doe je het?

Als je zaken doet met klanten in het buitenland, moet je rekening houden met enkele specifieke btw-regels, zoals de verleggingsregeling. Of het nu gaat om producten of diensten, binnen of buiten de EU. Maar wat houdt deze btw-verleggingsregeling nu precies in en wanneer moet je de btw verleggen? Je leest er alles over in dit artikel. 

Wat betekent 'btw verlegd' in België? 

Je moet de btw-verleggingsregeling toepassen in het geval van een transactie (goederen of diensten) tussen twee btw-plichtige entiteiten binnen de Europese Unie. Diat betekent, eenvoudig gezegd, dat de verkoper geen btw aanrekent op de factuur en de klant vervolgens de btw in eigen land declareert, aftrekt en betaalt. De verantwoordelijkheid voor de juiste btw-afhandeling ligt in dit geval bij de klant, die handelt volgens de geldende btw-regels in eigen land.  

Dit systeem werd bijna 20 jaar geleden ingevoerd om het vrije verkeer van goederen en diensten binnen de EU te vergemakkelijken. 

Wanneer moet je de btw verleggen? 

Zoals je hierboven al kon lezen, is de btw-verleggingsregeling enkel toepasbaar wanneer je als verkoper btw-plichtig bent en ook periodieke btw-aangiften doet. 

Stel dat je als IT-consultant diensten verleent aan een Duits bedrijf in Berlijn, dan reken je de geleverde diensten aan zonder btw, met vermelding van de verleggingsregeling op je factuur. Je buitenlandse klant declareert, betaalt en vordert de btw vervolgens terug bij zijn eigen btw-aangifte. 

Of, wanneer je als zelfstandige een tweede computerscherm koopt van een Nederlandse verdeler en het laat leveren in België. In dat geval , betaal je de btw op deze aankoop pas tijdens je volgende btw-aangifte. Diat is dan ook meteen de reden waarom er op je factuur geen btw aangerekend wordt.  

Hoewel je de btw op dit scherm (gedeeltelijk) kan terugvorderen op basis van professioneel gebruik, is de algemene regel in België dat de btw op technologische apparatuur slechts aftrekbaar is tot een maximum van 75%. 

Factuur opstellen met btw verlegd 

Wanneer je binnen de EU koopt of verkoopt onder de btw-verleggingsregeling, is het belangrijk om altijd te controleren of het btw-identificatienummer van je tegenpartij geldig is. De Europese Commissie heeft een handig systeem ontwikkeld voor de uitwisseling van btw-informatie: VIES. Dat maakt het voor jou gemakkelijk om het btw-nummer van de tegenpartij te verifiëren. Als je klant na controle niet btw-plichtig blijkt te zijn, moet je wel btw aanrekenen, net zoals je bij een particuliere klant zou doen. 

Voor klanten die daadwerkelijk btw-plichtig zijn, moet je op je factuur vermelden dat je de intracommunautaire verleggingsregeling hebt toegepast. Die klanten kunnen dan de btw declareren en terugvorderen tegen de tarieven die in hun land gelden.

De juiste vermelding 

Het is belangrijk om de verlegde btw duidelijk aan te geven op je factuur. Dat doe je zo: 

  • Factuur met 'btw verlegd' voor goederen binnen de Europese Unie: 

Voeg de officiële, verplichte vermelding 'Btw verlegd: Art. 39 bis - intracommunautaire levering' toe aan je factuur.

  • Factuur met 'btw verlegd' voor diensten binnen de Europese Unie: 

Voeg de officiële, verplichte vermelding 'Btw verlegd: Art 21 § 2 van het Belgische btw-wetboek'. 

Voor zowel diensten als goederen kan je ook verwijzen naar de Europese wetgeving en de voetnoot toevoegen: "Verleggingsregeling - artikel 196 van de btw-richtlijn 2006/112/EG". 

Let op, als je zelf iets koopt in een ander Europees land, controleer dan of de ontvangen factuur aan deze regels voldoet om boetes te voorkomen. 

Wat is de impact op je btw-aangifte? 

Het btw-bedrag verschijnt tweemaal in je btw-aangifte. Eén keer bij de 'te betalen' btw en één keer bij de 'af te trekken' btw. Het is van groot belang om de btw-verleggingsregeling goed te begrijpen en toe te passen wanneer nodig.  

Twijfel je of je de btw op de correcte manier hebt verlegd? Onze partner Accountable genereert automatisch facturen die voldoen aan de wettelijke vereisten en neemt ze correct op in je btw-aangifte. Eenvoudiger kan niet!  

 

Beniewd wat Accountable voor jou kan doen?

Ontdek alle voordelen 
Door Sharon Vandenbossche
08 november 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.