Sofie Vertongen, een frisse interior designer, vierde in september de eerste verjaardag van haar webshop Phyt. Ze verkoopt ‘airplantjes’ in allerlei verschillende kleuren en formaten die ze beschrijft als een uniek groen detail in je huis ‘and they phyt literally everywhere’. Het uitgelezen moment voor een terugblik op haar avontuur van afgelopen jaar!
De zaadjes voor Phyt
Tijdens een rondreis in Californië ontdekte ik de Epiphyte, beter bekend als Tillandsia. Het zijn ‘airplants’, kleine plantjes zonder wortels die slecht af en toe water nodig hebben en zich vooral met ‘daglicht’ voeden. Helemaal in de ban van deze speciale plantjes, ging ik er in België naar op zoek, omdat ik als interieurvormgever wel geïnteresseerd was in originele, groene accenten voor in mijn interieur. Maar ik kon ze nergens vinden. Toen ontstond het idee om ze zelf te importeren en een webshop met dit soort plantjes te beginnen.
Ik heb er toen bewust voor gekozen om mijn bedrijfje kleinschalig te houden en er een niche-product van te maken. De meeste houders voor de plantjes worden handgemaakt en exclusief ontworpen voor Phyt door andere jonge ondernemers. Op deze manier bied ik enerzijds andere ondernemers een platform aan om hun producten te verkopen en kan ik anderzijds mijn klanten originele producten aanbieden.
Mijn klanten wil ik kwaliteitsproducten aanbieden in combinatie met een warme klantenservice. Ik vind het heel belangrijk om volledig achter mijn product te staan en ik zou het ook niet kunnen om iets te verkopen waarover ik constant klachten krijg. Alle mails worden ook persoonlijk door mij beantwoord zodat ik toch heel dicht bij mijn klanten kan staan, ook al heb ik enkel een webshop en geen fysieke winkel.
Het ontkiemen van een droom
Mijn voorbereiding bestond uit heel veel online research en ik heb ook met andere ondernemers gesproken. Een goeie site om te checken of je de juiste stappen volgt is Zeker Van Haar Zaak, een website voor & over vrouwelijke ondernemers. Ik heb ook een boekhouder aangesproken om mij te helpen bij alle administratieve zaken, zoals de aangiftes van mijn btw en belastingen. Ik kon ook op mijn boekhouder rekenen om een gepaste prijs te bepalen. Planten en accessoires hebben een verschillend btw-tarief, dus daar moest ik allemaal rekening mee houden. Nu, voor webshops bestaat er een bepaalde marge die je kan hanteren, dus dat hielp ook wel. Ik investeerde enkel mijn eigen spaargeld en als eenmanszaak hoefde ik geen opstartkosten of notaris te betalen, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij een BVBA.
En toen ging ik van start!
Ik ben van de ene dag op de andere als zelfstandige in hoofdberoep begonnen, in plaats van eerst enkele maanden bijvoorbeeld een "testfase" in bijberoep te doen. Gelukkig is het goed uitgedraaid, maar het was wel elke dag hard werken om alles te kunnen bolwerken. Er komt heel veel papierwerk bij kijken en ook heel wat onverwachte kosten. Maar eens je daarin je draai hebt gevonden, kan je je focussen op je eigen zaak en de verkoop.
Via een vriendin, die ook bij Liantis aangesloten was, kwam ik met jullie in contact. Ik heb toen verschillende sociale verzekeringfondsen met elkaar vergeleken, maar bij Liantis had ik het meeste vertrouwen en op de website kon ik ook alles duidelijk terugvinden. Uiteindelijk ging ik langs in het Ondernemingsloket aan het eilandje in Antwerpen. De papieren waren op 15 minuten ingevuld, de kosten betaald en ik ging terug naar buiten als zelfstandige!
Het leven van een onderneemster
Voor mij is een ondernemer iemand met een reuzegroot doorzettingsvermogen, innovatief karakter en een duidelijke visie. Het fijnste aan een carrière als zelfstandige is de vrijheid om te doen wat je zelf graag doet zonder baas aan wie je je moet verantwoorden. Je werkt voor jezelf, dus je werkt ook wel 10 keer harder, maar zolang je er plezier in hebt, maken die extra uren niet veel uit. Het nadeel voor mij is dat ik van thuis uit werk en dus letterlijk dag en nacht bezig ben met mijn zaak. Het is heel moeilijk om die knop om te draaien, want als mijn zaak niet goed draait dan heeft dat rechtstreeks invloed op mijzelf, dus dat is moeilijker om dat van je af te zetten dan bij een 9-to-5 job.
Ik beschouw de hoge belastingen, btw-aangiftes en sociale bijdragen als grootste obstakels. België kan nog veel leren van bijvoorbeeld Duitsland, waar het klimaat om te ondernemen veel gunstiger is en mensen makkelijker de kans krijgen om zelf te ondernemen door bijvoorbeeld subsidies van de staat. Hier is de drempel al wat hoger, je moet al voldoende spaargeld hebben om iets op te starten of ouders hebben die je financieel steunen, want een lening krijgen bij de bank als beginnende ondernemer is helemaal niet vanzelfsprekend.
Mocht ik een advies aan starters moeten geven, dan zou ik zeggen: kies voor kwaliteitsproducten mét een sterk verhaal. Mensen gaan terug op zoek naar kwaliteit en duurzaamheid, producten die uniek, exclusief en met liefde gemaakt zijn. Toen ik van start ging was het voordeel dat ik de eerste en enige in België was die dit soort planten verkocht, dus het werd een echte hype toen mijn webshop online ging. Ondertussen zijn er jammer genoeg al tientallen webshops die hetzelfde soort plantjes verkopen, maar dan van mindere kwaliteit waardoor ze ook goedkoper verkocht kunnen worden. Dus ik probeer nu het verschil te maken door enkel en alleen kwaliteitsplanten- en producten aan te bieden, waarvan mensen jarenlang kunnen genieten. Zorg tot slot ook dat je verhaal klopt, zowel online als offline (van het uitzicht van je website tot en met de verpakking van je product).
Waan je alvast even in airplants heaven via Instagram, Pinterest of Facebook!