Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Starten als zelfstandige: 5 stappen

Het gat in de markt gevonden? Check! De haalbaarheid van je idee getest in je businessplan? Check! Dan ben je er helemaal klaar voor om je te lanceren als ondernemer. Maar hoe begin je hieraan? Met dit eenvoudig stappenplan maak je er werk van.starten als zelfstandige in 5 stappen

Stap 1: neem een boekhouder in de arm

Hoewel je natuurlijk zelf al hebt ingeschat of je idee haalbaar is, ga je toch best ook eens te rade bij een boekhouder. Steek je pitch af – de ideale generale repetitie – en hij zal je vertellen of hij brood ziet in je businessmodel.

Op zoek naar een boekhouder? Hou deze tips in het achterhoofd.

 

Stap 2: kies je ondernemingsvorm

In overleg met de boekhouder bepaal je of je een eenmanszaak of een vennootschap gaat oprichten. Beide ondernemingsvormen hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van je ambities als ondernemer.

Met een eenmanszaak heb je:

  • minder administratie,
  • geen inbreng van minimumkapitaal,
  • minder ingewikkelde procedures.

Bovenstaande verplichtingen heb je wél met een vennootschap, maar je krijgt er deze voordelen voor in ruil:

  • je persoonlijke vermogen staat los van je onderneming,
  • je betaalt minder belastingen met een onderneming.

Belangrijk: sinds 1 mei 2019 is het nieuwe vennootschapsrecht van kracht. Check zeker de lijst met nieuwe vennootschapsvormen voor je de knoop doorhakt over je ondernemingsvorm.

 

Stap 3: zorg dat het financiële plaatje klopt

Om je ondernemersdroom te realiseren, zal je mogelijk geld moeten lenen. Voor informatie over een lening klop je bij je bankier aan. Dat is meteen ook het moment bij uitstek om een professionele bankrekening te openen. Die zal je immers nodig hebben om je in te schrijven bij het ondernemingsloket (zie stap 5).

Tip: heb je een innovatief idee met maatschappelijke impact? Dan is ook crowdfunding een mogelijke piste om startkapitaal te vergaren.

 

Stap 4: stel de statuten van je vennootschap op

Koos je in stap 2 voor een vennootschap, dan moet je soms langs de notaris voor de statuten. Concreet mogen deze vennootschapsvormen enkel gecreëerd worden via notariële akte:

Voor de andere volstaat een onderhandse akte – je hoeft dus niet bij de notaris langs:

Handig om te weten: een onderhandse akte kan ons ondernemingsloket voor jou in orde brengen. De prijzen van deze dienstverlening vind je in onze tarievenlijst.

 

Stap 5: schrijf je in als zelfstandige in de KBO

In de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) staan alle ondernemingen die in ons land actief zijn. Ons ondernemingsloket brengt je inschrijving met plezier in orde. Kom langs in een kantoor naar keuze. Alles per telefoon of e-mail regelen, is ook een mogelijkheid. Of start je dossier digitaal op via ons online ondernemingsloket.

Tip: heb je de statuten van je vennootschap? Bezorg ze zeker aan je ondernemingsloket.

Last but not least: informeer je over eventuele vergunningen en de nodige bescherming van je zaak. Serveer je bijvoorbeeld voedsel, dan heb je een vergunning nodig van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). En huur je een pand, dan moet je een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten in geval van brand of ontploffing. Geen nood, ook hier zet het ondernemingsloket je op weg.

Bereid je zaak voor met het startersplatform van Unizo.

Ik laat me coachen
Andy Hens
Door Andy Hens
14 mei 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.