Share
Boekhouding en btw

Later lezen?

Heb je als zelfstandige een professionele bankrekening nodig?

Een vraag waar héél wat startende zelfstandigen mee worstelen, is: “Hoe zit dat eigenlijk met die professionele bankrekening?”. En vooral: “Waarom en hoe moet ik er één openen bij de bank?” Gelukkig vind je de antwoorden op al je vragen in dit artikel!

starters - professionele bankrekening

Heb je als zelfstandige een professionele bankrekening nodig?

Of je al dan niet een professionele bankrekening nodig hebt, is afhankelijk van je type onderneming en wat je precies met je rekening wil doen.


Eenmanszaak of vennootschap?

Ben je van plan om een vennootschap op te richten? Dan is het verplicht om een professionele bankrekening te hebben. Aangezien een vennootschap een rechtspersoon is, moet het bedrijfskapitaal op naam van je onderneming staan.

Voor eenmanszaken ligt dat anders. Die richt je op als natuurlijk persoon. Daarom mag je jouw persoonlijke bankrekening gebruiken voor zakelijke aankopen en uitgaven. Wie een eenmanszaak opricht, is bovendien onbeperkt aansprakelijk.


Meer privacy door gescheiden rekeningen 

De reden waarom de meeste zelfstandigen hun persoonlijke bankrekening niet gebruiken voor zakelijke aankopen en uitgaven, is omdat de fiscus een zuivere privébankrekening niet zomaar mag inspecteren. Een ‘gemengde’ rekening mag hij wel onder loep nemen. Vanaf het moment dat je iets voor je zaak aankoopt met jouw persoonlijke bankrekening is je rekening dus niet langer zuiver privé maar gemengd.


Kredieten opnemen: makkelijker met een zakelijke rekening

Als je kredieten wil laten lopen of ‘in het rood’ zal gaan tijdens je opstartperiode, dan heb je zeker een zakelijke bankrekening nodig. Die is betalend en kan je enkel openen wanneer je al een ondernemingsnummer hebt.


Hoe bekom je een professioneel bankrekeningnummer?

Om een professionele bankrekening te openen, heeft de bank in principe een ondernemingsnummer nodig. Als starter heb je in de meeste gevallen echter nog geen ondernemingsnummer op het moment dat je naar de bank gaat.

Daarom raden we je aan om een bankrekeningnummer te reserveren bij de bank. Op die manier vermijd je dat ze je van het kastje naar de muur sturen.

Eenmaal je bankrekeningnummer, je ondernemingsnummer en je overige gegevens doorgegeven zijn aan de Kruispuntbank van Ondernemingen kan je aan de bank vragen om je gereserveerde bankrekening definitief te openen.

Gebruik het startersplatform om vorm te geven aan je idee.

Start hier
Inge Logghe
Door Inge Logghe
21 november 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.