Share
Slimmer werken

Later lezen?

10 gewoontes van succesvolle ondernemers om van te leren

Zelfstandig zijn is hard werken. En vaak dan nog op je eentje. Daarom vind je hier 10 gewoontes van succesvolle ondernemers die ook jouw productiviteit kunnen boosten, of je nu een eenmanszaak hebt of oprichter bent van een scale-up.

10 gewoontes van succesvolle ondernemers

1. Blijf bij

Als ondernemer weet je wie je concurrenten zijn. Om ze een stapje voor te zijn, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van wat er gaande is in jouw sector. Probeer elke dag een uur te reserveren om bij te blijven. Stoot je op iets interessants? Deel het dan met je team of via sociale media. Zo mis je geen enkele trend of innovatie.

Tip: schrijf je in op de nieuwsbrief van concurrenten en inspirerende blogs. Zo komt het belangrijkste nieuws rechtstreeks in je mailbox terecht en hoef je minder zelf te zoeken.

 

2. Neem digitale pauzes

We nemen de digitale wereld overal met ons mee, via de laptop of smartphone. Af en toe een pauze nemen doet wonderen voor je productiviteit en algemene welzijn. Ga dus eens sporten of slapen zonder je gsm. Gun jezelf de nodige rust.

 

3. Pak problemen meteen aan

Ondernemen is durven en doen. Het is een sprong met veel risico’s. En af en toe zal er een probleem opduiken. Ga het niet uit de weg, maar deel het op in verschillende stukken en pak het stap voor stap aan. Mislukt het toch? Probeer dan een andere aanpak of ga op zoek naar een ervaren klankbord. Wat je ook doet: geef vooral niet op.

 

4. Omring jezelf met positieve mensen

Overal vind je mensen die klagen of zich vooral negatief uitlaten. Het is gemakkelijk om je in een negatieve spiraal te laten meetrekken door dergelijke personen. Probeer jezelf daarom zo veel mogelijk te omringen door mensen die positief en ambitieus zijn, en die je inspireren.

 

5. Organiseer je werk

Lijstjes maken en dagelijkse doelen stellen helpen je om elke dag gefocust te blijven. Als je een eigen bedrijf runt, zijn er vaak veel brandjes te blussen waardoor je het overzicht verliest. Maak gebruik van de methode van Amerikaanse president Eisenhouwer om snel bijzaken van prioriteiten te scheiden. Zo houd je de juiste doelen voor ogen.

 

6. Bewaar je werk-privébalans

Als zelfstandige is de grens tussen werk en privé een erg dunne lijn. Je passie wordt je werk, een vaak meer dan fulltime bezigheid. Bewaak de limiet van wat je aankan en geef je lichaam en hersenen voldoende tijd om te herladen. Trek daarnaast voldoende tijd uit voor je familie, vrienden en hobby’s zoals sport. Die vrije tijd en afleidingen zijn enorm verfrissend én broodnodig.

Blijft het werk zich opstapelen en loop je achter jezelf aan, dan kan je misschien een extra paar handen gebruiken:

 

7. Stel elke dag drie prioriteiten

Een bedrijf runnen kan behoorlijk overweldigend zijn omdat je werk nooit echt af is. Als je agenda overstroomt, kies dan elke dag drie opdrachten uit die je zéker moet en wil afwerken. Doe deze drie consequent als eerste. Wanneer die taken af zijn, creëer je een gevoel van overwinning en begin je positief aan de rest.

 

8. Beweeg regelmatig of sta eens recht

Tijdens de werkdag zit je vaak neer: op je bureaustoel, aan de eettafel of in de auto op weg naar nog meer meetings. Langer dan zes uur per dag zitten is slecht voor je gezondheid én je productiviteit. Probeer regelmatig recht te staan of te wandelen. Zit niet stil bij het bellen of parkeer je auto wat verder en ga ’s middags een frisse neus halen. Alle beetjes helpen.

 

9. Praat en denk zoals je klant

Om je klanten goed te begrijpen en te bedienen, moet je geregeld met hen praten. Dat helpt je denken vanuit hun perspectief. Ga daarom dagelijks het gesprek aan met een klant en bekijk ook als zaakvoerder regelmatig je klantenbeoordelingen.

 

10. Probeer een productiviteitstool uit

Dagelijks komen er digitale tools bij die het leven voor jou als ondernemer makkelijker maken. Test er regelmatig een en doe er je voordeel mee!

Iedereen heeft maar 24 uur in een etmaal. Haal met efficiënte gewoontes en een slimme werkmethodiek het meeste uit je beschikbare tijd.

Als ondernemer slimmer én productiever werken ? Download de gratis toolkit

Ik wil mijn productiviteit verhogen!
Nicolas Maes
Door Nicolas Maes
28 februari 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.