Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

Ondernemerscoaching als klankbord voor je uitdagingen

Ondernemen kan uitdagend zijn, want als zelfstandige ben jij de eindverantwoordelijke. Jij hakt alle knopen door, van de keuze welk uurtarief je hanteert tot welke computer je koopt. En dat zorgt voor extra druk op de schouders. “Daarom is het belangrijk om af en toe te overleggen met mensen die je kunnen verrijken met nieuwe inzichten” vertelt Bernadette Melsens, zaakvoerder van Boekhoudkantoor Legal and Businessmatters (LBM) uit Brugge.

Samen werkt - Boekhoudkantoor LBM

Passie voor ondernemen

Bernadette is een gedreven onderneemster. Volgens haar is “ondernemen een passie, een beestje waardoor je gebeten bent.” Als zaakvoerster werkt ze hard om klanten het beste advies op vlak van boekhouding en fiscaliteit te bezorgen. Een bewust keuze om naast de klassieke boekhoudkundige taken ook ruimer mee te denken met de noden van de klant.

Het is een feit dat er vroeger een beroep gedaan werd op concrete experten, zoals een boekhouder, een fiscalist, een notaris, een jurist... volgens de nood van het ogenblik. Vandaag is een overkoepelende en toekomstgerichte visie absoluut noodzakelijk. En daar speelt LBM op in. De tijd dat een boekhouder énkel “de boeken hield” is definitief voorbij.

Eigen zaak, eigen verantwoordelijkheid

Die hogen eisen maken het leven niet altijd gemakkelijk. Iets waar iedere zelfstandige zich waarschijnlijk in herkent. In tegenstelling tot werknemers, waar er veel tijd en aandacht gaat naar hun welzijn en groeiplannen, moeten ondernemers het vaak alleen doen. Moeten ze zelf op zoek naar ideeën om hun werk efficiënter in te delen of om betere strategische keuzes te maken.

“Ondernemen brengt soms een vorm van eenzaamheid met zich mee” haalt Bernadette aan, net omdat je als ondernemer voor alles verantwoordelijk bent. Een bijkomend gevolg is dat je vaak zó betrokken bent bij je eigen bedrijf, dat je nieuwe kansen of opportuniteiten niet altijd opmerkt.

Dat beseft Bernadette ook: “Het is belangrijk om af en toe met gelijkgestemden te spreken, en om overleg te plegen met andere ondernemers of coaches die je kunnen verrijken met nieuwe inzichten.”

Een klankbord voor je uitdagingen

Daar ligt het grote voordeel van overleg met een extern klankbord. Je neemt een stap terug als ondernemer en ziet dankzij de bevriende ondernemer, expert of coach jouw zaak met andere ogen. Je krijgt de kans om een helikopterview te krijgen van je bedrijf.

Bernadette kreeg tijdens gesprekken met één van de ondernemerscoaches van Liantis talent services handige tools en suggesties aangereikt waarmee ze aan de slag ging in haar onderneming. Volgens haar kan je “met kleine ingrepen, kleine wijzigingen heel veel teweeg brengen in je tijdsindeling, administratie en organisatie.

Wil je ook graag als een helikopter boven je zaak cirkelen om uitdagingen en opportuniteiten te bekijken? Neem dan zeker contact op met één van onze Liantis-experts.

Neem contact op

Inge Logghe
Door Inge Logghe
20 december 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.