Share
Tijdelijke tewerkstelling

Later lezen?

7 goede alternatieven voor vast personeel

Voor veel ondernemers is een vaste medewerker aanwerven een grote stap. Ze kunnen geen werk op lange termijn garanderen, kijken op tegen de administratieve rompslomp of vrezen dat ze de loonkost niet kunnen dragen. Herken je je hierin? Weet dan dat er heel wat alternatieven zijn. We sommen zeven alternatieven op voor vast personeel.

alternatieven vast personeel1. Uitzendarbeid: de perfecte oplossing voor tijdelijke hulp

Wie dringend of tijdelijk hulp zoekt, kan daarvoor personeel aanwerven via een uitzendkantoor. Maar uitzendarbeid is niet enkel interessant voor tijdelijke hulp: je kan een uitzendkantoor ook inschakelen voor de rekrutering en selectie van een werknemer. Je leest hier alles over in ons uitgebreid artikel over uitzendarbeid.

 

2. Freelancer: een zelfstandige en flexibele werkkracht

Heel wat bedrijven gaan aan de slag met een freelancer. Deze zelfstandige werkkracht kan de perfecte oplossing zijn voor een bepaalde periode of voor een bepaald werk. Overweeg je zelf om een freelancer in te schakelen? Lees dan zeker alle voor- en nadelen van het aanwerven van een freelancer en ontdek of dit een goed alternatief is voor jouw bedrijf.

 

3. Duaal leren: de perfecte combinatie van werken en leren

De term ‘alternerend leren’ omvat alle opleidingssystemen waarin leerlingen afwisselend op school en op de werkvloer een vak aanleren. Sluit je als werkgever een overeenkomst voor alternerend werken af met een jongere, dan kies je ervoor om hem – in samenspraak met de opleidingsverstrekker – op te leiden op de werkvloer.

Het stelsel ‘leren en werken’ biedt werkgevers heel wat voordelen. Je kan gedurende een bepaalde tijd iemand inschakelen in jouw bedrijf aan erg voordelige voorwaarden. In bepaalde gevallen ben je de leerling een leervergoeding verschuldigd, maar die bedraagt slechts een fractie van de loonkost van een gewone werknemer. Bovendien leer je de jongere, zijn capaciteiten en motivatie beter kennen, wat interessant kan zijn met het oog op een eventuele latere aanwerving. Bekijk hier meer informatie over deeltijds werken en leren in België.

Overweeg je in te stappen in een traject van duaal leren? Op de nieuwe website www.werkplekduaal.be vind je meer informatie over de erkenningsprocedure, kan je zich aanmelden en vind je modelovereenkomsten.

 

4. Ondernemerschapstraject: toekomstige zelfstandigen opleiden

Een ondernemerschapstraject is een praktijkgerichte opleiding voor volwassenen, waarbij de cursist een opleiding combineert met een praktijkstage op de werkvloer. Het ondernemerschapstraject is zowel afgestemd op het competentieprofiel van een specifiek beroep (bijvoorbeeld restauranthouder, boekhouder of tuinaannemer) als op een meer generiek ondernemersprofiel. Cursisten verwerven met andere woorden vakkennis, terwijl ze tegelijkertijd ook aanleren hoe ze een zelfstandige zaak kunnen uitbouwen. Het doel van het traject is om cursisten te begeleiden naar een carrière als zelfstandige ondernemer of kmo-medewerker.

Stap je als ondernemer mee in een ondernemerschapstraject, dan kan je rekenen op een (ervaren) stagiair die minstens drie maanden komt meedraaien in jouw bedrijf. Je moet een arbeidsongevallenverzekering sluiten en een stagevergoeding betalen, maar draagt niet de loonkost van een gewone werknemer. Daarbij geniet je  gunstige RSZ-voorwaarden én krijg je de kans een stagiair op te leiden en te leren kennen met het oog op een eventuele latere aanwerving als werknemer.

 

5. De Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming (IBO): de perfecte oplossing voor kennis-jobs

De Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming (IBO) is een tewerkstellingsmaatregel waarbij je met hulp van de VDAB een werkzoekende opleidt in jouw bedrijf. Tijdens de opleiding, die één tot zes maanden duurt, betaal je als werkgever geen loon of socialezekerheidsbijdragen, enkel een productiviteitspremie. Na afloop van de IBO werf je de werkzoekende aan met een contract van onbepaalde duur. Indien je kan aantonen dat je regelmatig met contracten van bepaalde duur werkt, is ook een contract van bepaalde duur mogelijk.

Een IBO is de perfecte oplossing voor knelpuntvacatures en bied je de kans zelf jouw ideale sollicitant te kneden. De maatregel is onder meer bijzonder populair in de informaticasector, omdat deze bedrijfstak heel snel evolueert en sollicitanten vaak onvoldoende kennis hebben van de laatste trends. Maar eigenlijk is de formule interessant voor alle bedrijven waar nieuwe werknemers een stevige opleiding wacht, zeker omdat je als werkgever tijdens die periode fors bespaart op loonkosten.

 

6. Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO): voordelig hulp via een opleidingscontract

Een beroepsinlevingsovereenkomst biedt een wettelijk kader om iemand op vrijwillige basis stage te laten lopen in jouw onderneming. Het is geen arbeidsovereenkomst, maar een opleidingscontract waarbij de stagiair vaardigheden en competenties aanleert op de werkvloer. In de praktijk gaat het dus om bedrijfsstages die niet in een specifieke opleiding of ander reglementair kader passen.
Een BIO laat je toe een stagiair op te leiden of een arbeider om te scholen. En bevalt de kandidaat je, dan kan je hem in een later stadium altijd nog definitief aanwerven.

 

7. Flexijobs: een populair alternatief voor tijdelijke hulp

Sinds 1 december 2015 kunnen werknemers die elders een hoofdjob hebben, bijklussen in de horeca als flexijob-werknemer of flexijob-uitzendkracht. Het principe is eenvoudig: via het statuut van de flexijob krijgen werknemers die bijklussen in de horeca wat ze bruto verdienen ook netto in handen. Lees ons artikel over alle voorwaarden en formaliteiten van flexijobs voor meer informatie.

Vroeger was dit voordelig statuut enkel mogelijk binnen de horecasector. Sinds januari 2018 is het systeem echter ook mogelijk voor bijkomende sectoren. Lees hier meer over de uitbreiding van de flexijobs

 

 

Op zoek naar het voordeligste tijdelijke contract voor je zaak?

Doe de test
Door Tina Janssens
17 juli 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.