Share
Ergonomie

Later lezen?

Sedentaire werknemers: slecht voor de productiviteit op kantoor

Meer en meer mensen opperen voor afwisselend staand en zittend werken. En terecht. Te veel zitten is schadelijker dan je denkt. Te veel zitten is schadelijker dan je denkt. Het vergroot je kans op gezondheidsaandoeningen én is ook slecht voor de productiviteit op het werk. Je werknemer heeft zo niet alleen een grotere kans op langdurige afwezig te vallen, maar werkt ook nog eens minder efficiënt. Waarom? En hoe doe je er iets aan? Dat lees je hier.

Te veel zitten: slecht voor je lichaam én je productiviteit

Iedereen weet ondertussen al dat voldoende lichaamsbeweging elke dag, essentieel is voor een goede gezondheid. Zitten je werknemers voornamelijk neer tijdens hun job? Dan is regelmatig bewegen tijdens de werkdag noodzakelijk voor een goede gezondheid. Zo hou je ze fit én alert op het werk. 

 

De negatieve gevolgen van sedentair gedrag

Sedentair gedrag wordt door het Vlaams Instituut Gezond Leven, gedefinieerd als “alle activiteiten die je uitvoert in een zittende of liggende houding”. Breng je het grootste deel van je dag dus voornamelijk al zittend door (bijvoorbeeld aan je bureau), dan heb je een sedentaire levensstijl.

Waarom is het nu zo belangrijk dat je werknemers dat voortdurende zitten doorbreken? Te veel en te langdurig zitten vergroot de kans op gezondheidsaandoeningen, zoals obesitas, diabetes, hart-en vaatziekten, bepaalde kankers, depressie en vroegtijdige sterfte. Een hele waslijst dus.

Werknemers die te veel zitten op hun job, zijn dus sneller langdurig afwezig op het werk wegens gezondheidsproblemen. Als je weet dat een zieke werknemer je gemiddeld €200-€250 kost aan loonkost alleen, dan is de rekening snel gemaakt.

 

Een verlaagde productiviteit door te veel zitten

Onderzoek toont nu ook aan dat een verminderde hersenfunctie ook een gevolg is van te veel zitten. Voldoende beweging zorgt namelijk voor een regelmatige bloedtoevoer naar je hersenen, iets wat onze hersenen nodig hebben om goed te blijven functioneren.

Te veel zitten zorgt dus voor een tijdelijke vermindering van bloedtoevoer, wat je geheugen en je denkprocessen vertraagt. Dat wil zeggen dat te lang zitten niet alleen slecht is voor de gezondheid, maar ook voor de productiviteit van je werknemers.

 

Lang stilzitten ≠ te weinig bewegen

Net zoals de nieuwe voedingsdriehoek, is er ook een bewegingsdriehoek die ons vertelt hoe vaak we best bewegen om gezond te leven. Voor volwassen is er een bewegingsnorm van 30 minuten per dag. Dit wil zeggen dat we elke dag minimum 30 minuten moeten stevig wandelen, zwemmen, fietsen, werken in de tuin,..

Behaal je deze beweegnorm van 30min bewegen per dag? Dan betekent dit niet dat je geen sedentaire levensstijl hebt. Na de werkdag bewegen, gaat de negatieve effecten van dat vele zitten dus niet tegen. Het is dus belangrijk om gedurende de dag zo veel mogelijk te bewegen.

Hoe doe je dat? Probeer een standing desk te gebruiken in plaats van een gewone bureau, om de trap te nemen en om tijdens de pauze te gaan wandelen.

 

De negatieve gevolgen tegengaan:  tips

Hoe zorg je nu dat je werknemers minder zitten en dus productiever werken? Er bestaan heel wat simpele tips tegen de negatieve gevolgen van zitten. Opteer voor standing desks in plaats van een gewone bureau, moedig collega’s aan om de trap te nemen in plaats van de lift en tijdens de pauze te gaan wandelen.

Investeren in een goede ergonomie voor je werknemers, bespaart je heel wat ziekte- en afwezigheidskosten op lange termijn én helpt je werknemers productiever werken.

 

Wil je graag weten hoe je kantoor scoort op vlak van ergonomie? Doe dan nu de test en krijg advies op maat

Ik wil advies op maat
Door Laurence Vanparys
28 december 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.