Share
Ergonomie

Te veel zitten: slecht voor je lichaam én je productiviteit

Meer en meer mensen opperen voor afwisselend staand en zittend werken. En terecht. Te veel zitten is schadelijker dan je denkt. Het vergroot je kans op gezondheidsaandoeningen én is ook slecht voor je productiviteit op het werk. Waarom? En hoe doe je er iets aan? Dat lees je hier.

Te veel zitten: slecht voor je lichaam én je productiviteit

Iedereen weet ondertussen al dat voldoende lichaamsbeweging elke dag, essentieel is voor een goede gezondheid. Zit je voornamelijk neer tijdens je job? Dan is regelmatig bewegen tijdens de werkdag noodzakelijk voor een goede gezondheid.  

 

De negatieve gevolgen sedentair gedrag

Sedentair gedrag wordt door het Vlaams Instituut Gezond Leven, gedefinieerd als “alle activiteiten die je uitvoert in een zittende of liggende houding”. Breng je het grootste deel van je dag dus voornamelijk al zittend door (bijvoorbeeld aan je bureau), dan heb je een sedentaire levensstijl.

Iedereen met een bureau-job kan beamen dat het moeilijk is om voldoende te bewegen overdag. Zo’n sedentaire levensstijl heeft nochtans veel negatieve gevolgen voor je gezondheid . Te veel zitten vergroot namelijk je kans op gezondheidsaandoeningen, zoals obesitas, diabetes, hart-en vaatziekten, bepaalde kankers, depressie en vroegtijdige sterfte. Een hele waslijst dus.

 

Lang stilzitten ≠ te weinig bewegen

Net zoals de nieuwe voedingsdriehoek, is er ook een bewegingsdriehoek die ons vertelt hoe vaak we best bewegen om gezond te leven. Voor volwassen is er een bewegingsnorm van 30 minuten per dag. Dit wil zeggen dat we elke dag minimum 30 minuten moeten stevig wandelen, zwemmen, fietsen, werken in de tuin,..

Behaal je deze beweegnorm van 30min bewegen per dag? Dan betekent dit niet dat je geen sedentaire levensstijl hebt. Na de werkdag bewegen, gaat de negatieve effecten van dat vele zitten dus niet tegen. Het is dus belangrijk om gedurende de dag zo veel mogelijk te bewegen.

Hoe doe je dat? Probeer een standing desk te gebruiken in plaats van een gewone bureau, om de trap te nemen en om tijdens de pauze te gaan wandelen.

 

Een verlaagde productiviteit door te veel zitten

Te veel zitten is niet enkel slecht voor je gezondheid, maar ook productiviteit. Een recent onderzoek toont nu ook aan dat een verminderde hersenfunctie ook een gevolg is van te veel zitten. Voldoende beweging zorgt namelijk voor een regelmatige bloedtoevoer naar je hersenen, iets wat onze hersenen nodig hebben om goed te blijven functioneren.

Te veel zitten zorgt dus voor een tijdelijke vermindering van bloedtoevoer, wat je geheugen en je denkprocessen vertraagt. Dat wil zeggen dat te lang aan je bureau zitten niet alleen slecht is voor je gezondheid, maar ook voor je productiviteit. Van zitten word je dus niet alleen passief, je denkt ook passiever!

Schrik je vermoedelijk even van, niet? Maar je beseft dit waarschijnlijk al. Dat dipje in de namiddag, zo tegen 15-16u, is niet alleen omdat je een paar uur achter elkaar aan het werk bent, maar ook omdat je die paar uur al neerzit.

En voel je je niet veel frisser na een goede wandeling? Mentaal en fysiek? Allemaal door die extra zuurstof in je hersenen. Een goede wandeling tijdens de middagpauze kan dus wonderen doen.

 

De negatieve gevolgen tegengaan: tips

Er bestaan heel wat simpele tips tegen de negatieve gevolgen van zitten. Heb je een bureau job? Probeer dan om lange periodes van stilzitten te doorbreken en breng er stapsgewijs verandering in. Doorbreek lange periodes van stilzitten. Zit je veel stil? Maak daar dan stapsgewijs verandering in.

Ook al beweeg je veel, het is even belangrijk dat je niet te veel stilzit, en zeker niet aan één stuk. Sta regelmatig recht en stap. Elk halfuur als je kan. Lees hier meer tips om regelmatig te bewegen tijdens de werkdag.

 

Meer tips?

Voldoende beweging is belangrijk voor je lichaam én je productiviteit. Ga elke dag voor een gezonde mix van stappen en stilzitten. Bouw regelmaat op, en zoek iets wat je graag doet, zo hou je het langer vol.

 

Download de gratis brochure vol nuttige tips voor een betere ergonomie op kantoor

Ik zie het zitten!
Door Laurence Vanparys
28 december 2018