Share
Marketing en sales

Later lezen?

Netwerken als zelfstandige: zo haal je er het meeste uit!

Hoe groter je netwerk, hoe meer potentiële klanten of partners je hebt. Wil je wel netwerken, maar weet je niet goed hoe je eraan begint? Of wil je graag wat hulp om zoveel mogelijk uit een netwerkmoment te halen? Lees dan de onderstaande tips en maak werk van je netwerk. netwerken als verlegen ondernemer

Waarom is netwerken de moeite waard?

Een kleine tijdsinvestering levert je op termijn heel wat op. Een persoonlijk gesprek blijft namelijk dé beste manier om duurzame, zakelijke relaties op te bouwen.

Wie kom je zoal tegen op een netwerkevenement? Niet de minste!

Natuurlijk zal je niet op elk evenement alle profielen tegenkomen. Toch blijft het een feit: hoe vaker je netwerkt, hoe meer mensen je ontmoet.

Uit de gesprekken die je tijdens een netwerkevenement hebt, krijg je zicht op enkele personen met wie je in de toekomst het best eens gaat samenzitten. Zulke events zijn zelden het moment om actief te verkopen. De gesprekken die je houdt en de banden die je opbouwt, dragen daar indirect wel toe bij.


Hoe haal ik het meeste uit een netwerkevent?


Doe je huiswerk

Gebruik je kostbare tijd op de juiste manier. Niet elk evenement is even interessant voor jou. Ga dus na wie er aanwezig zal zijn en hoe het programma in elkaar zit, voor je beslist om je tijd en geld te investeren.

Eens je weet welke profielen erheen komen, kan je nog een stap verder gaan en nagaan welke interesses ze hebben. Dat maakt het veel makkelijker om een gesprek te starten (dat niet enkel over business gaat).

Wissel ook het soort evenement af. Het is logisch dat je vaak naar sectorgerelateerde evenementen gaat, maar het is ook de moeite om je gezicht te laten zien bij je lokale sportclub. Dit is niet de plaats waar je op klanten jaagt, maar waar je jezelf in een informele setting laat zien. In zo’n sportclub kom je iedereen van de omgeving tegen, vast en zeker ook een paar interessante mensen.


Neem initiatief

Raap je moed bijeen en spreek mensen aan, liefst veel. Het gaat erom je gezicht, merk en zaak bekend te maken bij anderen. Spreek je slechts één of twee personen aan op een lokale ondernemersbijeenkomst, haal je niet zo heel veel uit je aanwezigheid.

Hoe vaker je netwerkt, hoe meer je bekende gezichten ziet die jou op hun buurt voorstellen aan anderen. Zo groeit je kenniskring gestaag.

 

Oefen je pitch

Eén van de eerste vragen die je krijgt, is wat je precies doet en wat je met jouw zaak wil bereiken. Het is belangrijk dat je op een vlotte manier uitlegt welke dienst jij levert (en waarom die fantastisch is). Maar rammel geen plat verkooptekstje af dat je duidelijk geoefend hebt. Dat valt op en is niet authentiek. Vertel daarom eerder het verhaal van jouw onderneming, waarom je onderneemt,…


Geef voor je neemt

Het is altijd beter om jouw diensten of gunsten aan te bieden dan ernaar te vragen. Zo maak je meteen een goede indruk bij je gesprekspartner en zal hij meer geneigd zijn jou te helpen. Het is misschien wat stom, maar een klein cadeautje – al is het maar een stylo of kleine gadget – werkt ook goed. En kan dienen als ijsbreker indien nodig.


Kom op tijd

Je vertegenwoordigt niet alleen jezelf, maar ook jouw merk. Dus wanneer jij het laat afweten, heeft dat gevolgen voor jouw onderneming. Kom je 40 minuten na het begin van een lezing of sessie binnengestrompeld - terwijl je achteloos op je telefoon aan het tokkelen bent - is dat geen goede eerst indruk. 

 

Kaartjes op zak

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk businesscards verzamelt en de gegevens van al die mensen daarna aan je contacten toevoegt. Andersom mag je wat selectief zijn met je kaartjes. Niet elk gesprek zal een schot in de roos zijn. Je hoeft gesprekken die nergens heengaan ook niet verder te zetten. Er loopt heus wel iemand rond met wie het beter klikt. Daarnaast kunnen ook kleine cadeautjes, zoals een balpen of een gadget helpen als ijsbreker voor een gesprek.


Je telefoon

Steek. Hem. Weg. Kijk dan ook nooit op je telefoon wanneer je met iemand in gesprek bent. Je komt ongeïnteresseerd over en wie weet loop je zo een belangrijke samenwerking mis. Heb je een persoonlijk gesprek dat niet kan wachten? Zonder je dan even af.


Volg je netwerk op

Tijdens het gesprek maakte je eerste indruk op je gesprekspartner. Een blijvende indruk achterlaten doe je door goed op te volgen. Een paar vuisteregels:

  • Online connecties zijn even waardevol als mensen die je op een evenement leerde kennen. Verwaarloos ze niet. Digitaal hoeft trouwens niet digitaal te blijven. Niets houdt je tegen een online contact eens op te bellen of een kaartje te sturen. 
  • Probeer zo gepersonaliseerd mogelijk op te volgen. Haal een gespreksonderwerp aan dat toen ter sprake kwam. Voeg eventueel een interessant artikel toe. Niemand is gevleid door een standaardmail, vertel hen waarom je hen graag wil toevoegen aan je netwerk.
  • Probeer niet iedereen via mail op te volgen, maar gebruik een ander medium. Misschien gaat jouw goedbedoelde mail wel kopje onder in een overvolle inbox of erger, komt hij in de spam terecht. Trouwens, hoe fijn is het om een tof kaartje in de bus te krijgen? Dat laat een indruk na want het toont dat je moeite hebt gedaan voor deze persoon.
  • Zie je een artikel verschijnen van iemand die aanwezig was? Reageer of deel het. Ga eventueel verder en vermeld hen in je bericht op jouw kanaal.
  • Het is goed dat je zoveel mogelijk mensen wil leren kennen, maar je mag het belang van je bestaande contacten niet vergeten. 

TIP! Ben je wat verlegen en is netwerken een hele opgave voor jou? Pas dan zeker onze tips toe, speciaal voor introverte ondernemers.

Gebruik ons stappenplan en ga van start als zelfstandige.

Download onze startersgps
Gerd Van Bergen
Door Gerd Van Bergen
24 oktober 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.