Share
Businessplan opstellen

Later lezen?

4 tips voor een vliegende start als freelancer

Met een job als freelancer gaan er een aantal voordelen gepaard, die het zeker de moeite waard maken om de stap als zelfstandige te zetten. Hoe kan je als freelancer een vliegende start nemen?

vliegende start als freelancer

 

Wat is jouw USP?

Een USP of unique selling proposition is jouw specifiek kenmerk, jouw unieke kwaliteiten die jou onderscheiden van je concurrenten. Het is belangrijk dat je vooraf nadenkt over jouw ‘DNA’ als freelancer. Over welke expertise beschik je? Welke diensten kan jij precies aanbieden en hoe kan jij je hierin onderscheiden van andere freelancers? Een gouden raad is om je te focussen. Leg je toe op enkele zaken waarin je je kan specialiseren.

Je USP’s bepalen, heeft twee voordelen: Ze maken het gemakkelijker om je boodschap – wie je bent, wat je doet en waarvoor je staat – te personaliseren en te communiceren naar prospects en klanten én het is een dankbaar selectiecriterium voor het al dan niet aannemen van verschillende opdrachten.

 

Het belang van een contract

De basis van een goede samenwerking is een contract, ALTIJD. Maak vanaf het begin duidelijke en ondubbelzinnige afspraken en zet deze op papier. Zo weten je klanten wat ze kunnen verwachten en vermijd je achteraf misverstanden en problemen. In een goed contract mogen de volgende zaken alvast niet ontbreken:

  • De opdracht: je beschrijft zo volledig mogelijk de opdracht die jij zal gaan uitvoeren en je legt de tijdspanne en de deadlines vast
  • Aansprakelijkheid en confidentialiteit: je legt vast dat je werk origineel van jou is en geen plagiaat en dat de bedrijfsinformatie die je hebt gebruikt voor je opdracht confidentieel blijft
  • De betalingsvoorwaarden: je prijs of tarief, wanneer de betaling in orde moet zijn en eventueel richtlijnen rond voorafbetaling en wat de gevolgen zijn van laattijdige betalen.
  • De voorwaarden om de samenwerking te beëindigen.
  • De handtekeningen van jou en van je klant

Het contract slaat terug op je samenwerking. Wil je een prospect overtuigen van je kwaliteiten, dan zal je waarschijnlijk je portfolio en/of je ideeën op voorhand moeten voorleggen. Je wil natuurlijk voorkomen dat deze potentiële klant zelf met je ideeën aan de slag gaat of erger, door een concurrent laat uitvoeren. Met een non-disclosure agreement (NDA) kan je zulke situaties vermijden, want de tegenpartij ondertekent dat deze informatie als confidentieel wordt beschouwd.

Dankzij een contract (en NDA), kom je professioneler over en je hebt iets om op terug te vallen wanneer er strubbelingen zouden zijn. Indien nodig, vraag de hulp van een advocaat om contract op te maken.

 

Stel een realistische planning op

Hoewel de vrijheid en de flexibiliteit één van de grote troeven zijn van je job, blijft een organisatie en planning onontbeerlijk. Een retroplanning, waarbij je vanaf de deadline terugtelt, is zeer handig en overzichtelijk, maar zoek vooral uit wat voor jou het beste werkt: een maand-, week- of dagplanning, een digitale agenda of zijn papieren variant…

 

Hoeveel reken ik aan?

Het is niet eenvoudig om een correcte prijs te bepalen voor je werk. Hoe je dit kan aanpakken, lees je in 'Hoe bereken je je tarief als freelancer?'

Voor je start als freelancer, kan het nooit kwaad om nog even de valkuilen van een freelancerbestaan en hoe ermee om te gaan, te lezen. Tips over hoe je je voorbereidingen kan vergemakkelijken, zijn ook altijd handig!

 

Download de startersgids!

Hye-Sook Vijls
Door Hye-Sook Vijls
12 juni 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.