Share
Slimmer werken

Later lezen?

Hoe kunnen ondernemingen elkaar ondersteunen tijdens de coronacrisis?

De coronacrisis maakt het ondernemende mensen momenteel bijzonder moeilijk. Toch ontstaat er ook heel wat mooie solidariteit, waarbij ondernemingen elkaar gaan helpen om te overleven. Ontdek hoe samenwerken ook jou mogelijk kan helpen.

coronacrisis

Werk samen

Een voorbeeld: Bakkers hoeven niet verplicht te sluiten. Als je bloemist bent, is je winkel wel gesloten. Via een samenwerking met de bakker om de hoek, kan je toch bloemen aanbieden. Maak een selectie boeketten of kamerplantjes die mensen makkelijk en spontaan zullen meenemen wanneer ze brood komen kopen. Stop er zeker een kaartje bij waar je gegevens op staan, zoals je openingsuren, je webshop ... Op termijn kunnen jullie samen misschien wel ontbijt- of brunchpakketten lanceren met bloemen en koffiekoeken op zondag? Wees creatief en denk na over hoe jullie elkaar kunnen versterken.

 

Promoot elkaar

Stel een lijst samen van alle diensten die jij en andere ondernemers in je buurt (nog) aanbieden. Of start samen eventueel een website waar klanten vlot alle informatie over jullie diensten of producten vinden. Niet voor iedereen is het momenteel duidelijk wat achter gesloten winkeldeuren wel nog mogelijk is. Steek folders in de bus en hang posters aan de ramen, zodat iedereen in jullie buurt weet dat jullie wel ‘in business’ zijn. Versterk elkaars zichtbaarheid en bereik door elkaar steeds te vermelden in jullie communicatie. Dat hoeft niet uitgebreid of ingewikkeld te zijn. Vermeld je collega-ondernemer bijvoorbeeld in de  bevestigingsmail die je klanten bij een bestelling ontvangen.   

Voorbeeld: Heb jij een webshop? Stel die dan eventueel open voor items van andere zelfstandigen. Zo heb jij meer verkeer naar je webshop en meer producten in de aanbieding, terwijl de andere partij niet in zeven haasten een webshop uit de grond hoeft te stampen. Wie weet is het de start van een mooie samenwerking die ook na de coronacrisis haar vruchten afwerpt.

Noordzee-NL

Schakel een zelfstandig (fiets-)koerier in

Door de coronamaatregelen draaien de afhaal- en bezorgdiensten op volle toeren. Moet jouw winkel toe, maar verkoop je nog via een webshop? Wat je niet makkelijk via de post kan opsturen, kan je eventueel zelf nog leveren. Als er steeds meer bestellingen binnenlopen, denk dan ook eens aan een fietskoerier. Ze zijn snel in te zetten voor buurtleveringen en vaak nog sneller op hun bestemming in de binnenstad dan wagens.

 

Shop bij andere zelfstandigen

Heb je als werkgever heel wat van je medewerkers tijdelijk werkloos moeten laten verklaren? Steek dan je medewerkers een hart onder de riem om de teamsfeer erin te houden. Bestel bijvoorbeeld een lekkernij of bloemen bij een lokale ondernemer en laat ze bij hen thuis leveren. Zo laat je jouw medewerker weten dat je tijdens deze moeilijke periode aan hem denkt en steun je een onderneming die waarschijnlijk elke bestelling meer dan nodig heeft.

 

Doneer je overschotten

Werk je met producten die bederven en ben je niet meer in staat om ze te verkopen? Als er een (groot) deel van je producten dreigt in de vuilbak te belanden, overweeg dan die overschotten te doneren. Heel wat voedselbanken hebben het bijvoorbeeld erg moeilijk om nog eten voor de minderbedeelden te voorzien. Geef als je kan en wat je kan, natuurlijk.

Ondervind jij moeilijkheden door de coronacrisis?

Ontdek alle steunmaatregelen
Florence Van Coillie
Door Florence Van Coillie
07 april 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.