Share
Eerste werknemer

Later lezen?

Ik wil mijn eerste werknemer aannemen, maar kan ik dat wel betalen?

Wat een goede keuze, die stap naar zelfstandig worden! Je bedrijf doet het goed en ontwikkelt elke dag verder. De business groeit, maar de workload ook. Tijd voor een eerst medewerker, dus. Twijfel je of je de kost van een extra werkkracht wel kan betalen? Ontdek hoeveel dat allemaal kost.

eerste werknemer kost

Een medewerker aannemen, is een grote investering. Gratis loonsimulaties helpen je op weg om een zicht te krijgen op de personeelskost van een werknemer, maar je moet uiteraard zelf ook de rekensom maken. Je schreef al een financieel plan toen je de zaak startte. Dat doe je best opnieuw wanneer je onderneming groeit en je iemand aanneemt. Becijfer hoeveel je wil of moet verdienen en reken dan even terug. Het cijfer dat je bekomt, is hoeveel je de nieuwe aanwerving zou kunnen betalen.

Maak je je huiswerk, hou er dan rekening mee dat de kost van een medewerker erg afhankelijk is van verschillende factoren. De sector en de concurrentie spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol.

 

Voorbeeld 1: Lies de kelner 

Stel, je bent baas van een horecazaak. Je hebt onlangs de 28-jarige Lies aangeworven als voltijdse kelner. Ze verdient 12,53 euro per uur. Het totaalbedrag van loon en vergoedingen is 2.062,18 per maand.

 

Wat zit er precies inbegrepen in dat loon?

 • verplaatsingskosten (Lies woont op 17 km van de horecazaak, haar autoritten van en naar het werk kosten je 52,50 euro per maand)
 • een vergoeding van 2 euro per uur voor haar werk op zon- en feestdagen (met een maximum van 12 euro per dag)
 • een supplement van 1,2886 euro per uur voor haar werk tussen middernacht en 5 uur ’s morgens
 • ecocheques

 

En wat betaal je er nog bovenop?

De totale sociale bijdragen zijn 648,54 euro per maand. Omdat Lies je eerste werknemer is, komen de RSZ-bijdragen neer op 339,24 euro. Goed nieuws wel: je krijgt een ‘doelgroepvermindering eerste aanwerving’. De bijdragen voor de sociale fondsen bedragen 309,30 euro. Een sociaal fonds keert premies uit en beheert heel wat sociale voordelen voor werknemers in bepaalde sectoren, waaronder de horeca. Andere kosten, zoals een arbeidsongevallenverzekering en de aansluiting bij een extern bureau voor preventie en bescherming, bedragen samen 71,74 euro per maand.

Je totale kost voor Lies is 2.782,46 euro per maand.

 

Voorbeeld 2: Bert de ploegbaas 

Je hebt een bouwbedrijf en hebt onlangs een nieuwe ploegbaas aangenomen. Bert is 34 jaar, werkt voltijds en krijgt 20,74 euro per uur. Het totaalbedrag van loon en vergoedingen is 3.313,44 euro per maand.

 

Wat zit er precies inbegrepen in dat loon?

 • verplaatsingskosten van 77,47 euro per maand (Bert rijdt tot aan het ophaalpunt van je zaak, zo’n 17 km van zijn woning)
 • de mobiliteitspremie in de bouwsector (compenseert de verplaatsingskosten; Bert legt als chauffeur voor zijn collega’s 30 km af vanaf het ophaalpunt aan de zaak tot aan de werf, hij krijgt hiervoor 75,01 euro per maand).
 • ecocheques (verplicht in de bouwsector; Bert krijgt een waarde van 100 euro per jaar)

 

En wat betaal je er nog bovenop?

De totale kost aan sociale bijdragen bedraagt 1.275,88 euro per maand. Als Bert je eerste werknemer is, komen de RSZ-bijdragen neer op 202,93 euro. Is hij niet je eerste werknemer, dan ligt dat veel hoger: 1.054,14 euro. De bijdragen voor sociale fondsen kosten je dan weer 1.072,95 euro in de maand.

Andere kosten, zoals een arbeidsongevallenverzekering en de aansluiting bij een extern bureau voor preventie en beschermingen, bedragen 229,08 per maand.

Als Bert je eerste werknemer is, kost hij je dus 4.818,40 euro per maand. Als dat niet geval is, kost hij je 5.669,61 euro per maand.

 

Kies voor een tijdelijke tewerkstelling  

Twijfel je nog? Of ligt de kost toch hoger dan gedacht? Je hoeft niet meteen te gaan voor een voltijdse werkkracht. Kies voor een tijdelijke tewerkstelling, zoals een interimcontract of een contract van onbepaalde duur. Ook interessant: de Individuele Beroepsopleiding (IBO). Via dit systeem neem je via de VDAB tijdelijk iemand aan die nog niet genoeg ervaring of competenties heeft. De persoon volgt een opleiding op jouw werkvloer. Zowel voor de werkgever als werknemer zijn er voordelen aan verbonden.

 • Als werkgever krijg je ondersteuning van de VDAB
 • Als werkgever heb je maar een beperkt aantal administratieve verplichtingen
 • De werknemer doet ervaring op in jouw bedrijf
 • De werknemer leert de kneepjes van het vak

Is het tijdelijk contract afgerond of zit de beroepsopleiding erop? Heb je ondertussen wel ruimte om een voltijdse werkkracht aan te nemen? Dan kan je het tijdelijke contract omzetten naar een vast contract. Zo heb je meteen iemand in huis die jouw bedrijf al kent.

 

Geniet van financiële voordelen

Er bestaan ook financiële voordelen om je eerste aanwerving makkelijker te maken, zoals de doelgroepenvermindering. Startende of kleine bedrijven kunnen bij een eerste aanwerving genieten van een verminderde socialezekerheidsbijdrage. Als je voor 31 december 2020 je eerste werknemer aanwerft, betaal je als werkgever geen patronale basisbijdrage (werkgeversbijdrage). Er zijn wel voorwaarden aan verbonden:

 • Je mag nooit eerder onderworpen zijn aan de sociale zekerheid
 • Je mag ten minste een jaar lang niemand meer tewerkgesteld hebben

Als je bedrijf is gevestigd in het Vlaamse gewest, heb je ook recht op speciale verminderingen als je jongeren, ouderen of personen met een arbeidshandicap in dienst neemt. 

 

Productief wonder

Je neemt iemand aan omdat je zelf te veel werk en te weinig tijd hebt. Maar verwacht niet dat de nieuwe werkkracht vanaf dag één een productief wonder is. Hij of zij heeft tijd nodig om vertrouwd te raken met de manier van werken. Misschien is er wel een opleiding nodig om bepaalde systemen uit te leggen? Je zal dus eerst zelf nog extra tijd moeten steken in je aanwerving voordat hij of zij jouw workload kan verminderen. Geef je werknemer ruimte om te groeien, want zo zal jouw zaak ook verder groeien.

Van de beslissing om iemand aan te werven tot effectief iemand verwelkomen: het kan een lang en lastig proces zijn. Je moet rekenen en opnieuw rekenen. Je moet goed nadenken over wie je aanneemt en welke rol die persoon moet vervullen. Je wikt en weegt ongetwijfeld de risico’s. Laat je daarom adviseren en helpen zodat je eerste aanwerving een geruststelling is. 

Een eerste medewerker, kan ik dat wel betalen?

Zoveel kost een eerste medewerker
Anne Hallez
Door Anne Hallez
15 november 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.