Share
Loonbeleid

Later lezen?

Doelgroepvermindering: zo verlaag je de loonkost voor nieuwe werknemers

De overheid wil werkgevers ondersteunen met financiële stimuli in de vorm van een RSZ-korting. Die korting of ‘doelgroepvermindering’ zorgt er dus voor dat je loonkost omlaag gaat. Wanneer kom je als werkgever in aanmerking voor die korting?
doelgroepvermindering

Profiteer van doelgroepvermindering bij een eerste aanwerving

Startende en kleine ondernemingen uit de privésector die weinig of geen personeel in dienst hebben, kunnen bij hun eerste aanwerving genieten van een vermindering van de socialezekerheidsbijdragen. Met deze maatregel wil de Belgische overheid kmo’s ondersteunen. De aftrek in RSZ-bijdrage is afhankelijk van het aantal werknemers binnen het bedrijf:

 

1.     Eerste aanwerving

Werf je een eerste werknemer aan vóór 31 december 2020, dan betaal je als werkgever geen patronale basisbijdrage. Wel mag je daarvoor nooit eerder onderworpen zijn aan de sociale zekerheid en ten minste een jaar lang niemand meer tewerkgesteld hebben.

 

2.     Tweede tot zesde werknemer

Bij het in dienst nemen van een tweede tot zesde werknemer heb je recht op een forfaitaire vermindering van jouw RSZ-bijdrage gedurende 13 kwartalen. De korting varieert van 1.050 euro tot 1.550 euro per kwartaal en neemt mettertijd af tot 450 euro.

Om te genieten van de vermindering voor een tweede aanwerving, mag jouw bedrijf in het jaar voor de aanwerving niet meer dan één werknemer tegelijkertijd in dienst gehad hebben. Voor een vermindering van een derde aanwerving, mag je niet meer dan twee werknemers in dienst gehad hebben in het jaar voor de aanwerving. Enzovoort.

 

Financiële voordelen dankzij het Vlaamse doelgroepenbeleid

Als onderneming gevestigd in het Vlaamse gewest heb je recht op speciale verminderingen voor jongeren, ouderen en personen met een arbeidshandicap. De voorwaarden ontdek je hieronder.

 

Vermindering voor jongeren

Werf je iemand aan die jonger is dan 25 jaar? Dan maak je kans op een RSZ-korting. Bekijk onderstaande checklist en ontdek of jouw kandidaat aan alle voorwaarden voldoet:

  • jonger dan 25 jaar;
  • laag- of middengeschoold;
  • het brutomaandloon ligt het eerste jaar lager dan 2.500 euro en het tweede jaar lager dan 2.700 euro.

Vervult jouw potentiële werknemer alle voorwaarden? Dan heb je gedurende twee jaar recht op een RSZ-vermindering. Bij laaggeschoolde kandidaten geniet je van een volledige korting van de basisbijdrage. Bij middengeschoolde jongeren is er dan weer een tegemoetkoming van 1.000 euro per kwartaal.

 

In dienst nemen van ouderen

Neem je iemand aan van 55 jaar of ouder? Dan maak je kans op een doelgroepvermindering als je werknemer:   

  • 55 jaar of ouder is;
  • ingeschreven is als niet-werkende werkzoekende bij VDAB;
  • een brutomaandloon heeft dat lager is dan 4.648.33 euro in de eerste drie kwartalen van elk jaar. En lager dan 6.181,67 euro in het vierde kwartaal van elk jaar

Voor werknemers van 55 tot 65 jaar betaal je geen patronale basisbijdrage gedurende twee jaar. Na twee jaar geniet je een RSZ-vermindering afhankelijk van de leeftijd van de werknemer:

  • Van 55 tot en met 59 jaar: 600 euro per kwartaal
  • Vanaf 60 jaar (en ook na de pensioengerechtigde leeftijd): 1.500 euro per kwartaal

Deze lagere bedragen van vrijstelling worden onmiddellijk toegepast als de werknemer niet ingeschreven was als ‘niet-werkende werkzoekende’.

Wil jij iemand jonger dan 25 of ouder dan 55 aannemen? We vatten alles nog eens samen in onderstaande tabel:

Doelgroepvermindering

Premie voor werknemers met een arbeidshandicap

Wie een medewerker met een arbeidshandicap in dienst neemt, kan in aanmerking komen voor de Vlaamse ondersteuningspremie. Deze premie kan je aanvragen bij het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Gemeenschap.

Aanwervingsincentive voor langdurig werkzoekenden

Werf je in het Vlaamse Gewest iemand aan die tussen de 25 en 55 jaar oud is en die minstens gedurende twee jaar als niet-werkzoekend is ingeschreven bij de VDAB? Dan kan je een premie van maximaal 4.250 euro genieten. Ook deze premie kan je aanvragen bij het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Gemeenschap.

 

Wil jij een doelgroepvermindering voor je nieuwe werknemer?

Benieuwd hoe je als werkgever kan gebruikmaken van de doelgroepvermindering? Bekijk alle doelgroepverminderingen. 

Besteed je het opzoekwerk liever uit? Neem dan vóór de aanwerving contact op. Dan bekijken we graag samen voor welke voordelen je in aanmerking komt.

Een eerste medewerker, kan ik dat wel betalen?

Zoveel kost een eerste medewerker
Door Tina Janssens
24 juli 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.