Share
Tijdelijke tewerkstelling

Later lezen?

3 goedkope manieren om iemand tijdelijk aan te werven

Het is druk in je zaak en je wil graag extra hulp, maar je ziet op tegen de zware kosten die daarbij komen kijken? Gelukkig zijn er drie statuten die financieel een pak voordeliger zijn. Zo overbrug je die drukke zomervakantie of hectische weekends zonder financiële kater.

Tijdelijke tewerkstelling - goedkoopste statuten

1.  Jobstudent inschakelen op piekperiodes

Zeker tijdens de zomervakantie, maar ook in de rest van het jaar is een jobstudent een graag geziene hulp. Heel geschikt om drukke periodes op te vangen of vast personeel te vervangen.

Wat zijn de voorwaarden?

Bij een jobstudent is vooral de leeftijd een belangrijke voorwaarde. De student moet minimum 16 jaar oud zijn. Werkte hij de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs af, dan kan dat al vanaf 15 jaar.

Vergeet als werkgever niet om uiterlijk bij de start van de eerste werkdag een studentenovereenkomst af te sluiten. Dat is namelijk verplicht.

Hoeveel kost het?

De sector waarin je bedrijf handelt, bepaalt het loon van de jobstudent. Hij of zij heeft immers minstens recht op het vastgelegde baremaloon. Ook heeft de jobstudent recht op een tussenkomst in het woon-werkverkeer of andere sectorale vergoedingen, als dat zo in je sector is voorzien.

Voor- en nadelen van een jobstudent

Een jobstudent inzetten is heel voordelig:

  • Je betaalt bijna geen RSZ-bijdrage (slechts 5,43% ipv 13,07%).
  • De student mag 475 uur per jaar werken, ongeveer 60 werkdagen van 8 uur per dag.

Enige nadeel? Eenmaal voorbij die 475 uur per jaar geldt het voordelige tarief niet meer. Dus ofwel behoud je die ervaren student, maar betaal je die zoals een gewone werknemer, ofwel werk je met een poule van jobstudenten.

Is een jobstudent een goede oplossing voor jouw situatie? Download een overzicht van de voordelen en het totale kostenplaatje voor een antwoord op die vraag.

 

2.  Flexi-job voor de horeca- en retailsector

Sinds 1 januari 2018 kunnen verschillende sectoren een beroep doen op een flexi-jobber. De lage werkgeversbijdrage én de financiële aftrekbaarheid maken dit een betaalbare keuze.

Wat zijn de voorwaarden?

Enkel als je actief bent in een van deze paritaire comités, kan je een flexi-jobber inschakelen. Om in aanmerking te komen, moet de flexi-jobber zelf de laatste drie kwartalen minstens 4/5 voor een of meerdere andere werkgevers hebben gewerkt.

Hoeveel kost een flexi-jobber?

Sinds 1 januari 2018 verdient een flexi-jobber minstens € 10,08 per uur. Bovenop dit basisloon heeft je flexi-jobwerknemer ook nog recht op flexivergoedingen, zoals de toeslagen voor arbeid op zon- en feestdagen en nachttoeslagen.

Voor- en nadelen van een flexi-jobber

Een flexi-job is ideaal om iemand flexibel in te zetten tijdens drukke periodes. Dit statuut is financieel voordelig doordat je geen sociale bijdrage betaalt en een werkgeversbijdrage van slechts 25%. Bovendien kan je het loon inbrengen als aftrekbare kost.

Het grootste nadeel is dat flexi-jobbers slechts in beperkte sectoren mogen worden ingezet en onder strikte voorwaarden.

Wil je weten of je een flexi-jobber kan inschakelen in jouw bedrijf? Download een overzicht van alle voorwaarden en bekijk het totale kostenplaatje van dit statuut.

 

3.  Gelegenheidsmedewerker in de horeca, land- of tuinbouwsector

Krijg je als werkgever in de horeca of de land- en tuinbouwsector af te rekenen met een uitzonderlijke piekperiode? Dan zijn gelegenheidsmedewerkers – ook soms ‘extra’s’ genoemd – een oplossing.

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je een extra inschakelen, dan sluit je een overeenkomst af van bepaalde duur, met een limiet van 2 opeenvolgende werkdagen. Je gelegenheidsmedewerker mag dan maximum 50 werkdagen een handje toesteken in je bedrijf.

Hoeveel kost een gelegenheidsmedeweker?

Extra’s hebben recht op het baremaloon dat van toepassing is in jouw sector. Bovendien bouwen ze sociale rechten op.

Voor- en nadelen van een extra

Gelegenheidsmedewerkers zijn een goed alternatief voor sectoren die geen beroep kunnen doen op flexi-jobbers. Net zoals bij flexi-jobs kan je extra’s 50 dagen per jaar tegen een voordelig tarief inzetten. Als werkgever mag je in het totaal maar 200 dagen per jaar extra’s inschakelen. Bovendien is deze optie duurder dan een flexi-jobber.

Werk je in de horeca-, land- of tuinbouwsector? Ontdek dan of dit een voordelig statuut is voor jouw bedrijf.

Dimona aangifte_—_mar_13,_10_49_am

 

Geen idee welk statuut te kiezen?

Je wil graag iemand extra inschakelen in je bedrijf, maar weet niet wat de beste keuze is? Doe nu de test en vind meteen het juiste statuut. Heb je dringend hulp nodig? Neem dan snel contact op met ons.

Op zoek naar het voordeligste tijdelijke contract voor je zaak?

Doe de test
Anne Hallez
Door Anne Hallez
30 juli 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.