Share
Tijdelijke tewerkstelling

Later lezen?

Drie voordelige manieren om iemand tijdelijk aan te werven

Het is druk in je zaak en je wil graag extra hulp, maar je ziet op tegen de zware kosten die daarbij komen kijken. Gelukkig bestaan er drie statuten die financieel erg voordeliger zijn. Zo overbrug je die drukke vakantie of hectische weekends zonder financiële kater.

Tijdelijke tewerkstelling - goedkoopste statuten

1.  Jobstudent inschakelen op piekperiodes

Zeker tijdens de vakanties, maar ook tijdens de rest van het jaar is een jobstudent interessant. Ze zijn geschikt om drukke periodes op te vangen of vast personeel tijdelijk te vervangen. Maar wie mag werken als jobstudent en hoeveel kosten ze je? We geven een overzicht van de regels.

Wie mag als jobstudent werken?

Bij studenten gaat het om personen die ingeschreven zijn in een onderwijsinstelling en in hoofdstatuut student zijn. Het gaat dus niet om mensen die avondonderwijs of onderwijs met beperkt leerplan volgen of schoolstagiairs. Jongeren in stelsels van alternerend werken en leren kunnen onder bepaalde voorwaarden als jobstudent aan de slag.  

Op het statuut van student staat geen maximale leeftijd. Op vandaag kan je werken als jobstudent vanaf de leeftijd van 15 jaar. en op voorwaarde dat de student de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs doorlopen heeft. Is dat niet het geval? Dan is studentenarbeid op vandaag pas mogelijk vanaf 16 jaar. 

Dit zal binnenkort veranderen naar enkel de voorwaarde van 15 jaar, met extra beschermingsregels voor 15-jarigen die de eerste twee leerjaren secundair niet gevolgd hebben. We brengen je op de hoogte vanaf de nieuwe wetgeving goedgekeurd werd. 

Hoeveel kosten jobstudenten?

De sector waarin je bedrijf handelt, bepaalt het loon van je jobstudent. De student heeft immers minstens recht op het vastgelegde baremaloon. Je jobstudent heeft ook recht op een tussenkomst in het woon-werkverkeer en eventueel andere sectorale vergoedingen, als dat zo in je sector is voorzien.

Voordelen jobstudenten

Een jobstudent inzetten is heel voordelig:

  • Je betaalt een verlaagd RSZ-tarief, namelijk een ‘solidariteitsbijdrage’. Die bestaat uit:
    • een werkgeversbijdrage van 5,43% in het eerste en tweede kwartaal en 5,42% in het derde en vierde kwartaal;
    • een werknemersinhouding van 2,71%.
  • Een student mag in totaal 650 uur per jaar werken, dus je kan ze regelmatig of een langere periode inzetten.

Het enige nadeel? Zodra die 650 uur per jaar is overschreden, geldt het voordelige RSZ-tarief niet meer. Dus ofwel behoud je die ervaren student, maar betaal je het gewone RSZ-tarief van ongeveer 25%, ofwel werk je met een poule van jobstudenten.

Let op: om van de verlaagde solidariteitsbijdrage gebruik te maken, moet je voordien een Dimona ‘STU’ doen en zo de uren doorgeven. Daarnaast moet de student ook met een studentencontract werken én is het verboden om te werken op momenten dat hij/zij op school aanwezig moet zijn. Als werkgever moet je het studentenstatuut kunnen bewijzen aan de hand van het inschrijvingsbewijs van de school.

 

2.  Flexi-job voor de horeca- en retailsector

Ondertussen kunnen heel wat sectoren een beroep doen op een flexi-jobber, maar vooral in de horeca- en retailsector zijn ze erg populair. De lage werkgeversbijdrage én de financiële aftrekbaarheid maken dit een betaalbare keuze. Hier vind je alle voorwaarden en formaliteiten voor flexi’s in één overzicht.  

Hoeveel kosten flexi's voor jou als werkgever?

  • Een flexi-jobber in de horeca verdient vanaf 1 februari 2025 minstens 12,53 euro per uur, met inbegrip van het flexi-vakantiegeld. Voor flexi’s in andere sectoren betaal je het barema-uurloon dat geldt voor de functie.
  • Bovenop het basisloon heeft je flexi-jobwerknemer ook nog recht op flexivergoedingen, zoals de toeslagen voor arbeid op zon- en feestdagen en nachttoeslagen.
  • Het brutosalaris komt overeen met de nettovergoeding, omdat het flexi-loon, de flexi-vergoedingen en het flexi-vakantiegeld zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en van belastingen.
  • Als werkgever betaal je een bijzondere werkgeversbijdrage van 28%.

Voordelen flexi-jobmedewerkers

Wanneer je een flexi inschakelt, betaal je in 2025 maar 28% werkgeversbijdragen. Geen extra sociale lasten, geen onverwachte facturen: wat je ziet, is wat je betaalt.  

Dat betekent dat je makkelijk kan testen of een extra kracht je omzet boost, zonder dat je je spaarpot moet plunderen of je zaak in het rood duwt. Daarnaast geven flexi’s je meer ademruimte wanneer het onverwacht erg druk wordt in je zaak, zonder gedoe of risico’s. 

Bovendien kan je het flexi-loon, de flexi-vergoedingen, het vakantiegeld én de bijzondere werkgeversbijdrage inbrengen als aftrekbare kost. 

Tip: denk je eraan om je eerste medewerker aan te werven, maar twijfel je nog? Dan kunnen flexi’s een goede tussenoplossing zijn om het werkgeverschap te oefenen. Download hier ons gratis e-book ‘Flexi-jobs: de slimme tussenstap naar je eerste medewerker’. 

 

3.  Gelegenheidsmedewerker in de horecasector

Krijg je als werkgever in de horeca af te rekenen met een uitzonderlijke piekperiode? Dan zijn gelegenheidsmedewerkers ook soms ‘extra’s’ genoemd – ook een mogelijke oplossing. 

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je een extra inschakelen, dan sluit je een overeenkomst af van bepaalde duur of voor een specifieke taak, met een limiet van twee opeenvolgende werkdagen. Elke gelegenheidsmedewerker mag dan hoogstens 50 werkdagen een handje toesteken in je bedrijf.

Hoeveel kost een gelegenheidsmedeweker?

Extra’s hebben recht op het baremaloon dat van toepassing is in jouw sector. Bovendien bouwen ze sociale rechten op.

Voordelen extra's

Gelegenheidsmedewerkers zijn ideaal om in te zetten voor korte, drukkere periodes. 

Let op: als werkgever mag je in het totaal wel maar 200 dagen per jaar extra’s inschakelen. Bovendien is deze optie duurder dan een flexi-jobber.  

Bij een dimona ‘uuraangifte’ worden de RSZ-bijdragen berekend op een forfait van 10,89 euro per begonnen uur (bedrag vanaf 1 april 2025) (te verhogen met 8% voor de arbeiders), met een maximum van 6 keer dit uurforfait, dit is 65,34 euro /dag. Bij een dimona “dagaangifte” worden de RSZ-bijdragen berekend op een forfait van zes keer het uurforfait, dit is 65,34 euro voor een dagblok (bedrag vanaf 1 april 2025) (te verhogen met 8% voor de arbeiders). 

Tijdelijk te druk in je zaak? Ontdek via onze digitale assistent wat voor jou de beste oplossing is!

Tijdelijke tewerkstelling
Door Martijn Vanhinsberg
16 juli 2025

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.