Share
Businessplan opstellen

Later lezen?

Hoe bereid je je voor als zelfstandige?

Als je niet weet waar je mee bezig bent, zal het niet lukken. Logisch natuurlijk, maar soms ben je zo overtuigd van je idee dat je bepaalde “bijzaken” over het hoofd gaat zien. Hoewel jouw passie 80% van je succes zal bepalen, moet je ook goed bedenken of je wel uit het goede hout bent gesneden om zelfstandige te worden.voorbereiden als zelfstandige

De sleutel is: informeer je grondig!

Eigen baas zijn is vaak een idealistisch concept, maar:

 • Ben je bereid om de nodige opofferingen te doen?
 • Houd je met alle eventualiteiten rekening? En je omgeving?
 • Denk je ook aan je noden wanneer je huwt of gaat samenwonen?
 • Of wat mag je verwachten bij de geboorte van een kindje. Ook bij een tegenslag zoals een ongeval of ziekte moet je goed voorbereid zijn.
 • Heb je alle voor– en tegens afgetoetst en ben je nog steeds overtuigd van wat je wil doen en waar je heen wil?

Met voldoende wilskracht en goede begeleiding kan je met zekerheid een bloeiende zaak uitbouwen!

Je kan je via UNIZO inschrijven voor een individueel begeleidingstraject voor de opmaak van je businessplan en om de haalbaarheid te testen van je idee.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Stel jezelf de juiste vragen!

 • Mag ik deze activiteit als zelfstandige uitvoeren?
 • Beschik ik over de juiste diploma’s?
 • Wat zijn de mogelijke oplossingen indien dit niet het geval is?
 • Welke andere stappen moet ik ondernemen om te starten?

En verder:

 • Welke zakelijke structuur zal je gaan aannemen?
 • Wordt het een eenmanszaak of een vennootschap? Een BVBA? Elke zaak heeft een andere structuur en dus andere gevolgen. Niet alleen voor je zaak maar ook voor jezelf en de belastingen.

Je denkt vast ook al aan aansprakelijkheid wanneer het fout gaat, het in dienst nemen van werknemers. Wat is de beste keuze in jouw geval? Samen met een boekhouder of accountant kan je dit afwegen. Als specialist kan hij je bijstaan bij het maken van de juiste keuze en de impact die deze zal hebben op je toekomstige activiteiten, zowel professioneel als privé.

Op het internet kan je ook een aantal handige tools terugvinden die je bij deze voorbereidingen kunnen helpen. Via www.startersgps.be kan je jouw persoonlijk stappenplan opstellen. Een andere optie is de ondernemerscompetentie-test. Zo kan je nagaan in welke mate je over ondernemingszin beschikt en krijg je inzicht in je sterke en minder sterke competenties en eigenschappen.

Op basis van een aantal eenvoudige vragen kan je, afhankelijk van jouw gewenste activiteit, een overzicht krijgen van alle stappen die jij moet ondernemen om als zelfstandige van start te gaan. Zo krijg je snel een antwoord op heel wat vragen betreffende de opstart van je eigen zaak.

Download de startersgids!

Inge Logghe
Door Inge Logghe
26 november 2015

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.