Share
Businessplan opstellen

Later lezen?

Maak van een goed idee je eigen zaak!

Wil je graag zelfstandige worden, maar heb je het 'gat in de markt' nog niet gevonden? Er bestaan een aantal manieren die jou helpen om tot een goed idee te komen en van dat goede idee je eigen zaak te maken.

Goed idee tot eigen zaak

Gebruik sociale media

Twitter, Facebook en LinkedIn bevatten een schat aan informatie. Dagelijks wordt er heel wat gedeeld op deze platformen. Dit geeft je niet alleen de kans om op de hoogte te blijven van de recentste ontwikkelingen, je kan er ook ideeën opdoen die jou inspireren. Daarnaast kan je ook zien wat mensen bezighoudt. Wat veel gelezen en gedeeld wordt, vindt men interessant en hoe groter de interesse, hoe groter het potentieel en de slaagkansen van jouw nieuwe idee.

Vergeet ook niet dat deze platformen het uitgelezen medium zijn om ideeën af te toetsen of om zielsverwanten te vinden. Misschien ontmoet je er wel jouw toekomstige zakenpartner(s).

Volg het nieuws en de actualiteit

Lees zo veel mogelijk artikels op websites, tijdschriften, kranten … Schrijf je in op verschillende nieuwsbrieven en volg het nieuws op de voet via radio en tv. Hierdoor ben je steeds up-to-date!

Wees creatief

Creatief zijn hoeft geen moeilijke opgave te zijn. Iedereen heeft het in zich! Creëer de juiste omgeving, ontspan jezelf, doorbreek de routine en kijk met een open geest rond. Brainstorm er lustig op los met vrienden, collega’s, familie…  alles kan en alles mag! Heb je een aantal ideeën gevonden? Ga er dan op je gemak de haalbaarheid van na en zet je idee om naar een bedrijfsplan.

Neem een zaak over

Op platformen zoals Overnamemarkt worden ondernemingen ter overname aangeboden. Je kan zoeken per regio, sector, omzet en overnamewaarde. Naast een effectieve overname kan je hier misschien ook geïnspireerd worden om zo tot een goed idee te komen.

Volg een opleiding

Wil je op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen een sector dan kan je specifieke opleidingen volgen. Naast een beter inzicht in de sector kan je hier misschien ook inspiratie uit putten.

Kijk om je heen en luister

Ga naar beurzen, bekijk het huidig aanbod van bedrijven, observeer ondernemingen, praat met ondernemers en analyseer. Je zou opeens op een idee kunnen komen om bepaalde processen of handelingen efficiënter of effectiever uit te voeren.

Laat je begeleiden

Zo kan persoonlijke coaching waarbij de juiste vragen gesteld worden, jou misschien al een heel eind op weg helpen. 

Ook bij UNIZO, Unie voor Zelfstandige Ondernemers, worden een heleboel initiatieven opgezet die potentiële ondernemers begeleiden.

Eens je jouw goed idee gevonden hebt, kan je aan de slag om jouw plan concreet te gaan uitdenken en uit te werken in een business plan.

Droom je van een eigen zaak?

Download de startersgids
Nicolas Maes
Door Nicolas Maes
03 januari 2017

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.