Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Volg je passie!

Wees zeker van je idee, ook al zijn de anderen dat niet. Passie en zelfvertrouwen moeten je drijfveer zijn, de benzine van jouw motor als zelfstandige. Zonder passie moet je zelfs niet denken aan succes. Het drijft de opstart van je bedrijf en vooral: het houdt je staande tijdens de hobbelige weg naar succes. Er zijn al veel artikels over geschreven, maar het blijft een waarheid als een koe: of je nu zelfstandige bent (wordt) of niet, je moet echt houden van wat je doet!

volg je passie

Ik droom van mijn eigen zaak

Je moet het voelen, het beleven. De liefde voor je job moet door je aderen stromen en kruipen waar het niet gaan kan. Wanneer je al je tijd en vaak een aanzienlijke som geld gaat investeren in je zaak, kan je maar beter gemotiveerd zijn. Natuurlijk loopt niet elk project van een leien dakje en natuurlijk zullen er dagen zijn waarvan je je afvraagt: waar ben ik in godsnaam aan begonnen? Als je dan bewust voor je passie hebt gekozen, dan is een obstakel niet meer dan een opportuniteit die leidt naar creativiteit en – waarom niet – uiteindelijk naar geluk.

Je zal dan ook bereid zijn om elke uitdaging aan te gaan, want je hebt goesting! En wie goesting heeft, laat zich door niets of niemand tegenhouden.

Natuurlijk is die eerste fase van het zelfstandig worden één van de leukste. Je brainstormt en je ziet je idee vorm krijgen. De lucht die knettert van creativiteit, passie en innovatie. Op een dag is het dan zover: je idee staat er als een huis!

Heb jij ondernemingszin in je? Doe de test Ondernemingszin! Via deze test kan je nagaan in welke mate je over ondernemingszin beschikt en krijg je zicht op je sterke en minder sterke competenties en eigenschappen

Welke weg sla jij in?

Dan breekt het moment aan voor serieuze beslissingen. Zo zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden: het concretiseren van je businessplan, voldoen aan je verplichtingen als zelfstandige. Enkele eerste bedenkingen:

  • Wat is je finale idee en kan je het in 2 à 3 zinnen duidelijk maken aan iemand die er nog nooit van heeft gehoord?
  • Wie is je klant? Waar bevindt die zich?
  • Waar wil je uiteindelijk heen met je zaak? Ga je voor lokaal of internationaal?
  • Kies je voor een hoofdberoep of bijberoep, misschien wel een vennootschap?
  • Hoe zit het met het financiële plaatje? Heb je hulp nodig?
  • Al aan jezelf gedacht? Een zelfstandige zorgt immers zelf voor zijn sociale zekerheid.

Zij helpen jou!

Je begrijpt het al, je hebt naast een sterk businessplan nog heel wat werk aan de winkel. Je kan je natuurlijk laten begeleiden door specialisten:

  • Je kan je informeren bij onze partner UNIZO over de haalbaarheid van je idee voor hulp bij het opmaken van een ondernemingsplan, voor zakelijk advies, voor het opbouwen van een netwerk...
  • Je kan langsgaan bij een Liantis ondernemingsloket voor de registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) voor je btw-nummer en alle administratieve verplichtingen.
  • Bij een boekhouder of accountant voor fiscaal en financieel advies. Lees hiervoor ook het artikel: Hoe vind ik een goede boekhouder ?
  • Vergeet tot slot je eigen netwerk van vrienden, familie en zakelijke contacten niet!

Bereid je zaak voor met het startersplatform van Unizo.

Ik laat me coachen
Inge Logghe
Door Inge Logghe
10 februari 2016

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.