Ken je dat knagende gevoel? Je hebt een idee en je kan niet langer wachten om er echt iets mee te doen. Je plan is echter nog vaag, bovendien weet je niet hoe je precies moet starten met een eigen onderneming. Zelf startte ik in 2017 als student-zelfstandige en ik kan het alleen maar aanraden.
Misschien overweeg je om eerst nog werkervaring op te doen voor je start als zelfstandige. Vroeg of jong starten met ondernemen biedt enorme voordelen. Bedrijven zoals Apple, Microsoft en Facebook hebben – naast hun internationale faam – minstens nog één kenmerk met elkaar gemeen. Ze werden allemaal opgericht door erg jonge ondernemers.
Als student-zelfstandige heb je heel wat voordelen ten opzichte van oudere ondernemers.
Wie als zelfstandig ondernemer aan de slag wil, moet over een aantal essentiële zaken beschikken. Dat geldt natuurlijk ook voor student-ondernemers.
Leg in je ondernemingsplan plan kort uit...
Natuurlijk moet je aan een aantal eisen voldoen om aan de slag te gaan als student-ondernemer. Je mag starten als student-zelfstandige wanneer je:
Sinds januari 2018 is het statuut voor student-zelfstandigen nóg aantrekkelijker dankzij een hogere flexibiliteit en lagere sociale lasten. Kortom, veel zaken zijn op korte tijd verbeterd voor jonge ondernemers. Er is dus geen beter moment om de eerste stap te zetten.
Als student-zelfstandige betaal je lagere sociale bijdragen als jouw netto inkomen onder bepaalde barema’s ligt.
Zolang je netto-belastbaar inkomen voor het jaar 2021 lager dan of gelijk aan 7.021,28 euro is, dan betaal je geen sociale bijdragen.
→ Ontdek alle concrete bedragen per drempel
Natuurlijk hebben jouw ouders daar waarschijnlijk een aantal terechte vragen over. Het zit zo:
Het recht op kinderbijslag, nu Groeipakket, is onvoorwaardelijk tot en met augustus van het jaar waarin je 18 jaar wordt. Dit betekent dat je ouders tot september kinderbijslag ontvangen.
Combineer je hierna je studies met een beroepsactiviteit, dan moet je die beroepsactiviteit beperken om je recht op het Groeipakket te behouden. De regels zijn afhankelijk van de regio waarin je woont. We raden je aan om voor je start van je leven als ondernemer je kinderbijslagfonds te contacteren: Brussel, Vlaanderen, Wallonië, Duitstalige Gemeenschap
Zo weet je direct hoe je je ondernemersdroom kan combineren met het behoud van je Groeipakket en vermijd je verrassingen.
Om een onderneming te starten moet je eerst een aantal zaken in orde brengen. Ik schrijf een kort stappenplan neer zodat je perfect weet wat je moet doen. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid: op één dag kan je een onderneming starten.
Vooraleer je start, zal je moeten kiezen onder welke vorm je dat wil doen: richt je een vennootschap op of start je als eenmanszaak?
Starten met een eenmanszaak betekent dat je start als natuurlijk persoon. De formaliteiten en opstartkosten zijn beperkt, en ook je boekhouding is doorgaans eenvoudig. Daarom kiezen de meeste starters voor eenmanszaak. De keerzijde van de medaille is dat er geen onderscheid is tussen je privévermogen en dat van je onderneming. Dat betekent dat je ook met je privévermogen garant staat voor eventuele schulden van je zaak.
Start je met een vennootschap, dan is het vermogen van je onderneming doorgaans wel afgescheiden van je privévermogen, zoals bij een NV of BV. Je privévermogen kan dan alleen nog in een aantal specifieke gevallen in het gedrang komen. Ook om samen te werken met anderen kan de oprichting van een vennootschap handig zijn. Daartegenover staat natuurlijk dat de oprichting van een vennootschap wat meer tijd en expertise vergt, vaak de tussenkomst van een notaris vereist, en daardoor dus (een stuk) duurder kan zijn. Bovendien zal ook je boekhouding vaak ingewikkelder zijn waardoor een accountant onontbeerlijk wordt.
Om je statuut als student-zelfstandige aan te vragen krijg je normaal een formulier van jouw sociaal verzekeringsfonds. Daarop vul je je persoonlijke gegevens in. Om je aanvraag in orde te brengen, stuur je het ingevulde formulier terug, samen met een bewijs dat je voldoet aan de voorwaarde van inschrijving voor een schooljaar in een erkende onderwijsinstelling voor 27 studiepunten ofwel 17 lesuren per week. Of regel je aansluiting makkelijk online.
Maak een afspraak bij jouw bank en leg hen uit dat je wil starten met een eigen zaak. De bank zal voor jou een professionele bankrekening openen en daarbij om je ondernemingsnummer vragen. Heb je op dat moment nog geen ondernemingsnummer, vraag de bank dan om voorlopig een rekeningnummer voor je zaak te reserveren. Vaak moet je jouw bankrekeningnummer al doorgeven (bv. bij de notaris of bij je inschrijving in de KBO) nog voor je je ondernemingsnummer kent. De Kruispuntbank Van Ondernemingen (KBO) is een databank van de overheid die alle gegevens over ondernemingen en hun vestigingseenheden centraliseert.
Wie een onderneming wil starten, moet daarvoor eerst langsgaan bij een ondernemingsloket. Het loket registreert jouw nieuwe onderneming in de KBO en bezorgt je een geldig ondernemingsnummer. Geef dat ondernemingsnummer door aan de bank, zodat ze je professionele bankrekening kan activeren.
Start je met een vennootschap (andere dan een maatschap)? Dan krijg je je ondernemingsnummer via de griffie van de Ondernemingsrechtbank. Toch moet je nog steeds bij het ondernemingsloket langs gaan om je inschrijving in de KBO te vervolledigen.
Zijn je activiteiten aan de BTW onderworpen? Dan brengt het ondernemingsloket ook de nodige BTW-formaliteiten voor je in orde. Ook voor de aanvraag van bepaalde vergunningen kan je bij het ondernemingsloket terecht.
Als je dat nodig vindt, kan je een beroep doen op een accountant. Als startende student-zelfstandige moet je doorgaans geen dubbele boekhouding voeren waardoor je boekhoudkundige formaliteiten beperkt zijn. Daarenboven ben je als student-zelfstandige mogelijk ook vrijgesteld van btw-aangifte, wat ook nog scheelt in administratie. Heb je toch liever al een accountant die alles bijhoudt of jouw advies geeft? Maak daar dan zeker gebruik van, maar houd wel rekening met de kosten die hieraan verbonden zijn.
Heb je al deze stappen doorlopen? Dan kan ik je verwelkomen tot de magische wereld van het ondernemerschap! Er zullen veel onverwachte deuren voor je opengaan, maar ook op persoonlijk vlak zal je enorm groeien. Dat kan ik je na een aantal jaar actief te zijn als student-ondernemer persoonlijk bevestigen.
Maak gebruik van de online communicatiemogelijkheden en platformen. In het begin kan dat veel tijd vragen en moet je hier misschien wat meer werk van maken, maar het kan je onderneming enorm hard vooruit helpen. Gebruik sociale media om je netwerk uit te breiden, potentiële klanten aan te spreken en nieuwe producten te delen. Maak af en toe een nieuwe post voor je blog en spreek zo anderen aan. Je zal hier op de lange termijn meer en meer opportuniteiten uithalen.
Lever altijd een origineel product af van de best mogelijke kwaliteit. Fouten maken kan, maar probeer ze toch zoveel mogelijk te vermijden. Een tevreden klant zal sneller nog eens bij jou bestellen of reclame maken voor jouw product of dienst.
Het is beter om één heel tevreden klant te hebben dan twee klanten die niet tevreden zijn. Durf daarom soms neen te zeggen en zorg ervoor dat je elke klant met je volledige aandacht verder helpt. Dat komt jou en je onderneming alleen maar ten goede. Je zal ook zelf minder actief op zoek moeten gaan naar klanten. Tevreden klanten zorgen immers voor nieuwe klanten.
Een eigen onderneming starten is één iets, maar je onderneming ook nog eens laten uitgroeien tot een succesverhaal is nog iets anders. Geef niet op en blijf je voor de volle honderd procent inzetten. Je zal waarschijnlijk een paar tegenslagen te verduren krijgen maar alle zelfstandigen komen obstakels tegen. Trek je op aan de successen die je bereikt en leer uit je tegenslagen. Kijk ook naar andere ondernemers en leer uit hun fouten zodat je hindernissen een stapje voor kan zijn.
Tot slot, één van de grootste tips die ik je kan geven als student-zelfstandige: “Luister niet naar anderen en doe wat je wil!” Natuurlijk wil ik hier niet mee zeggen dat je niet mag luisteren naar je ouders, accountant, adviseur of iemand anders. Elk advies kan je helpen en belangrijk zijn, maar laat je nooit demotiveren. Onthoud enkel de constructieve commentaar en maak voor jezelf uit wat je hiermee wil doen. Als ik niet zo lang had getwijfeld om de stap te zetten en minder had geluisterd naar de negatieve commentaar, dan had ik nu al veel verder gestaan met mijn onderneming.
Hopelijk heb je iets aan mijn verhaal als student-zelfstandige. Ik wens je alvast veel succes met je eigen onderneming!