Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Kinderbijslag wordt Groeipakket: de veranderingen voor werkgevers

Op 1 januari 2019 hield Vlaanderen het Groeipakket boven de doopvont. Deze opvolger van de kinderbijslag is een reeks financiële tegemoetkomingen voor elk kind in elk gezin. Wat er precies verandert en wat dit betekent voor jou als werkgever, lees je in deze blog.  

Kinderbijslag-groeipakket

Tot eind 2018 werd de kinderbijslag doorgaans betaald door het kinderbijslagfonds van de werkgever van de vader. Met andere woorden: als werkgever moest jij je werknemers aansluiten bij een kinderbijslagfonds. Sinds begin dit jaar is dat niet langer het geval. Bij de geboorte van een kind sluit je werknemer en/of zijn partner zich voortaan zelf aan bij een van de vijf Vlaamse uitbetalers van het het zogeheten Groeipakket.

Dit zijn de gevolgen voor jou als werkgever in twee courante scenario’s:

 

Scenario 1: je medewerker krijgt een baby

In dat geval ben jij als werkgever niet langer aan zet. Je medewerker of zijn/haar partner kiest zelf een fonds om het Groeipakket uit te betalen, inclusief het startbedrag geboorte of adoptie. De aansluiting is steeds voor minimum een jaar.

Voorbeeld: Nathalie beviel op 1 februari 2019 van haar dochter. Zij of haar partner kiest zelf het fonds dat het Groeipakket gaat uitbetalen en doet de aanvraag. Als werkgever hoef je niets te doen.

 

Scenario 2: je neemt een medewerker in dienst met kinderen

Wie vandaag al kinderbijslag ontvangt binnen de oude regeling, blijft gewoon aangesloten bij zijn bestaande fonds. Dus, bij een indiensttreding hoeven jij noch je werknemer iets te ondernemen. Vanaf 1 januari 2020 krijgen werknemers wel de kans om de overstap te maken naar een andere uitbetaler. Maar ook daar zit jij als werkgever voor niets tussen.

Voorbeeld: Jeroen komt in dienst op 1 februari 2019. Via Kidslife Vlaanderen, het kinderbijslagfonds van zijn vorige werkgever, ontvangt hij kinderbijslag voor zijn twee zonen. Dat fonds zal de kinderbijslag verder blijven doorbetalen.

 

Werkgever niet langer aan zet

Kortom, als werkgever hoef je je voortaan niets meer aan te trekken van de kinderbijslag of het Groeipakket van je werknemers. Voortaan regelen zij alles zelf.

Een vraag over de nieuwe kinderbijslagregeling?

Stel je vraag aan Kidslife
Nicolas Maes
Door Nicolas Maes
20 maart 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.