Btw is een afkorting die elke zelfstandige of boekhouder wel kent. Als je een economische activiteit uitvoert, waarbij je met betalende klanten zit, dan is de kans groot dat je btw-plichtig bent. Maar wanneer ben je btw-plichtig? En wat houdt dat precies in? Je leest alle details hier.
Wat is btw-plicht?
Even opfrissen: btw (belasting over de toegevoegde waarde) is de belasting die je betaalt op de aankoop van goederen en diensten. Als zelfstandige ben je in de meeste gevallen verplicht om die belasting aan te rekenen naar je klanten en door te storten aan de overheid. Toch is dat niet voor alle ondernemers het geval, want sommigen zijn vrijgesteld van btw.
Btw-plicht of btw-plichtig zijn, betekent dus gewoon dat je voor jouw producten of diensten btw moet aanrekenen aan je klanten. Buiten het aanrekenen van btw aan klanten, kan je als zelfstandige ook btw aftrekken van goederen of diensten die je aankoopt voor je onderneming. Je leveranciers rekenen namelijk ook btw aan jou aan, die je dan achteraf in mindering kan brengen van de btw die je zelf doorstort aan de overheid.
Wie is btw-plichtig?
Als je zaak op regelmatige en zelfstandige basis als economische activiteit goederen levert of diensten verstrekt die in het btw-wetboek worden omschreven, dan ben je btw-plichtig. Kruis jij deze zaken af? Dan kijk je best eens na of jouw goederen of diensten onderhevig zijn aan btw. Er zijn ook ondernemingen die vrijgesteld zijn van btw. Afhankelijk van je activiteiten, zijn er drie verschillende opties:
- Je bent btw-plichtig en rekent dus btw door aan je klanten (de meerderheid)
- Je bent vrijgesteld van btw en hoeft geen btw door te rekenen
- Je bent gemengd btw-plichtig door een combinatie van bovenstaande
Wie is vrijgesteld van btw?
Als zelfstandige is de kans groot dat je btw-plichtig bent. Toch zijn er uitzonderingen. Sommige vrije beroepen en kleine ondernemingen hoeven geen btw door te rekenen en kunnen een vrijstelling van aangiftes vragen.
Vrijstelling voor vrije en sociale beroepen
Sommige vrije beroepen en sociale sectoren zijn vrijgesteld van btw. Bijvoorbeeld:
- Artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, vroedvrouwen en verpleegkundigen
- Instellingen voor bejaardenzorg
- Instellingen voor gezinshulp
- Ziekenfondsen
- Instellingen die de zorg voor mindervaliden tot doel hebben
- Scholen
- …
Bekijk hier het overzicht van alle activiteiten die vrijgesteld zijn van btw volgens artikel 44 van het btw-wetboek.
Vrijstelling btw voor kleine ondernemingen
Draait je onderneming een omzet die lager is dan 25.000 euro? Dan kan je kiezen voor een btw-vrijstelling. Je moet dan geen btw aanrekenen maar je hebt ook geen recht op btw-aftrek. Eigenlijk handel je dan min of meer als een particulier.
Als je binnen deze categorie valt, is het belangrijk om af te wegen wat de beste keuze is. Wil je toch graag btw kunnen aftrekken? Dan kan je toch kiezen voor een systeem van kwartaalaangiften zodat je wel een recht van aftrek hebt. Bekijk hier het overzicht van de voordelen en nadelen van deze vrijstelling, zodat je een slimme keuze kan nemen.
Ben je btw-plichtig als zelfstandige in bijberoep?
Om na te gaan of iemand voor de btw belastingplichtige is, maakt het niet uit of deze activiteiten als hoofd- of bijberoep worden uitgeoefend. Afhankelijk van de activiteit die je uitvoert en je omzet, kan je als bijberoeper dus ook btw-plichtig zijn.
Wanneer ben je gemengd btw-plichtig?
Als je activiteiten uitoefent die volgens artikel 44 vrijgesteld van btw, gecombineerd met activiteiten die niet in aanmerking komen voor een vrijstelling dan ben je gemengd btw-plichtig. Enkel voor de handelingen die aan btw onderworpen zijn, zal je btw moeten aanrekenen. Dit betekent wel dat enkel deze handelingen je dan recht geven op een btw aftrek.
Voorbeeld: je bent muzikanten biedt meteen ook cd’s en t-shirts aan je fans aan. Voor je optredens reken je geen btw aan, want dit is vrijgesteld, maar op de verkoop van je cd’s en t-shirts dan weer wel.
Twijfel je of jij btw-plichtig bent of niet? Neem dan contact op, dan bekijken we graag jouw specifieke situatie.
Ik ben btw plichtig, wat nu?
Ben je btw-plichtig? Dan zijn er een aantal zaken die je zeker in orde moet brengen. Zo moet je tijdig een aangifte doen van je werk moet je en correcte boekhouding voeren. Lees hier wat je verplichtingen precies allemaal zijn.
- Je btw-nummer activeren: voor je start met ondernemen moet je, aan de hand van je ondernemingsnummer, je btw-nummer activeren.
- Een klantenlisting indienen: elk jaar voor 31 maart moet je een specifieke lijst indienen met klanten aan wie je goederen of diensten leverde.
- Je btw-tarief? Voor de meeste producten en diensten geldt het algemene btw-tarief van 21%, er zijn wel enkele uitzonderingen (12% of 6%). Lees hier welke tarieven er allemaal mogelijk zijn en wel tarief voor jou van toepassing is.
- Btw-administratie: je dient een periodieke btw-aangifte in bij de overheid. Afhankelijk van je activiteiten en je omzet moet dit maandelijks of driemaandelijks.