Share
Boekhouding en btw

Later lezen?

Welk btw-tarief hanteer ik?

In België betalen consumenten en eindverbruikers btw op hun aankopen: een belasting op toegevoegde waarde die doorvloeit naar de Belgische schatkist. Verkoopt je bedrijf goederen of diensten, dan ben je doorgaans btw-plichtig en reken je de btw mee in je verkoopprijs. Het meest gangbare tarief is 21%, maar ook 12% en 6% zijn mogelijk. We zetten de verschillen op een rij.

Btw tarief - hoeveel btw

21% op de meeste producten en diensten

Van een nieuwe auto tot huishoudelijke apparaten en cosmetica: voor de meeste producten moet je als bedrijf 21% btw doorrekenen aan je klant. Tenzij jouw producten of diensten tot een van onderstaande uitzonderingen behoren.

 

12% voor specifieke goederen en diensten

Op een kleine groep producten en diensten wordt 12% btw geïnd. Het gaat om goederen en geleverde diensten die van groot socio-economisch belang zijn en daardoor een voorkeurstarief genieten. Kolen, margarine en sociale woningen zijn enkele voorbeelden, maar dit tarief is ook van toepassing op bereide maaltijden in de horeca

 

6% voor basisproducten

Voor basisproducten geldt een verlaagd btw-tarief van 6%. Bedoeling is om die producten betaalbaar en toegankelijk te houden. Het gaat bijvoorbeeld om levensnoodzakelijke middelen (vlees, vis, zuivel, groenten, …) en landbouwdiensten. Verder is dit tarief van toepassing op tijdschriften, geneesmiddelen, personenvervoer, hotels, bloemen, verbouwingswerken aan gebouwen ouder dan 10 jaar enzovoort.

 

Gemengde tarieven

In sommige sectoren is de toepassing van btw-tarieven erg complex. Denk maar aan de horeca. Op restaurant betaal je bijvoorbeeld 12% btw op je maaltijd en 21% op je drankje. Voor een afhaalmaaltijd of een levering aan huis is het gangbare tarief 6%. Al moet er voor bepaalde luxevoedingsproducten, zoals kreeft en kaviaar, altijd 21% btw betaald worden.

 

Wordt op alle goederen en diensten btw geïnd?

Neen, een aantal goederen en diensten zijn volledig vrijgesteld van btw. Je rekent dan geen btw door aan je klanten, betaalt zelf geen btw aan leveranciers en kan geen btw aftrekken van je belastingen.

 

Btw verleggen

Soms kan je als leverancier de btw ‘verleggen’. Je brengt dan geen btw in rekening, maar verlegt die naar de afnemer – de ondernemer die jouw goederen of diensten aankoopt. Als leverancier vermeld je de vergoeding waarvoor de btw is verlegd in je btw-aangifte. De afnemer vermeldt dan weer de vergoeding én de bijbehorende btw in zijn btw-aangifte.

Enkele specifieke scenario’s:

  • Btw verleggen naar een medecontractant: laat je als zelfstandige werken uitvoeren aan je bedrijfsgebouw, dan moet je als btw-plichtige het systeem van ‘medecontractant’ gebruiken. Stel, je verbouwt je kantoor. Dan moet je normaal 21% btw betalen aan je aannemer. Omdat het een tijd duurt vóór je die btw kan terugvorderen, hoef je geen btw te betalen aan je aannemer en vul je de verschuldigde btw op je belastingaangifte in. Het gaat dan om een nuloperatie, want de btw in die aangifte neem je meteen terug in aftrek.

 

Ben jij mee met btw?

Ben je starter of zelfstandige en wil je je kennis over btw bijspijkeren? Download dan ons gratis e-book en lees wanneer je precies btw moet doorrekenen, hoe je dat concreet aanpakt, en meer.

Ontdek alles over btw in ons gratis e-book

Download het e-book
Gerd Van Bergen
Door Gerd Van Bergen
09 mei 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.