Door alle zomerfestivals en straatfeesten kriebelt het misschien om als zelfstandig ondernemer te starten met een foodtruck. De uitgelezen kans om je culinaire specialiteiten te delen met anderen! Hieronder vind je alvast 3 tips die je op weg helpen bij het opstarten van je eigen foodtruck.
Van idee tot businessplan
Wil je met een foodtruck starten, giet dan eerst je concept in een concreet businessplan. Hierin bepaal je wat je precies zal doen als zelfstandige en hoe je dit zal aanpakken om de rendabiliteit van je activiteit te verzekeren. Wees origineel en doe voldoende onderzoek, zodat je een succesvol concept kan lanceren.
Vergeet evenmin om een financieel plan op te maken om een overzicht te hebben van je uitgaven en inkomsten.
Waarschijnlijk ben je binnenkort erg druk in de weer met het serveren van hippe drankjes of originele streetfood. Sta daarom vooraf even stil tussen de balans werk en privé.
Inschrijving in de Kruispuntbank van ondernemingen (KBO) en btw
Vooraleer je van start gaat met je foodtruck, moet je ingeschreven worden in de KBO. Daarnaast moet je btw-hoedanigheid laten activeren.
Vergunningen
Neem je deel aan openbare en/of privémarkten, festivals… vraag dan je machtiging ambulante handel als werkgever aan. Laat je je bijstaan door familieleden of bijvoorbeeld jobstudenten, dan heb je ook machtigingen als aangestelde A nodig.
Denk ook aan je FAVV-vergunning, je vergunning voor de verkoop van alcohol en je certificaat voor een gas-of elektrische installatie in orde te brengen.
Tip! Check hier welke vergunningen je nodig hebt om te starten in de horeca.