Share
Actualiteit

Later lezen?

Accountant Olivier denkt strategischer na over zijn onderneming

“Ondernemerscoaching was voor mij de spiegel die ik nodig had”

Een bottleneck. Zo omschreef accountant Olivier Van Damme (Tellent) zichzelf vóór hij ondernemerscoaching volgde bij Liantis. Sinds de sessies met coach Marianne doet hij veel minder aan micromanagement, werkt hij meer op het strategische aspect van zijn onderneming en heeft hij dus tijd om echt werk te maken van zijn groeiende zaak.

Marc Coucke

Een echte ondernemer voelde de 50-jarige Olivier Van Damme uit Stekene en eigenaar van het accountantskantoor Tellent zich niet. Durfkapitalist Jürgen Ingels of Marc Coucke: dat waren voor hem ondernemers pur sang. Maar de ondernemerscoaching van Liantis-medewerker Marianne bracht daar verandering in. “Ze liet me inzien dat ik wel degelijk onderneem. Dat ik ook strategisch kan nadenken over mijn zaak en de groei ervan. Vroeger ging ik ervanuit dat de groei van mijn zaak eerder toeval was. Nu weet ik dat ik gerust mag zeggen dat dat mijn verdienste is. Dat zorgde voor een enorme boost van mijn zelfvertrouwen”, vertelt Olivier.

Livingtafel

Maar even terug naar het begin. Olivier – papa van 2 tieners en fervent fietser – is al zijn hele leven verknocht aan accountancy. Tot 2015 was hij interne boekhouder bij verschillende, internationale bedrijven. Zodra hij zware examens achter de rug had, startte hij datzelfde jaar als zelfstandige in bijberoep. Toen de combinatie zelfstandige-werknemer te veel werd, maakte hij de overstap naar zelfstandige in hoofdberoep en begon zijn Tellent-avontuur. “Grappige anekdote: toen we nog geen kantoor hadden, werd de hele livingtafel tijdens de werkweek ingenomen door printers, laptops, schermen… De vrijdagavond ruimden we alles op om op maandagochtend alles opnieuw te installeren (lacht)!”

Bottleneck

De tijd van werken aan de livingtafel is ondertussen voorbij. Jaarlijks kent het accountantskantoor van Olivier een groei van maar liefst 20%. Sinds de start van zijn zaak, neemt Olivier heel wat taken op zich. “Ik geef dat eerlijk toe: ik ben een hele tijd dé bottleneck geweest van het bedrijf. Alle mogelijk rollen nam ik op mij: sales, marketing, hr, ICT, én daarbovenop deed ik natuurlijk nog heel wat werk als accountant. Sinds de start als zelfstandige tot op vandaag, werkte ik harder dan ooit. Van maandag tot zaterdag. Op zondag ging ik ’s ochtends even fietsen om dan zelfs de zondagmiddag te herbeginnen.”

Maar toen een collega van Olivier in 2021 voor 8 maanden uitviel, kreeg hij een gigantische klop van de hamer. “Tot dat moment haalde ik altijd veel energie uit mijn zaak. Mijn klanten waren dankbaar en dat gaf me vleugels. Maar plots verloor ik energie. Ik begon heel onregelmatig te werken: vaak tot 's avonds laat. Ik stond moe op en moest ’s middags noodgedwongen rusten, omdat ik niet verder kon. Toch kon ik amper ‘nee’ zeggen tegen nieuwe klanten. Dat modderde aan tot ik uiteindelijk toch een klantenstop inbouwde tussen maart en oktober van 2022.”

Strategisch(er) denken

Ondertussen besloot Olivier om ondernemerscoaching te volgen bij Liantis. Na een intakegesprek met Marianne werden er opvolggesprekken ingepland. “Tijdens die gesprekken kwam er een echte dialoog op gang en kreeg ik handige tips en tricks. Marianne wist vaak een gevoel dat ik had te kaderen : waar kwam het vandaan? Waarom had ik dat gevoel? En vooral: welke actie kon ik ondernemen?”

“Voor de sessies had ik het gevoel dat ik in het ‘wilde weg’ aan het zwemmen was in mijn ondernemersverhaal. Dankzij de gesprekken heb ik ingezien dat ik meer strategisch moet nadenken. Én dat ik dit meer moet uitdragen naar mijn medewerkers. Het zorgt ervoor dat ik minder aan micro-management doe, meer vertrouwen aan mijn mensen geef en sneller schakel. Marianne heeft ook mijn doel voor de komende jaren scherp gesteld. Met dat doel voor ogen, is het delegeren van taken een must geworden. Kortom: ondernemerscoaching is een beetje zoals spreken tegen een spiegel. Je haalt zaken naar boven waarvan je niet altijd wist dat je ze in je had. Daarmee kan je aan de slag. Wat je aan het doen bent, waarom je dat aan het doen bent én waar je naartoe wil met je onderneming wordt helderder.”

Sterke fundamenten

Olivier kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. “Het doet deugd om te zien dat ‘pietluttigheden van het eerste uur’ nu hun vruchten afwerpen: structuur, structuur, structuur… Dat zijn de funderingen waarop alles is opgebouwd. Zeker nu er steeds meer personeel is, moeten de deze funderingen stevig zijn en blijven. De uitdagingen binnen de accountancysector zijn groot, maar liggen vooral in dat strategische. Net dat luik waarvan ik tijdens de coachingsessies leerde dat ik er sterk in ben. Prima dus! Maar natuurlijk blijft het work in progress. De richting van Tanker is nu duidelijk maar aan het keren ervan moet dagelijks gewerkt worden. Met vallen en met opstaan.”

Keerpunt

Dat Liantis ook sensibiliseringscampagnes organiseert om ondernemers bewust te maken dat hun mentaal welzijn telt, vindt Olivier een goede zaak. “Sommige ondernemers werken keihard. Vlot 50 tot 60 uur per week. Zeker niet altijd voor de grote bedragen, maar wel met serieuze stressniveaus. Deze mensen kregen vaak met de paplepel mee ‘dat ze maar een tandje moeten bijsteken’. Of dat ‘ze zich niet mogen laten kennen’. Ze werken vaak krampachtig verder, zelfs als het fout dreigt te lopen. Een ijkpunt of oplossing keerpunt kennen ze niet. Ik hoop dan ook dat sensibilisering hen kan doen inzien dat ondernemerscoaching wel degelijk zo’n keerpunt kan betekenen.”

 

Benieuwd hoe ondernemerscoaching jouw zaak naar een hoger niveau tilt? 

Ontdek het hier

Door Jasmien Van Hulle
12 juni 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.