Share
Stress

Later lezen?

Stress bij ondernemers: dit doet het met je lichaam

‘Klant is koning’ gaat het gezegde, dus leg je de lat hoog en ga je voluit voor je zaak. Gedreven spot je nieuwe opportuniteiten en hak je knopen door om je business verder te laten bloeien. Toch mag je ook als zelfstandige ondernemer niet blind zijn voor de mogelijke gevaren van te veel stress. Het kan je lichaam immers ondermijnen en op lange termijn zelfs een burn-out uitlokken.

stress

Eerst en vooral dit: stress is in essentie een overlevingsreactie van je lichaam – vluchten of vechten – met adrenaline in de hoofdrol. Samen met nog een hoop andere stoffen mobiliseert adrenaline de energie uit je spieren en jaagt het je hart aan om zuurstof van de longen naar de spieren te pompen. Door inwerking op de zenuwen voel je ook minder pijn en is je concentratie top. Naast een opgewonden gevoel lokt een stressreactie hartkloppingen uit, zweten, gespannen spieren en soms ook buik- of hoofdpijn.

 

Overspannen: dit zijn de klachten

Een stressreactie hoeft helemaal niet negatief te zijn. Denk maar aan de spanning van sport, spel of geweld- en horrorfilms. Problematisch wordt het pas wanneer je lichaam continu onder stress blijft staan of grote stresspieken te incasseren krijgt. Dan kan je immers niet meer recupereren en raak je volledig uitgeput. Eigenlijk gaat je systeem in overdrive, met een rits overspanningsverschijnselen en klachten als gevolg:

  • angstgevoelens, piekeren, prikkelbaarheid en slaapproblemen;
  • gebrek aan of te veel eetlust, waardoor je gewicht plots af- of toeneemt;
  • neiging tot klagen en algemene labiliteit;
  • te veel roken of alcohol drinken;
  • niet meer kunnen ontspannen of lachen;
  • vermoeidheid, lusteloosheid en concentratiestoornissen;
  • wisselende lichamelijke klachten zonder echte verklaring.

 

Onzekerheid over skills is stressfactor

Niet verrassend: ruim 4 op de 10 werkgevers (43%) worstelen met een te hoge werkdruk en te veel stress, zo blijkt uit de werkbaarheidsmonitor. Wél opvallend is dat niet zozeer hun corebusiness voor stress zorgt, maar wel het gevoel bepaalde competenties onvoldoende onder de knie te hebben. Vooral managementskills en kennis van bedrijfsbeheer blijken een pijnpunt. Minder dan 1 op de 4 voelt zich voldoende gewapend om zijn zaak in alle omstandigheden gericht aan te sturen.

Herken jij bij jezelf alarmsignalen die op overspanning wijzen? Cruciaal is dat stress niet de bovenhand neemt. Bij stress die te lang aanhoudt, loert een burn-out immers om de hoek. We creëerden, in samenwerking met UNIZO, een zelftest voor zelfstandigen waarin je te weten komt of je de gevarenzone dreigt te raken. 

Wil je je vaardigheden als leider naar een hoger niveau tillen? 

Schrijf je in voor deze opleiding
Inge Logghe
Door Inge Logghe
19 augustus 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.