Share
Ondernemers aan het woord

Later lezen?

Zelfstandige Steffi Brié (Mephisto Shop): “Ondernemerscoaching is zeker een aanrader”

Steffi Brié is zelfstandige sinds 2012 en beheert schoenenwinkels onder de naam ‘Mephisto Shop’ in Gent en Oostende. Ze vertelt ons over haar opstart in de familiezaak en over de positieve impact van ondernemerscoaching op haar werk-privébalans.

Getuigenis Steffi Brié ondernemerscoaching

Mephisto Shop: een (h)echt familiebedrijf

Steffi Brié is zelfstandig uitbaatster van twee schoenenwinkels: een Mephisto Shop in Gent én Oostende. Ze staat in voor de dagelijkse werking van de winkels, zoals de aankopen, bestellingen, socialemediakanalen en het beheer van de website.

“Ik doe eigenlijk alle taken die erbij komen wanneer je zelfstandige bent, dus het is heel gevarieerd”, vertelt Steffi.

Steffi startte de zaak dus niet zelf op, maar stapte mee in het verhaal van haar ouders. Ze staat sinds 2012 mee in de winkels, maar werkte de zomers daarvoor al als jobstudent. Daardoor kende ze de Mephisto Shop al goed.

“Toen ik begon, waren mijn ouders net gestart met een webshop. Naast de verkoop in de winkel was mijn hoofdopdracht de opstart en het beheer van de webshop. Jaar na jaar nam ik meer taken over van mijn ouders. Het is dus heel organisch gegroeid”, aldus Steffi.

Haar ouders spelen nog steeds een rol in het bedrijf. Ze is ook heel blij met hun aanwezigheid: “Het zou veel moeilijker zijn om het allemaal alleen te moeten doen. Iets kunnen aftoetsen, geeft zekerheid. Daardoor is het makkelijker om beslissingen te nemen.”

“Zelfstandig zijn past bij mijn mentaliteit”

Steffi stapte niet meteen in de zaak van haar ouders. Ze studeerde eerst toerisme, maar besefte snel dat die sector niets voor haar was.

“Ik koos voor toerisme omdat ik heel graag naar het buitenland wou en dat is mij ook gelukt. Ik ben op Erasmus geweest en heb nog een buitenlandse stage gedaan. Dat was iets dat ik heel graag wou doen in m’n leven”, vertelt Steffi.

Na haar studies ging ze eerst als werknemer in een groot bedrijf aan de slag: “Ik heb een jaar in loondienst gewerkt, omdat ik toch eerst iets anders wou doen voor ik de stap naar de zaak van mijn ouders zette.”

Waarom die keuze? Zelfstandig zijn past volgens Steffi meer bij haar mentaliteit.

“Ik ben opgegroeid als dochter van twee zelfstandigen. Ik heb nooit iets anders gekend. Een 9-to-5-job bleek ook niet echt mijn ding te zijn”, vertelt ze.

In 2012 koos ze uiteindelijk voor het bedrijf van haar ouders. Een keuze waar ze zeker geen spijt van heeft: “Ik heb een divers takenpakket altijd heel leuk gevonden en dat vond ik zeker terug in het bedrijf van mijn mama en papa .”

De voor- en nadelen van zelfstandig zijn

Zelfstandig zijn brengt volgens Steffi een pak voordelen met zich mee:

“Het grote voordeel is de flexibiliteit, het zelf kunnen indelen van je tijdsschema. Als ik bijvoorbeeld naar de tandarts moet, dan kan ik dat inplannen. Voor iemand in loondienst ligt dat vaak moeilijker.”

Een nadeel? “Je werk is natuurlijk nooit gedaan. Thuis is je werk en je werk is thuis, en dat maakt het niet gemakkelijk om ‘s avonds de deur dicht te doen en de knop om te draaien.”

Efficiënter werken voor een betere werk-privébalans

Steffi stapte met het oog op een betere werk-privébalans naar een ondernemerscoach van Liantis.

“In die periode hoorde je vaak het woord ‘burn-out’. Uiteindelijk begon ik daar zelf wel wat schrik voor te krijgen. Niet dat ik erop afstevende, maar het was wel héél aanwezig in mijn directe omgeving”, vertelt Steffi.

Steffi wist ook dat het dringend tijd was om efficiënter te werken: “Ik besefte goed dat mijn dagelijkse routine beter kon.”

De coaching wierp gelukkig zijn vruchten af.

“Ondernemerscoach Marianne gaf me verschillende tips om efficiënter te werken. Door bijvoorbeeld een planning op te maken en in tijdsblokken te werken, gebruik ik mijn uren overdag veel beter. Mijn werk-privébalans is daardoor enorm verbeterd”, vertelt Steffi.

Betere communicatie met het team

Marianne hielp haar ook met de communicatie binnen het team.

“Door het theoretische aspect uit te leggen, zoals dynamieken binnen teams, leerde Marianne me om vlotter met het personeel om te gaan. Ik kon ook concrete situaties aan haar voorleggen en kreeg dan praktische tips voor hoe ermee om te gaan”, vertelt Steffi.

Informatie die voor Steffi meer dan nuttig was: “Personeel managen en de communicatie die daarbij hoort, is iets waar ik ben ingegooid en ik vond dat een moeilijk aspect.”

Ondertussen neemt ze die nieuwe vaardigheid mee in haar dagelijkse communicatie met het team.

De volgende stap? De coronacrisis overleven

Bij de vraag wat de volgende stap is voor de onderneming, haalt Steffi meteen de moeilijkheden door de coronacrisis aan.

“Door de coronacrisis is het een heel onzekere tijd. We weten niet wat de toekomst zal brengen, en dat schrikt toch een beetje af. Voorlopig zijn we wel goed opgestart en gaat de verkoop goed”, vertelt Steffi.

Hoewel veel zaken nog koffiedik kijken zijn, merkt ze dat de ondernemerscoaching haar heeft geholpen om beter te kunnen omgaan met de impact van de coronacrisis: ze voelt zich door de begeleiding veel weerbaarder tegen stress.

Een zeer positief resultaat, dat trouwens vaak te zien valt. Tests bevestigen dat alle zelfstandigen die de coaching volgen zich nadien beter gewapend voelen tegen stress.

Alle deelnemende ondernemers leggen bij de start én aan het einde van hun coachingtraject twee stresstesten af:

  • De Utrechtste Bevlogenheid Schaal (UBES), die de gedrevenheid van ondernemers meet.
  • De Burn-out Assessment Tool (BAT), die het risico op een burn-out in kaart brengt.

Meteen na het coachingtraject treedt gemiddeld een verbetering op van 11,4% op de UBES (gedrevenheid) en 15% op de BAT (risico op burn-out). Drie maand later is dat zelfs 19,1% op de UBES en 23,5% op de BAT. De ondernemer stijgt gemiddeld een categorie van ‘gemiddeld gedreven’ naar ‘sterk gedreven’ en daalt een categorie van ‘matig risico op burn-out’ tot ‘geen verhoogd risico op burn-out’. Een evolutie die ook echt opvalt bij de ondernemers en coaches.

Ondernemerscoaching: een aanrader!

Steffi is heel tevreden over haar ervaring met ondernemerscoaching.

“Door met iemand met zoveel expertise te praten leer je sowieso iets bij. Dat alleen al vond ik interessant”, vertelt ze.

Ze zou het ook zeker opnieuw doen en vindt het een must voor elke ondernemer: “Of je nu problemen hebt met bepaalde aspecten of niet. Als je ervoor openstaat om te kijken wat anders kan, is het zeker relevant voor jou en je zaak.”

De algemene conclusie? Doen!

Doe je voordeel met het advies van een ondernemerscoach

Laat je adviseren
Anne Hallez
Door Anne Hallez
28 augustus 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.