Share
Slimmer werken

Later lezen?

Een burn-out als zelfstandige: betekent dit dat ik mijn zaak moet sluiten?

Voldoende tijd voor jezelf nemen is belangrijk, maar evident is het niet als zelfstandige. Meer dan de helft van de ondernemers heeft te weinig tijd voor het gezin en ervaart regelmatig stress, zo blijkt uit een onderzoek van Liantis. Gelukkig kan je ook als zelfstandige rekenen op een aantal vangnetten om je work-lifebalans opnieuw in evenwicht te brengen. Daarvan lichten we er hier één uit: het register van vervangende ondernemers.

burn-out bij zelfstandigen

Wat is het register van vervangende ondernemers?

Het is een database van zelfstandigen die zich vrijwillig opgeven bij een erkend ondernemingsloket om hun collega-ondernemers tijdelijk uit de nood te helpen. Over hun competentie hoef je je alvast geen zorgen te maken: de kandidaat-vervanger is zelf ondernemer en kent dus de kneepjes van het runnen van een onderneming.

Is beroepsspecifieke kennis een must om aan het roer van jouw zaak te staan, dan moet je vervanger ook daarover beschikken. Wanneer je dus bijvoorbeeld als apotheker het register van vervangende ondernemers raadpleegt, zullen alle potentiële vervangers gediplomeerde apothekers zijn.

 

Wanneer mag ik gebruikmaken van het register?

Je moet aan enkele voorwaarden voldoen:

  • je bent een natuurlijke persoon of zaakvoerder van een vennootschap;
  • je voert geen enkele beroepsactiviteit uit tijdens de vervangingsperiode, inclusief betaald werk dat geen direct verband houdt met je zaak;
  • je hebt meer dan 30 dagen per jaar recht op vervanging,
  • je bent arbeidsongeschikt of in zwangerschapsverlof.

Tip: wie arbeidsongeschikt is en niet kan werken, komt ook als zelfstandige in aanmerking voor een uitkering.

 

Waar moet ik op letten?

Om het hele proces in goede banen te leiden, sluit je een schriftelijk vervangingscontract van bepaalde duur af met je vervanger. Een geldig contract bevat minstens deze informatie:

  • een begin- en einddatum;
  • het ondernemingsnummer van de vervanger;
  • een verwijzing naar de wet van 28 april 2010 met betrekking tot oprichting van een stelsel van vervangende ondernemers.

Wanneer aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan, genieten zowel jij als je vervanger van maximale juridische zekerheid. Bovendien zijn jullie allebei beschermd tegen beschuldigingen van schijnzelfstandigheid. Zo kan jij je met een gerust hart concentreren op je herstel.

Loert een burn-out om de hoek?

Doe de zelftest voor zelfstandigen
Anne Hallez
Door Anne Hallez
28 juli 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.