Share
Stress

Later lezen?

Een goede energiebalans als zelfstandige: hoe omzeil je de valkuilen?

Als ondernemer een gezond evenwicht vinden tussen je zaak en je privéleven, is niet altijd makkelijk. Voor je het goed en wel beseft, slorpen tal van stressfactoren je kostbare energie op en steven je beetje bij beetje op een burn-out af. We sommen de drie belangrijkste valkuilen op en bieden praktijkgerichte oplossingen om ze te vermijden en je energiebalans op peil te houden.burn-out energiebalans zelfstandige

Valkuil 1: je zaak niet kunnen loslaten

Uit onze bevraging blijkt dat 1 op de 3 zelfstandigen meestal tot altijd kampt met stress en vermoeidheid. Maar liefst 7 op de 10 zeggen zelfs in hun vrije tijd hun werk niet te kunnen loslaten. Door dag en nacht met je zaak bezig te zijn, pleeg je roofbouw op je reserves. Weinig slaap, een snelle en vaak ongezonde hap tussendoor, urenlang achter je bureau, … Allemaal factoren die je gezondheid negatief beïnvloeden, zowel fysiek als mentaal. Met deze praktische tips vind je je evenwicht terug:

  • Ga geregeld langs bij de huisarts voor een check-up.
  • Sport regelmatig. Krijg je 3 workouts in de fitness niet ingepast in je agenda? Geen zorgen: een dagelijkse wandeling van 30 minuten maakt al een groot verschil.
  • Let op je voeding. Zorg ervoor dat het merendeel van je maaltijden is afgestemd op de voedingsdriehoek: ga voor water in plaats van frisdrank, vul je bord vooral met groenten in plaats van vlees en vermijd waar mogelijk ongezonde vetten.
  • Eet vitaminerijk. Een langdurig vitaminetekort werkt vermoeidheid in de hand. Door extra vitamines in te nemen, krik je op termijn je energiepeil op.

 

Valkuil 2: het (administratieve) bos door de bomen niet meer zien

Hoewel 9 op de 10 zelfstandigen zich competent voelen in hun job, worstelt het leeuwendeel met de praktische kant van hun zaak, zoals complexe belastingen (80%) en de administratieve lasten (69%). Die bijkomende taken zorgen ook voor extra stress. Daarom biedt Liantis individuele coaching aan, waar elke zelfstandige zijn specifieke vragen kan voorleggen voor een oplossing op maat.

 

Valkuil 3: een te hoge werkdruk

Heb je zoveel werk dat je geen tijd meer hebt voor je gezin, vrienden of hobby’s? Je bent niet de enige: uit ons onderzoek blijkt dat de helft van de zelfstandigen kreunt onder de druk en mentale belasting van hun werk.

Overweeg daarom op structurele of tijdelijke basis op zoek te gaan naar ondersteuning. Die kan verschillende vormen aannemen: van een jobstudent over een interim-CEO die tijdelijk je taken overneemt tot collega-ondernemers die je helpen om je zaak draaiende te houden terwijl je een rustpauze inlast.

Zo krijg jij weer tijd om je sociale netwerk te onderhouden. Je vrienden en familie zijn immers ook een belangrijk vangnet als het wat minder gaat. Praten met je omgeving en lachen met vrienden of ontspannen bij je familie zijn stuk voor stuk manieren om je stress te verlichten.

Loert een burn-out om de hoek?

Doe de zelftest voor zelfstandigen
Anne Hallez
Door Anne Hallez
26 juli 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.