Share
Stress

Later lezen?

Burn-out bij zelfstandigen voorkomen en aanpakken: wat gedaan?

Zit je energiebalans niet goed? Herken je meerdere symptomen die wijzen op een burn-out? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Hoe sneller je de koe bij de horens vat, hoe beter voor jou en je zaak. Het goede nieuws: je staat er niet alleen voor. Samen met jou stippelen we een concreet en haalbaar stappenplan uit om je er binnen de 3 maanden weer bovenop te krijgen. Dat doen we zo.

Wat doe je bij een aankomende burn-out

Connectie, evaluatie, actie

Zodra je toenadering zoekt, gaan we na in welk stadium je zit. Daarna zijn er twee opties:

  • we kunnen meteen aan de slag, brengen je functioneren in kaart en stippelen gepaste acties uit voor een op maat gemaakte coaching.
  • we lassen een korte pauze in, zodat je weer op adem kan komen. Hiervoor werken we nauw samen met verschillende actoren, zoals je huisarts, je sociale verzekeringsfonds en een klinisch psycholoog. Indien mogelijk schakelen we aanvullende verzekeringen en zelfs je beroepsvereniging in. Het doel: snel de draad terug opnemen.

Welke piste we ook volgen, de essentie blijft voor iedereen dezelfde. Die bestaat erin om de draaglast en de draagkracht in zowel je professionele als privéleven in balans te brengen.

Een (opkomende) burn-out is omkeerbaar proces. Wie concrete actie onderneemt, kan er snel weer tegenaan.

 

Minder draaglast, meer draagkracht: een stappenplan

Elke onderneming is anders en elke zelfstandige heeft zijn of haar eigen manier van werken. Een passe-partoutoplossing voor burn-out bij ondernemers bestaat bijgevolg niet. Wat we je wel kunnen garanderen, is een realistisch stappenplan dat aansluit bij jouw specifieke noden. Timemanagement, sociale ondersteuning en fysieke ontspanning zijn slechts enkele van de kernelementen van dat plan.

Minder draaglast en meer draagkracht mogen dan wel aantrekkelijk klinken, maar hoe pakken we dit concreet aan? In grote lijnen zoeken we een evenwichtige balans op deze 7 vlakken:

  • Werk – Geen enkele zelfstandige heeft baat bij een lange afwezigheid, dus hoe vul je je werkleven organisatorisch beter in om dat te voorkomen?
  • Gezin – Een laag energiepeil beïnvloedt ook je partner en kinderen. Hoe geef je hen opnieuw de aandacht die ze verdienen?
  • Vrije tijd – Van fitnessen over tuinieren tot languit in de zetel liggen, iedereen heeft nood aan wat vrije tijd. Samen gaan we op zoek naar ruimte in je agenda.
  • Speciale gebeurtenissen – Een huwelijk, geboorte, overlijden, verhuis enzovoort kunnen voor extra stress zorgen. Hoe behoud je ook dán de controle?
  • Gezonde geest – Je karakter staat niet in steen gebeiteld. Eigenschappen zoals optimisme, efficiëntie, veerkracht en eigenwaarde kan je aanleren.
  • Conditie en rust – Voldoende beweging heeft een positief effect op je stressniveau, maar ook een goede nachtrust is essentieel.
  • Sociale steun – Vrienden en familie kunnen je energiepeil snel weer de hoogte in krijgen. Hoe betrek je je omgeving optimaal bij je leven zonder je werk uit het oog te verliezen?

Met deze holistische aanpak proberen we zo snel mogelijk vat te krijgen op de situatie, want we begrijpen als geen ander wat de impact is op je onderneming. Burn-out bij zelfstandigen voorkomen en aanpakken: wat gedaan?

Wil je ontdekken hoe het gesteld is met jouw energiepeil?

Doe de zelftest voor zelfstandigen
Inge Logghe
Door Inge Logghe
11 juni 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.