Share
Marketing en sales

Later lezen?

Mag ik als startend arts reclame maken voor mijn praktijk?

Na heel wat jaren studeren en stage te hebben gelopen ben je klaar om te starten als arts. Meestal voer je dan als zelfstandige flink promotie en reclame voor je splinternieuwe eigen praktijk. Dat ligt natuurlijk wel wat anders voor een dokter, hij of zij verleent een speciale dienst. Wat mag je als arts wel en niet doen om je praktijk in de schijnwerpers te plaatsen? Reclame maken als arts

 

Wat mag je meedelen?

Je mag als arts je medische activiteiten en diensten bekendmaken aan het publiek. Je mag echter niet zomaar een fijne tekst op je website plaatsen. De informatie over je diensten moet wel voldoen aan het een aantal ‘voorwaarden’.

Ze moet:

  • waarheidsgetrouw
  • objectief
  • relevant
  • verifieerbaar
  • discreet 
  • en duidelijk zijn.

Een programma om online afspraken vast te leggen is toegelaten zolang je de vertrouwelijkheid van de gegevens van je patiënten kan garanderen.


Wat mag je absoluut niet in je boodschap verwerken?

Je mag nooit (vergelijkende) reclame maken, zoals honorariatarieven vergelijken, om je praktijk een duwtje in rug te geven. Elke vorm van misleidende reclame is bovendien strikt verboden, dat geldt voor alle zelfstandigen. Je boodschap moet steeds aan de bovenstaande lijst met criteria voldoen.

Mensen aanzetten tot overbodige onderzoeken of behandelingen zijn uit den boze als arts. Dat geldt uiteraard ook voor de informatie die je over je praktijk of behandelingen verspreidt. Publicaties, conferenties en andere mededelingen zonder wetenschappelijk nut of commercieel doel mag je niet plaatsen. Getuigenissen van tevreden patiënten vallen hier ook onder

Opgelet! Je website mag geen ‘cookies’ gebruiken. Dat geldt voor alle instrumenten die de bezoekers op je website analyseren en/ of kunnen identificeren. Hou er dus rekening mee dat je je website enkel mag gebruiken als medium om je patiënten te informeren, niet om ze beter te begrijpen of om een bezoekersprofiel op te stellen.

 

Welke informatie plaats je best wél op je website?

Je mag er een website aanmaken zolang je het geen vorm van oneerlijke concurrentie is. Op je website mag je de volgende gegevens zetten:

  • Je naam en voornaam
  • Je officiële wettelijke titels 
  • De specialisatie die je uitoefent volgens de aanbevelingen van de Nationale Raad
  • Je foto (met redelijke afmetingen)
  • Inlichtingen in verband met het adres en toegang tot de praktijk
  • Telefoonnummer 
  • Uurrooster van het spreekuur en van de huisbezoeken
  • Of je geconventioneerd bent of niet, je tarieven

Voor je jouw website lanceert hou je best rekening met de volgende regel: elke grondige wijziging van je website moet je ter goedkeuring voorleggen aan de provinciale raad van de Orde der Artsen. Stel dat je website door een externe dienstverlener wordt onderhouden moet je het contract met de details ter goedkeuring voorleggen aan de provinciale raad van de Orde.

Weet jij al bij welke instanties je als (toekomstig) arts terecht kan? Het Vlaams Artsensyndicaat is de Vlaamse vleugel van het grootste artsensyndicaat in België, de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Zij vertegenwoordigen alle huisartsen en artsen-specialisten in België en beschermen de belangen en de toekomst van het artsenberoep.

De Federatie Vrije Beroepen is aangesloten bij UNIZO en staat in voor info & advies op maat, opleidingen, netwerkactiviteiten en belangenbehartiging van vrije beroepen

Vul de starters gps in en start je route
Evi Verhaeghe
Door Evi Verhaeghe
19 januari 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.