Share
Marketing en sales

Later lezen?

Hoe begin je als zelfstandige aan je ICT-infrastructuur?

Een computer, printer, smartphone of standaard softwarepakket kopen, lijkt tegenwoordig makkelijker dan ooit: interessante prijspromoties, een ruim aanbod tot in de supermarkt toe en reclamecampagnes die informatica als kinderspel voorstellen. Ook via online ICT-shops kan je tegenwoordig ‘gouden zaakjes’ doen, maar is dit ook een garantie voor de juiste keuze? Waar en hoe begin je eraan?

ict infrastructuur

 

Een computer, printer, softwarepakket… uit de supermarkt of van bij de dealer?

Koop je een privé-pc, al dan niet met standaard softwarepakket, dan kan je als zelfstandige je zonder al te veel risico laten meeslepen door de één of andere verleidelijke promocampagne. Maar nu ben je wel dé beheersinstrumenten voor je startende onderneming aan het kopen. Die moeten niet alleen goed functioneren, ze moeten ook de juiste toepassingen aankunnen, voorzien zijn op de toekomstige groei van je eigen zaak en vlot communiceren met de andere ICT-toepassingen (bestaande en nieuwe) in je bedrijf.

In de supermarkt zal je ongetwijfeld een ruime keuze hebben aan desktops, laptops, printers en de kans is ook groot dat ze software aanbieden in de vorm van standaardpakketten die zichzelf uitwijzen. Hou er echter rekening mee dat een computer op zich een degelijk toestel kan zijn, maar dat deze daarmee nog niet geschikt is voor om het even welke bedrijfstoepassing. Welke processoren zitten er in, welke geheugencapaciteit…? Hetzelfde geldt voor de basissoftware die tegenwoordig bij heel wat computers wordt meegeleverd: op zichzelf interessant, maar zo’n pakketten werken niet automatisch. Computerprogrammatuur is de laatste jaren inderdaad veel toegankelijker geworden, maar je moet ze wél nog altijd instuderen. Ben je een zelfstandig ondernemer zonder computerkennis, dan is het niet eenvoudig om zelf je precieze softwarebehoeften in te schatten.

Toch maar bij de gespecialiseerde computerdealer dan? Er zijn alleszins een aantal voordelen. Bovendien kan je ook daar tegenwoordig heel interessante aanbiedingen vinden voor standaard hard- en software. Voor het prijsverschil moet je dus al niet per se meer naar de elektrodiscount. De computerdealer is erop uit een lange termijnrelatie met je op te bouwen. Hij zal dus in de praktijk veel beter naar je luisteren en meer inspanningen leveren om je de correcte producten en diensten voor te stellen. Van een vakbekwame computerdealer mag je ook een ruimere kennis van zaken verwachten. Zijn aanbod gaat ook veel verder dan het basisassortiment dat je in het algemene warenhuis vindt. Zeker wanneer je eigen zaak begint te groeien is het belangrijk om bij dezelfde gespecialiseerde dealer te kunnen blijven. Die weet immers welke hard- en software je al in huis hebt en kan daar op verder bouwen, zodat je ICT-infrastructuur een samenhangend geheel wordt en blijft, waarin alle toepassingen vlot met elkaar communiceren.

De computerdealer zorgt voor de nodige beveiliging van je ICT-omgeving en kan jou en je personeel ook leren hoe optimaal met de verschillende toepassingen te werken, zodat je zich niet (alleen) met de handleiding uit de slag moet trekken en je de verschillende gebruiksmogelijkheden ook veel gedetailleerder leert kennen. Wanneer je problemen of vragen hebt, kan je altijd terecht bij je computerdealer. Denk maar aan computerprogramma’s die vastlopen, netwerk- of printerproblemen… Stel je dan maar eens voor dat wanneer je (enige of meest belangrijke) bedrijfscomputer of -printer het laat afweten, je die moet terugbrengen naar het warenhuis en vervolgens een week moet wachten op de herstelling…

 

Waaraan herken je de juiste computerdealer? 

  • Hét beoordelingscriterium bij uitstek is mond-tot-mondreclame. Pols eens bij lokale collega-ondernemers naar hun ervaringen met de computerdealer en zijn dienstverlening.
  • Ga eens langs bij de dealer en laat je vrijblijvend informeren. Vraag referenties.
  • Laat eens een analyse maken van je informatiseringsbehoeften en toets ze aan de realiteit. Betaal desnoods voor deze analyse, dat maakt je onafhankelijker.
  • Wanneer je eenmaal een computerdealer in vertrouwen heeft genomen, luister dan ook écht naar zijn adviezen en handel ernaar… in je eigen belang!

 

Download de startersgids!

Florence Van Coillie
Door Florence Van Coillie
27 april 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.