Share
Syndicus worden

Later lezen?

Hoe start je als syndicus?

Syndici die willen starten in bijberoep of in hoofdberoep moeten een aantal startersformaliteiten vervullen ten laatste de dag voor de start van de opdracht. We lijsten ze even voor je op!

start als syndicus

 

In de eerste plaats zijn alle syndici verplicht zich aan te sluiten bij het BIV ofwel het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Er bestaan echter uitzonderingen: Notarissen, advocaten, boekhouders-fiscalisten, landmeters-experten en architecten zijn lid van een eigen orde en hoeven volgens de wet geen BIV-nummer te hebben om syndicusactiviteiten te mogen uitoefenen. Het zijn dan de ordes zelf waartoe deze vrije beroepen behoren, die de voorwaarden opleggen waaronder hun leden de activiteiten van syndicus mogen uitoefenen. Ben je syndicus en mede-eigenaar? Ook dan hoef je niet aan te sluiten bij het BIV. 

Zodra je mandaat als syndicus wordt vergoed (dus wanneer je meer ontvangt dan een loutere kostenvergoeding) moet je je bovendien inschrijven als zelfstandige en onderstaande zaken in orde brengen.

 

Openen van een zichtrekening

Als syndicus moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. De rekening moet op je naam staan. Het nummer van de rekening en de naam van de financiële instelling moet je vermelden op alle facturen, brieven, bestelbonnen, kortom op al je zakelijke correspondentie.

 

Inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) 

Zelfstandige syndici zijn verplicht om zich in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen of KBO. Dit geldt zowel voor natuurlijke personen als voor rechtspersonen. De inschrijving van je onderneming gebeurt bij een erkend Ondernemingsloket.

Om je inschrijving in orde te brengen, heeft het Ondernemingsloket de volgende gegevens nodig:

  • je bankrekeningnummer
  • je activiteiten als ondernemer
  • je handelsbenaming
  • voor een vennootschap: de statuten en het bewijs van neerlegging bij de Griffie van de Rechtbank van Koophandel
  • het adres van je vestigingseenheid

Je ontvangt dan een uniek ondernemingsnummer. Dit nummer bestaat uit 10 cijfers en zal ook dienst doen als btw-nummer. Per vestiging ontvang je ook een vestigingseenheidsnummer.

De inschrijving kost €  88,5.

 

Wanneer en hoe moet het ondernemingsnummer vermeld worden?

Je moet je ondernemingsnummer vermelden bij alle contacten met de verschillende (administratieve en rechterlijke) overheden.

 

Activeren btw-hoedanigheid 

Syndici als mandataris moeten ook een btw-hoedanigheid aanvragen. Ook voor deze formaliteit kan je terecht bij een erkend Ondernemingsloket. Op dat ogenblik moet je het btw-stelsel aangeven waarvoor je opteert: de gewone regeling, maandelijkse aangiftes …

 

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds 

Als zelfstandig syndicus moet je je ook aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit fonds int de sociale bijdragen die je moet betalen en zorgt ervoor dat de uitkeringen correct gebeuren. Je aansluiting kan je in één beweging regelen bij je bezoek aan een erkend Ondernemingsloket in jouw buurt of via ons Online Ondernemingsloket.

 

Aansluiten bij een ziekenfonds

Om in orde te zijn met je ziekteverzekering heb je als syndicus ook een aansluiting bij een ziekenfonds nodig. Als je al aangesloten bent bij een ziekenfonds, moet je een wijziging van je statuut melden.

Opgelet! Ben je reeds syndicus of start je binnenkort? Sinds 1 april 2017 is elke Vereniging van Mede-eigenaars (VME) wettelijk verplicht om haar syndicus te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zo weten buitenstaanders wie officieel optreedt namens de VME. Je kan dit heel eenvoudig in orde brengen op www.kbo-registratie-syndicus.be.

Registreer je hier als syndicus in de KBO

 

Voor verdere vragen kan je altijd terecht bij CIB Vlaanderen, de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen.

Hye-Sook Vijls
Door Hye-Sook Vijls
16 mei 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.