Zoals je al weet is de btw een belasting op goederen en diensten die door de eindverbruiker wordt gedragen. Wat betekent dat voor jou als syndicus, ben je dan btw-plichtig?
Wat zegt het btw-wetboek?
Het btw-statuut voor syndici wordt beschreven in de Aanschrijving 1995/13 van 20 september 1995. Een syndicus die optreedt als natuurlijke persoon is niet btw-plichtig. Treedt de syndicus op als rechtspersoon, met andere woorden oefent hij de zelfstandige activiteit uit vanuit vanuit bv. een NV, BV of CV? Dan heeft de rechtspersoon in principe de keuze om zich al dan niet te laten identificeren als btw-plichtige.
Tip! Vraag je btw-hoedanigheid online aan via het ondernemingsloket.
Hoe werkt het btw-systeem?
Je rekent btw aan op de erelonen en in ruil daarvoor kan je ook op de meeste beroepskosten, de btw recupereren. Om btw te kunnen aftrekken is het noodzakelijk dat je voor jouw aankopen over een factuur beschikt met volgende gegevens:
- de naam
- het adres
- het btw-nummer
- de datum
- de afgenomen goederen of diensten
Wanneer je een beperkte omzet hebt, kleiner dan 25.000 euro op jaarbasis, zal je vermoedelijk kunnen opteren om geen btw aan te rekenen. Je kan dan evenmin btw recupereren. Voor de advocaten-stagiair, die nauwelijks of geen beroepsuitgaven hebben, zou dit een interessante regeling kunnen zijn.
Opgelet! Ben je reeds syndicus of start je binnenkort? Sinds 1 april 2017 is elke Vereniging van Mede-eigenaars (VME) wettelijk verplicht om het mandaat van haar syndicus te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zo weten buitenstaanders wie officieel optreedt namens de VME. Breng dit heel eenvoudig in orde.
Voor verdere vragen kan je altijd terecht bij CIB Vlaanderen, de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen.