Share
Starten in vrij beroep

Later lezen?

Starten als verpleegkundige, hoe doe ik dat?

Wil je starten als zelfstandig verpleegkundige? Slimme keuze! Je zal ongetwijfeld genoeg mensen vinden die jouw zorg en expertise nodig hebben. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt en je informeert bij de juiste instanties vooraleer je effectief start als zelfstandige. Daarom lijsten we graag voor jou een paar belangrijke stappen op die je moet volgen om vlot te starten als verpleegkundige. 

 

Verplichte administratieve formaliteiten

In de eerste plaats moet je weten of je wil starten als zelfstandig verpleegkundige in een eenmanszaak of als vennoot in een vennootschap. Het onderscheid tussen beide vormen en hun voor- en nadelen kan je hier terugvinden: kies ik voor een eenmanszaak of een vennootschap? Welke keuze je ook maakt, je moet sowieso de volgende administratieve verplichtingen afhandelen voor je aan de slag kan.

1. Registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)

Sinds 1 juli 2009 moeten de beoefenaars van een vrij beroep, dus ook de verpleegkundigen, zich vóór hun opstart registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor moet je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket. Via Liantis kan de inschrijving in de KBO volledig online gebeuren. Het is eenvoudig en je vermijdt wachtrijen!

2. Vestigingsplaats

Elke onderneming heeft minstens één vestigingseenheid. De vestigingseenheid is een plaats met een geografisch adres (en dus geen postbusadres) waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit minstens één activiteit wordt uitgeoefend. Voor de vestigingseenheden kunnen de huurwetgeving en de milieuwetgeving van toepassing zijn.

3. Btw-hoedanigheid

Vele klassieke vrije beroepen zoals artsen, tandartsen, verpleegkundigen... hebben geen btw-hoedanigheid nodig. Deze beroepen vallen immers onder artikel 44 van de btw-wetgeving. Andere vrije beroepen zoals dierenartsen, notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders, boekhouders, architecten... hebben wel een btw-hoedanigheid nodig. Lees meer over de werking van het btw-systeem voor verpleegkundigen.

4. Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Een zelfstandige moet zich vóór de aanvang van de zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Starten als verpleegkundige kan je dus pas nadat je aansluiting volledig in orde is. 

5. Aansluiten bij een ziekenfonds

Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Ben je er nog niet uit bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in Vlaanderen.

6. Professionele rekening openen

Als zelfstandig verpleegkundige moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. Zo kan je voorkomen dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening.

7. Een boekhouding voeren en fiscale aangifte

Als verpleegkundige moet je een correcte boekhouding voeren. Afhankelijk van je situatie is dit een enkelvoudige of een dubbele boekhouding. Een goede boekhouder is cruciaal: hij of zij adviseert je financieel en fiscaal en geeft je de nodige gemoedsrust voor een succesvolle uitvoering  van je beroep als verpleegkundige. Voor een lijst van  boekhouders in jouw regio kan je terecht bij de federaties BIBF en IAB.

 

Denk ook hieraan

De RIZIV-toelage voor verpleegkundigen

Ben je aangesloten als zelfstandige in hoofdberoep en geconventioneerd, dan kom je in aanmerking voor een toelage via het RIZIV. Daarmee kan je investeren in je eigen sociale zekerheid. Dat kan je doen door:

  • De RIZIV-toelage te gebruiken om je pensioen op te bouwen. De toelage wordt dan doorgestort in een aanvullend pensioenplan (zoals het RIZIV Voorzorgsplan via Liantis).
  • te investeren in een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid in combinatie met het RIZIV Voorzorgsplan. Zo blijft je inkomen gewaarborgd als je niet in staat bent om te werken.

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Je kan jouw RIZIV Voorzorgsplan nog aanvullen met een (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen. Met een VAPZ kan je jouw wettelijk pensioen aanvullen op een manier die fiscaal en sociaal heel aantrekkelijk is. Een Sociaal VAPZ biedt daarbovenop extra bescherming bij arbeidsongeschiktheid of ernstige ziekte. En bij de geboorte van een kind voorzien we in een geboortepremie. Benieuwd wat een VAPZ jou kan opleveren? Vraag hier je persoonlijke offerte aan.

Vul snel de gratis Starters GPS in en ontvang een gepersonaliseerde stappenplan voor een correcte opstart

Vul de Starters GPS in
Quentin Hamoir
Door Quentin Hamoir
13 april 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.