Starten als zelfstandig architect doe je niet zomaar. Daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereidt en je informeert bij de juiste instanties. Hier zijn een paar belangrijke stappen die je moet volgen om als architect te starten.
Voor je kan starten als architect: je stage
Om met stage te kunnen starten, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Dankzij ons uitgebreide stappenplan voor je stage als architect, weet je wat je in orde moet brengen en kan je zorgeloos aan je stage beginnen!
Verplichte administratieve formaliteiten
1. Registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
Sinds 1 juli 2009 moeten de beoefenaars van een vrij beroep, dus ook de architecten, zich vóór hun opstart registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor moet je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket. Via Liantis kan de procedure ook volledig online gebeuren. Het is eenvoudig en je vermijdt wachtrijen!
2. Vestigingsplaats
Elke onderneming heeft minstens één vestigingseenheid. De vestigingseenheid is een plaats met een geografisch adres (en dus geen postbusadres) waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit minstens één activiteit wordt uitgeoefend. Voor de vestigingseenheden kunnen de huurwetgeving en de milieuwetgeving van toepassing zijn.
3. Btw-hoedanigheid
In principe dienen alle stagiairs, architecten en architect-vennoten die op zelfstandige basis geregeld diensten verstrekken:
- zich voor btw-doeleinden te registreren
- btw aan te rekenen
- en periodieke btw-formaliteiten te verrichten
Lees meer over de werking van het btw-systeem als architect.
4. Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds
Een zelfstandige moet zich vóór de aanvang van de zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Ook hiervoor kan je terecht bij Liantis.
5. Aansluiten bij een ziekenfonds
Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Ben je er nog niet uit bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in België.
6. Professionele rekening openen
Als zelfstandig architect moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. Zo kan je voorkomen dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening.
7. Inschrijving op de tabel bij de Orde van Architecten
Na minimaal 24 maanden zal aan jou een einde stage getuigschrift worden aangemaakt. Dit document getuigt van de vervulling van de wettelijke verplichting van de stage en zal je toelaten je inschrijving op de tabel aan te vragen, voor zover je uiteraard geen activiteit uitoefent die onverenigbaar is met het beroep (bijvoorbeeld uitoefening van het beroep van aannemer). Bij inschrijving op een tabel van de Orde is er een bijdrage verschuldigd die varieert van 100 euro (architect-stagiair) tot 480 euro (architect natuurlijke persoon). Op de website van de Orde van Architecten vind je alle informatie die je nodig hebt.
8. Een boekhouding voeren en fiscale aangefite
Als architect moet je een correcte boekhouding voeren. Afhankelijk van je situatie is dit een enkelvoudige of een dubbele boekhouding. Een goede boekhouder is cruciaal: hij of zij adviseert je financieel en fiscaal en geeft je de nodige gemoedsrust voor een succesvolle uitvoering van je beroep als architect. Voor een lijst van boekhouders in jouw regio kan je terecht bij de federaties BIBF en IAB.
Zit je nog met vragen? Je kan steeds terecht bij Federatie Vrije Beroepen (FVB) o.a. voor bijkomende info en begeleiding op maat.