Share
Boekhouding en btw

Later lezen?

Zijn architecten btw-plichtig?

Btw is een belasting op goederen en diensten die door de eindverbruiker wordt gedragen en die bij elke stap in het productie- en distributieproces wordt geïnd. Ben je dan ook als architect btw-plichtig? En wat houdt die plicht in?

architecten btw-plichtig

Btw-plichtig of niet?

In principe zijn alle architecten btw-plichtig. Dat wil zeggen dat je je ondernemingsnummer als architect bij de btw-administratie moet laten activeren. Daarnaast moet je je prestaties aan de btw onderwerpen.

Uitzondering

Enkel als je als architect-stagiair uitsluitend prestaties levert in opdracht van je stagemeester, ben je niet verplicht om je voor de btw te registreren. Je hebt dan de keuze om de btw wel of niet te activeren. Zodra je naast je stage-activiteiten ook nog zelfstandig prestaties levert als architect, ook al gaat het maar om een klein verbouwingswerk, dan moet je je toch voor de btw registreren voor het geheel van je activiteiten.

Tip! Vraag je btw-hoedanigheid aan via Liantis ondernemingsloket

Hoe werkt het btw-systeem?

Nu je weet dat je als architect bijna altijd een btw-hoedanigheid moet aanvragen, rijst de vraag voor welke btw-regeling je zal kiezen.

Normale regeling

In de normale regeling van de btw reken je op de vergoeding van je prestaties btw aan. Het btw-tarief op de erelonen van een architect bedraagt 21%. Vervolgens doe je per kwartaal (of per maand) een aangifte van je btw-activiteiten. Daarbij kan je dan de btw die je zelf betaalt aan leveranciers of voor investeringen, aftrekken van de btw die je hebt ontvangen van je klanten. Het saldo van de btw stort je door naar de btw-diensten.

Vrijstellingsregeling

Als je omzet op jaarbasis kleiner is dan 25.000 euro, dan kan je ook kiezen voor de vrijstellingsregeling als kleine onderneming (art. 56bis Wetboek BTW). In dat geval hoef je geen btw aan te rekenen aan je klanten, maar je kan dan ook zelf geen btw recupereren.

 

Dit breng je het best ook nog in orde

Naast de btw-formaliteiten zijn er nog andere verplichte formaliteiten om te starten als architectVoor bijkomende info en begeleiding op maat kan je steeds terecht bij Federatie Vrije Beroepen (FVB) of bij Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV).

Kom alles te weten over btw

Download het e-book over btw
Andy Hens
Door Andy Hens
28 augustus 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.