Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Hoe zit het met vakantie tijdens de coronacrisis?

Door de onzekerheid die de coronacrisis teweegbrengt, zien heel wat werknemers hun vakantieplannen in rook opgaan. Maar kunnen ze zomaar hun geplande vakantiedagen annuleren? Voor jou als werkgever is het natuurlijk niet interessant dat iedereen straks aan het einde van het jaar nog een berg vakantiedagen heeft staan. Bovendien is het misschien beter dat je medewerkers in deze stressvolle tijd af en toe een rustdagje nemen. Maar kan je hen verplichten? We zetten alle info op een rij.

vakantie coronacrisis

Dit kan niet:

 

Je werknemers verplichten om vakantie te nemen

De corona-uitbraak heeft een grote impact op de bedrijfswereld. Valt de productie stil of krijg je geen opdrachten of bestellingen meer? Je kan je medewerker niet verplichten om vakantie te nemen. De overheid voorziet ook een aantal maatregelen die dat niet nodig maken. Verlof kan alleen in overleg worden opgenomen of geannuleerd.

 

Verlof dat al is toegekend zomaar intrekken

Heb je de verlofaanvraag van je medewerker al goedgekeurd, dan kan je die goedkeuring niet zomaar weer intrekken. Probeer samen een oplossing te vinden die voor beiden werkt. Heb je echt een goede reden, dan kan je in sommige gevallen het verlof wel intrekken. Je moet dan altijd rekening houden met de gevolgen voor de werknemer. Bereiken jullie daarover geen akkoord, dan kan het een zaak voor de rechtbank worden. Het is natuurlijk beter om zoiets te vermijden, want dat helpt jullie niet verder. 

 

Werknemers die hun vakantie zelf zomaar annuleren

Je kan vakantiedagen niet eenzijdig annuleren, zelfs al ben je tijdelijk werkloos. Zoals al eerder vermeld, gebeurt vakantie opnemen altijd in overleg. Dat betekent dat noch de werkgever, noch de werknemer verlof zomaar kunnen annuleren. Opnieuw: bespreek het en samen komen jullie vast tot een haalbare oplossing.

 

Dit kan wel:

 

Je werknemers ADV-uren laten opnemen

Afhankelijk van wat schriftelijk werd afgesproken rond ADV in jouw bedrijf, kan je soms werknemers wel verplichten om ADV-uren of inhaalrust op te nemen. Is er even minder werk, dan kan dat een extra oplossing zijn, naast tijdelijke werkloosheid.

 

Werknemers kunnen nog altijd verlof aanvragen

Uiteraard kunnen jouw werknemers nog altijd verlof nemen. In dat geval hebben tijdelijk werkloze werknemers geen recht op een werkloosheidsuitkering, maar krijgen ze gewoon hun loon/vakantiegeld uitbetaald. Dat kan financieel voordeliger zijn.

 

Hoe zit het met de opbouw van verlof?

Heel wat werknemers zijn door de coronacrisis (tijdelijk) werkloos geworden. Bouwen ze tijdens die afwezigheid verlof op? De overheid erkent tijdelijke werkloosheid door corona als overmacht. De dagen werkloosheid door overmacht worden gelijkgesteld met gewerkte dagen voor de berekening van het vakantierecht. Zowel arbeiders als bedienden blijven dus verlof opbouwen alsof ze volgens hun gewoonlijke regime aan de slag zouden zijn.

Anne Hallez
Door Anne Hallez
27 maart 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.