Share

Later lezen?

Ondernemerscoaching hielp zaakvoerster Ethel (Axfin) sterktes ontdekken

“Als ondernemer moet je belangrijke keuzes durven maken”

Een onderneming groeit. Elke week, elke maand, elk jaar een beetje meer. En dan plots groeit je onderneming na 23 jaar uit van één kantoor met zeven medewerkers naar drie kantoren bemand door 15 collega’s. Het overkwam Ethel De Blieck, zaakvoerster van Axfin bank en verzekeringen. Die plotse, snelle groei spoorde haar aan om ondernemerscoaching te volgen via Liantis. “Ineens moest ik drie bedrijfsculturen samenbrengen en had ik duidelijk nood aan een systeem waarop ik terug kon vallen. Ik besefte dat ik het anders moest aanpakken, keuzes moest maken én hier hulp voor kon gebruiken.”

Sterktes benutten

Ondernemerscoaching: gecoacht worden zodat jij succesvol leert ondernemen op een manier die het best bij jou en je organisatie past. Geen opgave maar een noodzakelijkheid, volgens Ethel De Blieck van het zelfstandig bank- en verzekeringskantoor Axfin. Want toen ze op 1 januari 2022 twee kantoren in Nieuwpoort en Veurne overnam, moest ze plots leidinggeven aan 15 collega’s in plaats van 7. Om nog maar te zwijgen van de verschillende kantoorculturen die ze plots moest managen.

“Je komt op een punt waarbij je beseft dat een dag maar uit 24 uren en een week maar uit 7 dagen bestaat. Een punt waarbij je maar al te goed begrijpt dat je moet kiezen. En elke keuze je onderneming ten goede moet komen.”

Tijdens de coachingsessies van Liantis leerde Ethel dat het oké is om keuzes te maken en zaken anders aan te pakken. “Als ondernemer moet je mee met de flow én de mentaliteit van je medewerkers. Je moet ervoor zorgen dat je er middenin staat en weet wat er leeft. Naast the war for talent die hevig woedt, is het meer dan ooit belangrijk dat je er alles aan doet om je werknemers gelukkig te houden. Je sterktes benutten en zwaktes erkennen: dàt heeft de coaching van Liantis mij geleerd.”

Kiezen is niet verliezen

Na de coachingsessies nam Ethel dan ook de beslissing om zowel een hr-consultant als hr-coach aan te werven op zelfstandige basis. “Commercieel werken en dicht bij mijn klanten staan, is waar ik persoonlijk warm van word”, lacht Ethel. “Ik besefte echter dat mijn medewerkers nood hadden aan een aanspreekpunt die er op alle hr-vlakken voor hen is en hen begeleidt in de weg die ze bij de Axfinfamilie kunnen bewandelen. We zijn een familiair bedrijf op kleinschalig niveau maar met ‘grote manieren’. We proberen alles te bieden wat een grote firma te bieden heeft maar dan in een familiaire, lokale en toegankelijke omgeving. Door een hr-consultant en hr-coach aan te werven die mijn medewerkers op al deze vlakken kunnen ondersteunen én waardoor ik mij kan focussen om wat ik het liefst doe, hoop ik een werkomgeving te creëren waarin we allemaal jobgelukkig zijn.”

De individuele coachingsessies die ze samen met Marianne van der Wielen, hr-consultant bij Liantis volgde, resulteerden in een concreet plan met tips en tools op maat van haar situatie. Het traject heeft, volgens Ethel, er dan ook voor gezorgd dat haar organisatie getransformeerd is naar een werkplek waar zowel haar medewerkers als zijzelf zich optimaal voelen. Zo heeft het aanwerven van een interne hr-consultant en hr-coach de nood van de collega’s, een centraal aanspreekpunt hebben, vervuld. En Ethel kan als zaakvoerder zich richten op wat ze het liefst doet, het commercieel opvolgen van haar klanten.

Grenzen verleggen

Ethel kijkt realistisch naar de toekomst. Hoewel groei belangrijk is en haar zeker niet afschrikt, wil ze wel dat dit op een gestructureerde manier gebeurt.

“Groeien mag niet betekenen dat ik mijn ‘overview’ zou verliezen. Controle houden is voor mij belangrijk en kort bij mijn medewerkers en klanten staan, blijft mijn prioriteit. Groei mag niet gelijk staan aan onpersoonlijk worden.”

Een fusie met Crelan staat voor de deur wat volgens Ethel ook nieuwe mogelijkheden zal creëren. “Ik wil met mijn team de focus leggen op een doorgedreven specialisatie. We willen alles in één huis hebben voor onze klanten en 7 dagen op 7 toegankelijk voor hen zijn. Het is dan ook belangrijk als ondernemer dat je je niet blijft vastklampen aan je oude waarden en normen. Integendeel! Je moet je grenzen verleggen, je oogkleppen afzetten, zorgen dat je mee bent én voelen wat er leeft op de werkvloer. Al die elementen heb ik dankzij de ondernemerscoaching van Liantis geleerd.”

 

Benieuwd hoe ondernemerscoaching jouw zaak naar een hoger niveau tilt?

Ontdek het hier

 

Door Kelly Moris
25 april 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.