Share
Veranderen van vennootschapsvorm

Later lezen?

Mijn eenmanszaak groeit, ben ik klaar voor een vennootschap?

Voor de meeste starters is de eenmanszaak een evidente keuze, maar wat als die stilaan uit zijn voegen barst? Dan heb je misschien nood aan een vennootschap. Een eenmanszaak ‘omzetten’ naar een vennootschap is echter niet eenvoudig. Er komen veel partijen aan te pas en er zijn veel knopen om door te hakken. Doe daarom eerst je huiswerk, want een goede voorbereiding is hét recept voor succes. signalen - klaar voor een vennootschap-1

Wanneer je start als zelfstandige is de eerste knoop die je doorhakt de keuze van een rechtsvorm voor je onderneming. Aangezien er geen wettelijk minimum startkapitaal nodig is, kiezen de meeste starters voor een eenmanszaak.


Waarom zou je veranderen van rechtsvorm?

Het is interessant om je rechtsvorm te veranderen wanneer je merkt dat de structuur van je eenmanszaak niet meer past bij je groeiende onderneming.


Signalen dat je klaar bent voor een vennootschap

  • Je betaalt te veel belastingen.
Bij een eenmanszaak zijn je inkomsten onderworpen aan de personenbelasting. Die is doorgaans hoger (max. 50%) dan de vennootschapsbelasting (25%). Als vennootschap betaal je wel jaarlijks nog een vennootschapsbijdrage.
  • Je maakt voortdurend voldoende winst.
De overstap naar een vennootschap zal je zeker een duit kosten en heeft enkel zin als je genoeg winst hebt die je in jouw vennootschap wil en kan investeren. Bovendien vereisen bepaalde rechtsvormen een vastgelegd minimumkapitaal of vermogen.
  • Je bent klaar voor grotere opdrachten.
Via bepaalde vennootschapsvormen, zoals de BV of de NV, is je privévermogen strikt gescheiden van het zakelijke. Bij een eenmanszaak is dat niet het geval en ben je onbeperkt aansprakelijk. Daarom kiezen ondernemers die graag grotere bestellingen of projecten willen aangaan voor een vennootschap. Zo blijft je privévermogen bij die grotere risico’s buiten schot.
  • Je wil investeerders aantrekken.
In een vennootschap is de scheiding tussen privé vermogen en zakelijke vermogen gescheiden. Daardoor is de financiële structuur van je vennootschap transparanter en zijn eventuele geldschieters of kredietinstellingen meer geneigd zijn te investeren in je zaak.
  • Je wil graag verder met een partner.
Zoals het woord eenmanszaak doet vermoeden kan je die enkel op je eentje oprichten en besturen. Wie graag een of meerdere zakenpartners aan boord neemt, kan niet anders dan overschakelen naar een vennootschap. Met verschillende partners kan je onderling een duidelijke taakverdeling afspreken en zo je zaak in stroomversnelling brengen!
  • Je wil (op termijn) je zaak overlaten.
Als je ervan droomt om bijvoorbeeld je kinderen het roer van je onderneming over te laten nemen, is een vennootschap geschikter. 

TIP! Stap gemakkelijk over van een eenmanszaak naar een VOF of BVBA.

 

Nog 2 extra tips om vlot over te stappen naar een vennootschap


Tip 1: omring jezelf met de juiste mensen

Aangezien de overstap naar een vennootschap een complexe aangelegenheid is, breng je best jouw accountant, notaris en/of bedrijfsrevisor op de hoogte van de wijziging.

Bespreek met hen of je er goed aan doet om je je rechtsvorm te wijzigen. Is het volgens hen een goede beslissing? Dan ga je over tot het kiezen van een vennootschapsvorm. Overleg dus ook eens welke vennootschapsvorm het beste aansluit bij jouw situatie.


Tip 2: stel een overgangsplan op

Je eenmanszaak moet eerst volledig in kaart gebracht worden. Met behulp van je accountant, bedrijfsrevisor en/of notaris lukt dat zeker. Zo maak je gemakkelijker de scheiding tussen je privévermogen en het bedrijfskapitaal. Door het maken van een plan is de kans veel kleiner dat je zaken uit het oog verliest!

Herwerk tot slot ook je financieel- en businessplan, want je (langetermijn)doelen, financiële structuur en meer zien er waarschijnlijk anders uit.

Ken jij de nieuwe vennootschapsvormen al?

Word partner van Liantis
Nicolas Maes
Door Nicolas Maes
26 maart 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.