Voor de meeste starters is de eenmanszaak een evidente keuze, maar wat als die stilaan uit zijn voegen barst? Dan heb je misschien nood aan een vennootschap. Een eenmanszaak ‘omzetten’ naar een vennootschap is echter niet eenvoudig. Er komen veel partijen aan te pas en er zijn veel knopen om door te hakken. Doe daarom eerst je huiswerk, want een goede voorbereiding is hét recept voor succes.
Wanneer je start als zelfstandige is de eerste knoop die je doorhakt de keuze van een rechtsvorm voor je onderneming. Aangezien er geen wettelijk minimum startkapitaal nodig is, kiezen de meeste starters voor een eenmanszaak.
Waarom zou je veranderen van rechtsvorm?
Het is interessant om je rechtsvorm te veranderen wanneer je merkt dat de structuur van je eenmanszaak niet meer past bij je groeiende onderneming.
Signalen dat je klaar bent voor een vennootschap
- Je betaalt te veel belastingen.
- Je maakt voortdurend voldoende winst.
- Je bent klaar voor grotere opdrachten.
- Je wil investeerders aantrekken.
- Je wil graag verder met een partner.
- Je wil (op termijn) je zaak overlaten.
TIP! Stap gemakkelijk over van een eenmanszaak naar een VOF of BVBA.
Nog 2 extra tips om vlot over te stappen naar een vennootschap
Tip 1: omring jezelf met de juiste mensen
Aangezien de overstap naar een vennootschap een complexe aangelegenheid is, breng je best jouw accountant, notaris en/of bedrijfsrevisor op de hoogte van de wijziging.
Bespreek met hen of je er goed aan doet om je je rechtsvorm te wijzigen. Is het volgens hen een goede beslissing? Dan ga je over tot het kiezen van een vennootschapsvorm. Overleg dus ook eens welke vennootschapsvorm het beste aansluit bij jouw situatie.
Tip 2: stel een overgangsplan op
Je eenmanszaak moet eerst volledig in kaart gebracht worden. Met behulp van je accountant, bedrijfsrevisor en/of notaris lukt dat zeker. Zo maak je gemakkelijker de scheiding tussen je privévermogen en het bedrijfskapitaal. Door het maken van een plan is de kans veel kleiner dat je zaken uit het oog verliest!
Herwerk tot slot ook je financieel- en businessplan, want je (langetermijn)doelen, financiële structuur en meer zien er waarschijnlijk anders uit.