Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Starten als zelfstandig psycholoog: zo vraag je je erkenning aan

De ene zelfstandige is de andere niet. Wil je zelfstandig psycholoog worden, dan moet je een erkenning aanvragen vóór je mag starten met je praktijk. De titel ‘‘psycholoog’ is namelijk beschermd. We overlopen hoe je zo’n erkenning aanvraagt.

Pyscholoog

Vraag je erkenning als psycholoog aan

In België mag je niet zomaar aan de slag als psycholoog. Je moet je eerst laten erkennen vóór je jezelf psycholoog mag noemen. Dat geldt trouwens voor alle psychologen, niet alleen voor zelfstandig psychologen.

Erkende psychologen zijn:

  • houder van het vereiste diploma in de psychologie ,
  • ingeschreven op de lijst van de Psychologencommissie die de officiële lijst van psychologen in België bijhoudt.

Je dient je aanvraag tot erkenning (online) in bij de Psychologencommissie. Die oordeelt of je aan de vereisten voldoet om erkend te worden als psycholoog. Als dat het geval is, word je aan de lijst toegevoegd.

Wie niet is erkend maar toch cliënten ontvangt, maakt zich schuldig aan titelmisbruik. Alle erkende psychologen zijn trouwens terug te vinden op de officiële lijst van de commissie. Gelijkaardige titels of (vertaalde) titels waar psycholoog in voorkomt, zoals klinisch psycholoog of arbeidspsycholoog, mogen evenmin worden gebruikt als je geen erkend psycholoog bent. Dat geldt ook voor naamplaatjes, e-mailadressen, URL’s …

Je moet je inschrijving elk kalenderjaar (1 januari tot en met 31 december) hernieuwen. Iemand maakt dus ook ongeoorloofd gebruik van de titel als hij zijn inschrijving niet tijdig heeft hernieuwd maar de titel toch blijft gebruiken.

Zorg voor een officieel ontvangstbewijsboekje

Of je cliënt op een terugbetaling kan rekenen, hangt af van het ziekenfonds waarbij hij of zij is aangesloten. Jij moet in ieder geval altijd een officieel ontvangstbewijs meegeven. Zonder dat bewijs betaalt het ziekenfonds hoe dan ook niet terug.

Een officieel ontvangstbewijs kan enkel uit een ontvangstbewijsboekje komen dat afkomstig is van een erkende drukker.

Ben je als psycholoog btw-plichtig?

Dat hangt ervan af. Sommige diensten die je als psycholoog uitvoert, zijn al dan niet onderworpen aan de btw. Alle diensten die zijn vrijgesteld van btw, vind je terug in artikel 44 van het Btw-Wetboek. De makkelijkste manier om honderd procent zeker te zijn van je verplichtingen of vrijstellingen, is naar je plaatselijke btw-controlekantoor trekken en je situatie uitleggen.

 

Start op via het ondernemingsloket

Is je erkenning in orde, dan kan je naar het ondernemingsloket gaan voor de opstart van je praktijk. Zij maken de volgende zaken voor jou in orde:

  • je ondernemingsnummer
  • je btw-hoedanigheid
  • de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
  • je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds, zodat je sociale rechten opbouwt

Tegenwoordig kan je al die zaken in orde brengen via het online ondernemingsloket.

Vergeet je verzekering niet

Zoals de meeste vrije beroepers sluit je het best voor je start met consultaties een verzekering beroepsaansprakelijkheid (BA) af. Zo bescherm je jezelf tegen eventuele schadeclaims die te maken hebben met de uitoefening van je beroep.


Goed voorbereid starten als zelfstandige?

Download de startersgids
Anne Hallez
Door Anne Hallez
25 juni 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.