Share
Starten als zelfstandige

Later lezen?

Het statuut student-zelfstandige: what’s in it for you?

Denk je eraan om als student een zelfstandige activiteit uit te oefenen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Als student-zelfstandige kan je erg voordelig en veilig je eerste stappen als ondernemer zetten. Wat zijn de voorwaarden? En welke op welke voordelen kan je rekenen? Het komt allemaal in deze blogpost aan bod.

student-zelfstandige

Welke studenten kunnen het statuut aanvragen?

  • Alle studenten tussen 18 en 25 jaar oud komen in aanmerking. Starten als student-zelfstandige kan vanaf het kwartaal waarin je 18 wordt tot en met het derde kwartaal van het jaar waarin je 25 jaar wordt.
  • Om student-zelfstandige te worden, moet je voor minstens27 studiepunten per schooljaar of 17 lesuren per week ingeschreven zijn om een erkend diploma te behalen bij een Belgische of buitenlandse onderwijsinstelling. 
  • Je moet aan de hand van een attest van de school kunnen aantonen dat je regelmatig lessen volgt. Neemt je onderwijsinstelling geen afwezigheden op, dan kan je aan de hand van een puntenlijst of attest aantonen dat je hebt deelgenomen aan de examens
  • Je moet een zelfstandige activiteit uitoefenen.Dat betekent dat je niet onder iemands gezag, zoals een werknemer ten opzichte van een werkgevermag werken. Let dus op voor schijnzelfstandigheid!

 

Op welke voordelen kan je rekenen als student-zelfstandige?

Je geniet een gunstige bijdrageregeling

Zelfstandigen staan zelf in voor hun sociale zekerheid. Daarom zijn ze wettelijk verplicht om elk kwartaal een sociale bijdrage aan een sociaal verzekeringsfonds te betalen om sociale rechten op te bouwen, zoals een pensioen, ziekteverzekering en gezinsbijslag. Als student-zelfstandige ben je echter geen of lage sociale bijdragen verschuldigd, omdat je kan rekenen op een gunstige sociale bijdrageregeling. Net zoals voor bijberoepers zijn deze bijdragen voor jou in principe een solidariteitsbijdrageJe bouwt als student-zelfstandige dus geen sociale rechten op. Voor de terugbetaling van geneeskundige verzorging blijf je bijvoorbeeld ten laste van je ouders. 

Hoeveel sociale bijdragen je precies moet betalen, hangt af van je netto belastbaar beroepsinkomen. Dat zijn je bruto-inkomsten (inclusief bedrijfswagen en andere voordelen van alle aard) verminderd met alle kosten, zoals bijvoorbeeld je beroepskosten. Concreet wil dat het volgende zeggen:

  • Je betaalt geen sociale bijdragen als je netto belastbaar jaarinkomen lager is dan of gelijk is aan 7.021,28 euro.
  • Ligt je inkomen tussen 7.021,28 euro en 7.251,66 euro dan betaal je een bijdrage van 20,5% op het stuk van je inkomen dat 7.021,28 euro overschrijdt. 
  • Is je jaarinkomen hoger dan of gelijk aan 14.042,57 euro? Dan betaal je sociale bijdragen zoals een zelfstandige in hoofdberoepDat is minimaal 748,11 euro per kwartaal. 

Wanneer je start als student-zelfstandige wordt er de eerste drie volledige jaren een voorlopige minimumbijdrage aangerekend van ongeveer 82,76 euro per kwartaal. Zodra het werkelijk inkomen gekend is, worden deze voorlopige bijdragen herberekend, want je bijdrage wordt berekend op basis van de inkomsten van het jaar zelf, en aangezien enkel de belastingadministratie bevoegd is om dit vast te stellen, zal je werkelijke inkomen pas 2 tot 3 jaar later gekend zijn. Daarom betaal je eerst een voorlopige bijdrage die achteraf herzien wordt op basis van het werkelijke of definitieve inkomen. Zijn je inkomsten lager dan 7.021,29 euro? Vraag dan eventueel een vrijstelling van je voorlopige bijdragen aan.

→ Check onze bijdragetabel. 

 

Je blijft ten laste van je ouders

Als je aan de slag gaat als student-zelfstandige en je inkomsten lager zijn dan 14.042,57 euro per jaardan blijf je ten laste van je ouders. Je krijgt dan alleen je gezondheidszorgen terugbetaald via je ouders. Is je inkomen gelijk aan of hoger dan 14.042,57 euro, dan bouw je wel zelf sociale rechten op als zelfstandige. 

Klaar om bij te verdienen als student-zelfstandige?

Download je gratis e-book
Andy Hens
Door Andy Hens
08 februari 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.