Share
Syndicus worden

Later lezen?

Hoeveel bedragen de sociale bijdragen voor startende syndici?

Als professionele syndicus zorg je zelf voor je sociale zekerheid. Zo ben je wettelijk verplicht om je vanaf de eerste dag van de zelfstandige activiteit aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Elk kwartaal betaal je dan sociale bijdragen aan je sociaal verzekeringsfonds.

bijdragen startende syndici

De bijdrageberekening 

De sociale bijdragen worden berekend op basis van het netto belastbaar beroepsinkomen (= bruto inkomsten min de beroepskosten min de betaalde sociale bijdragen min de betaalde premies) van het jaar zelf. 

Bijdragepercentage Netto belastbaar beroepsinkomen

20,50%

≤ 60.638,46 euro per jaar
14,16% Op inkomstenschijf tussen 60.638,47 euro en 89.361,88 euro per jaar
0% ≥ 89.361,89 euro per jaar

Zelfstandigen in hoofdberoep betalen een minimumbijdrage van 748,11 euro per kwartaal zolang het inkomen niet hoger is dan 14.042,57 euro.

Onder bepaalde voorwaarden kan de startende zelfstandige in hoofdberoep voor de eerste vier kwartalen van zijn aansluiting een lagere minimumbijdrage van 386,33 euro per kwartaal betalen.

Opgelet! Ben je geen volledig jaar actief, dan wordt je inkomen naar een jaarinkomen omgerekend (proratisering)

Voorbeeld: Je start op 1 april 2020 als zelfstandige in hoofdberoep en verdiende dat jaar 15.000 euro. Je sociale bijdrage zal berekend worden op een jaarinkomen van 20.000 euro(15.000 euro / drie kwartalen van activiteit x vier kwartalen per jaar). Op dit omgerekende jaarinkomen van 20.000 euro wordt dan 20,5% sociale bijdragen berekend. In kwartaal twee, drie en vier ben je een vierde van die bijdrage verschuldigd.

Aangezien enkel de belastingadministratie bevoegd is om dit netto belastbaar beroepsinkomen vast te stellen, is je inkomen ten vroegste twee jaar later gekend. Daarom betaal je eerst een voorlopige bijdrage, gebaseerd op de inkomsten van drie jaar voordien, die achteraf geregulariseerd wordt op basis van het werkelijke inkomen.

Raadpleeg onze bijdragetabel om in te schatten hoeveel jouw sociale bijdragen bedragen of bereken deze via onze bijdragemodule.

Waar heb je recht op?

Dankzij de sociale bijdragen, verwerf je sociale rechten, zoals gezinsbijslag, uitkeringen bij moederschap of arbeidsongeschiktheid …

Registratie van je mandaat in één of meerdere VME's?

Ben je reeds syndicus of start je binnenkort? Sinds 1 april 2017 is elke Vereniging van Mede-eigenaars (VME) wettelijk verplicht om het mandaat van haar syndicus te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zo weten buitenstaanders wie officieel optreedt namens de VME. Breng dit heel eenvoudig in orde.

Benieuwd hoeveel je zal betalen?

Bereken je sociale bijdrage!
Inge Logghe
Door Inge Logghe
26 april 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.