Share
Starten in vrij beroep

Later lezen?

Hoe start ik als tandarts?

Starten als tandarts doe je niet zomaar. Daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereidt en je informeert bij de juiste instanties. Hier zijn een paar belangrijke stappen die je moet volgen om als zelfstandig tandarts te starten.

start als tandarts

Stage

Voor je erkenning als Algemeen Tandarts moet je als stagiair binnen de 14 dagen na het beëindigen van je stagejaar de volgende documenten aangetekend versturen naar de Erkenningscommissie Algemeen Tandarts:

  • je volledig ingevuld stageboek
  • de scriptie en het universitair attest van het met succes afgelegd Postgraduaat Algemene Tandheelkunde
  • eventueel je certificaat van deelname aan wetenschappelijke vergaderingen, een kopie van publicaties e.d.

Dankzij ons uitgebreide stappenplan, weet je wat je in orde moet brengen en kan je zorgeloos aan je stage beginnen!

Verplichte administratieve formaliteiten

In de eerste plaats moet je weten of je wil starten als zelfstandige in een eenmanszaak of in een vennootschap. Het onderscheid tussen beide vormen en hun voor- en nadelen kan je hier terugvinden: Kies ik voor een eenmanszaak of een vennootschap? Welke keuze je ook maakt, je moet sowieso de volgende administratieve verplichtingen afhandelen voor je aan de slag kan.

1. Registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)

Sinds 1 juli 2009 moeten de beoefenaars van een vrij beroep, dus ook de tandartsen, zich vóór hun opstart registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor moet je langsgaan bij een erkende ondernemingsloket. Via Liantis kan de inschrijving volledig online gebeuren. Het is eenvoudig en je vermijdt wachtrijen!

2. Vestigingsplaats

Elke onderneming heeft minstens één vestigingseenheid. De vestigingseenheid is een plaats met een geografisch adres (en dus geen postbusadres) waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit minstens één activiteit wordt uitgeoefend. Voor de vestigingseenheden kunnen de huurwetgeving en de milieuwetgeving van toepassing zijn.

3. Btw-hoedanigheid: ben je als tandarts btw-plichtig?

Vele klassieke vrije beroepen zoals artsen, tandartsen... hebben  geen btw-hoedanigheid nodig omdat ze geen commercieel karakter hebben. Deze beroepen vallen immers onder artikel 44 van de btw-wetgeving. Andere vrije beroepen zoals dierenartsen, notarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders, boekhouders, architecten... hebben wel een btw-hoedanigheid nodig.

4. Aansluiten sociaal verzekeringsfonds

Een zelfstandige moet zich vóór de aanvang van de zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

5. Aansluiten bij een ziekenfonds

Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Ben je er nog niet uit bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in Vlaanderen.

6. Professionele rekening openen

Als zelfstandig tandarts moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. Zo kan je voorkomen dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening.

7. Inschrijving bij de Orde der Artsen

Als pas afgestudeerde tandarts moet je je inschrijven bij de provinciale raad van de Orde der Artsen in de provincie waar de hoofdactiviteit wordt uitgeoefend. Na het verwerven van je basisdiploma tandarts verleent de FOD Volksgezondheid jou een visum. Daarnaast wordt er ook een attest meegegeven voor het aanvraag van het RIZIV-nummer. Op de website van de Orde der Artsen vind je alle informatie die je nodig hebt.

8. Een boekhouding voeren en fiscale aangifte

Als tandarts moet je een correcte boekhouding voeren. Afhankelijk van je situatie is dit een enkelvoudige of een dubbele boekhouding. Een goede boekhouder is cruciaal: hij of zij adviseert je financieel en fiscaal en geeft je de nodige gemoedsrust voor een succesvolle uitvoering  van je beroep als tandarts. Voor een lijst van  boekhouders in jouw regio kan je terecht bij de federaties BIBF en IAB.

De Federatie Vrije Beroepen is aangesloten bij UNIZO en staat in voor info & advies op maat, opleidingen, netwerkactiviteiten en belangenbehartiging van vrije beroepen.

Vul snel de gratis Starters GPS in en ontvang een gepersonaliseerde stappenplan voor een correcte opstart

Vul de Starters GPS in
Inge Logghe
Door Inge Logghe
18 september 2017

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.